Ανάρπαστα έγιναν τα ελληνικά οπωροκηπευτικά εν μέσω καραντίνας

Ανάρπαστα, έγιναν την περίοδο της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τα νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας, καθώς κατέγραψαν αύξηση στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ)...

Ειδικότερα, οι εξαγωγές πορτοκαλιών στο διάστημα Οκτωβρίου 2019-Απριλίου 2020 ανήλθαν σε 292.420 τόνους, έναντι 275.056 τόνων της αντίστοιχης περσινής περιόδου με την αύξηση να διαμορφώνεται σε 17.364 τόνους(+ 6,3%). Το 19,8% των ελληνικών πορτοκαλιών κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρουμανίας, περισσότερο κατά 4,5% σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι εξαγωγές ακτινιδίων εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση στο διάστημα Σεπτέμβριος 2019-Απρίλιος 2020, καθώς αυξήθηκαν κατά 36.726 τόνους, δηλαδή 28,2% με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στους 167.041 τόνους την τρέχουσα περίοδο, με τις Ισπανία και Ιταλία να αποτελούν τους σημαντικότερους προορισμούς σε ποσοστό 16,7% και 15,2% αντίστοιχα. Κατά 14,5%, δηλαδή και 14.583 τόνους, αυξήθηκαν και οι εξαγωγές μανταρινιών το διάστημα Οκτώβριος 2019-Απρίλιος 2020 έναντι του περυσινού, με αποτέλεσμα να φτάσουν τους 116.247 τόνους.

Αυξημένες είναι και οι εξαγωγές αγγουριών κατά 2.710 τόνους, δηλαδή 8,4%, όπως και οι εξαγωγές λεμονιών κατά 1.916 τόνους, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές γκρέιπ φρουτ μειώθηκαν κατά 81 τόνους, δηλαδή 17,1% ενώ μικρή μείωση της τάξης του 0,6% εμφάνισαν οι εξαγωγές μήλων (378 τόνοι λιγότεροι).

Με βάση τα στατιστικά αυτά στοιχεία, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι «η ζήτηση για τρόφιμα υψηλών προδιαγραφών και διατροφικής αξίας, παρά τις όποιες δυσχέρειες σε θέματα κυρίως μεταφοράς και αντίστοιχης αύξησης χρόνου παράδοσης και κόστους, αλλά και την απώλεια μεριδίων του κλάδου HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering), ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κάνοντας τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα περιζήτητα στις διεθνείς αγορές, όπως αποδεικνύεται από την ενίσχυση των εξαγωγών».

SOS για την έλλειψη εργατικού δυναμικού

Παρά τη σαφή βελτίωση που καταγράφεται, ο κλάδος των οπωροκηπευτικών βρίσκεται σύμφωνα με το Ινστιτούτο του ΣΕΒΕ, μπροστά σε ένα μείζον πρόβλημα, αυτό της μεγάλης έλλειψης εργατικού δυναμικού για τη συγκομιδή των προϊόντων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΑΠΕ.

​«Αυτό δημιουργεί τον άμεσο κίνδυνο η παραγωγή να μείνει στα δένδρα, παρά την αυξημένη ζήτηση και η μεταποιητική βιομηχανία χωρίς πρώτη ύλη», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Το φαινόμενο αυτό απασχολεί τους Έλληνες παραγωγούς και μεταποιητές αρκετά χρόνια, «στην φετινή όμως περίοδο το πρόβλημα έχει ενταθεί, εξαιτίας του COVID-19 και των περιορισμών αναφορικά με τους κανόνες υγιεινής και την είσοδο ξένων εργατών στη χώρα».