Ανησυχία στο Βερολίνο για την ένταση στον Έβρο...

0
To Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα αναφέρεται στην ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, σημειώνοντας ότι πέφτουν πυροβολισμοί και πως τώρα οι Ευρωπαίοι ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας.

Το άρθρο σημειώνει: «Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ. Συμπεριφέρονται όμως...

όλο και περισσότερο σαν εχθροί. Και οι δυο χώρες είναι εξοπλισμένες στρατιωτικά στα σύνορα. Όταν στο τέλος Μαρτίου ένας Γερμανός αστυνομικός μαζί με έναν Έλληνα έκαναν περιπολία στον Έβρο, ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε. Το Spiegel δημοσιοποίησε το γεγονός. Σε εσωτερικό έγγραφο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, η οποία συντονίζει την αποστολή, αναφέρεται ότι ο Γερμανός αστυνομικός μετά τον πυροβολισμό πήγε να καλυφθεί και ανακάλυψε έναν Τούρκο στρατιώτη, ο οποίος στόχευε με το όπλο του τους συνοριοφύλακες. Επιπλέον έκανε μια άσεμνη χειρονομία στην ελληνογερμανική περίπολο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το συμβάν στην Τουρκία. Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών άσκησε κριτική για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Τούρκο πρέσβη και ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης»

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Σε απάντηση της κυβέρνησης κατόπιν ερωτήσεως της πολιτικού των Πρασίνων Ιρένε Μιχάλιτς για το συμβάν στον Έβρο αναφέρεται: ‘Δεν είναι διακριβωμένο ότι ο πυροβολισμός εναντίον των δυνάμεων της Frontex ήταν εσκεμμένος’. Παρόλα αυτά το Βερολίνο ‘εξέφρασε την ανησυχία του στην Τουρκία για το συμβάν’. Η Μιχάλιτς θα ήθελε πιο οξείς τόνους από την κυβέρνηση: ‘Θα πρέπει να γίνει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και ότι θα πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα’. Η Frontex προχώρησε στην ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. Ζητήθηκε εν τω μεταξύ από τις δυνάμεις ασφαλείας της Frontex να φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα, αναφέρουν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα στο Spiegel”.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών αρχών άλλα τέσσερα παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στον Έβρο. «Η Frontex θέλει να συνεχίσει την αποστολή της τουλάχιστον μέχρι τις 6 Ιουνίου. Στα κεντρικά της Frontex στη Βαρσοβία παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα»...

Πηγή: DW

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)