Η Κομισιόν πάλι σε ρόλο μεσολαβητή για το Ταμείο Ανάκαμψης...

Με την οικονομική καταστροφή από την πανδημία να είναι ανυπολόγιστη και τις χώρες της Ε.Ε. να οδεύουν ξανά στον σχηματισμό δύο, τουλάχιστον, στρατοπέδων, το μπαλάκι για μία κοινά αποδεκτή οικονομική λύση για την ανάκαμψη πέφτει...
εκ νέου στην Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες, όμως, φέρονται να ετοιμάζουν συμβιβαστική πρόταση αμφιβόλου αποδοχής.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να αποτελέσουν ένα μείγμα μεταξύ του «Ταμείου Ανάκαμψης» των Μέρκελ-Μακρόν και της πρότασης για δανεισμό υπό όρους που προκρίνουν οι «σκληροί» της Ε.Ε..

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πρόταση της Κομισιόν, που θα συζητηθεί στις 27 Μαΐου, αναμένεται να περιλαμβάνει μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις, δάνεια και εγγυήσεις.

Με τον τρόπο αυτό, όπως τονίζεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κινούμενη συμβιβαστικά, θα προτείνει ένα «μείγμα», αφενός της πρότασης του Ταμείου Ανάκαμψης του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελάριου με επιχορηγήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αφετέρου της «αντιπρότασης» των τεσσάρων χωρών (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία), οι οποίες, με επικεφαλής τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτουν το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας να υπάρξουν μόνον επιστρεπτέα δάνεια.

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο, οι Βρυξέλλες ελπίζουν πως η συμβιβαστική πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τις χώρες που επιμένουν στην δημοσιονομική πειθαρχεία.

Οι πληροφορίες, όμως, ότι υπάρχει μία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση για μείωση της συνεισφοράς για τις χώρες που εξυπηρετούν με «καθαρό» τρόπο τα δάνειά τους, δεν επιβεβαιώνονται από την Ε.Ε..

Η πρόταση αυτή είχε πέσει στο τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό, όταν την έκπτωση για την Αυστρία είχε προτείνει ο Σαρλ Μισέλ , χωρίς να προχωρήσει παραπέρα το θέμα.

Αυτή την Τετάρτη οι ηγέτες των «27» θα κληθούν, εκτός από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, να συζητήσουν και τις προτάσεις της Κομισιόν για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027,, ο οποίος έχει προσαρμοστεί στην κρίση του κορονοϊού, όμως αναμένεται να υπάρξουν και αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, διέρρευσε η αντιπρόταση που ετοιμάζουν η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, στην οποία περιλαμβάνεται εφάπαξ βοήθεια προς τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο με χρονικό ορίζοντα τα δύο χρόνια. Βασικό προαπαιτούμενο είναι η χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους και όχι επιχορηγήσεων.

Στήριξη Σόιμπλε στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν, χωρίς χρέος
Σήμερα ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της γερμανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, ο οποίος συνεχίζει να έχει σημαντική επιρροή, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο σχέδιο Γαλλίας-Γεμανίας για την ανάκαμψη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως, διευκρινίζει ότι στο σχέδιο δεν προβλέπεται αμοιβαιοποίηση παλαιών χρεών.

Σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι ο ίδιος συμβούλευσε να γίνουν τα πράγματα όπως ακριβώς πρότειναν οι Μέρκελ και Μακρόν, τονίζοντας ότι «έχουμε μια νέα κατάσταση - η Ευρώπη βιώνει μια οικονομική κατάσταση την οποία δεν έχουμε ξαναδεί στην ζωή μας και μόνο μέσω ενδείξεων μπορούμε να προβλέψουμε ποια ρήγματα θα ακολουθήσουν για τις κοινωνίες μας».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να αφήσει αιχμές κατά του διαδόχου του στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε ότι το σχέδιο αυτό είναι ένα βήμα προς την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

«Από μένα δεν θα ακούσετε τέτοιες εκφράσεις. Η συζήτηση για “Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης” δεν βοηθά να επιτευχθεί ο στόχος», δηλώνει ο Πρόεδρος της Bundestag και ασκεί κριτική προς τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών και για την επιλογή του όρου «μπαζούκα» σε ό,τι αφορά το πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί αδόκιμο τον όρο, τόσο λόγω της φύσης του όπλου, όσο και επειδή, κατά την άποψή του, αυτή η διατύπωση δίνει την εντύπωση ότι μοιράζονται χρήματα χωρίς τέλος...

efsyn.gr