Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τον Έβρο...

Στην κοινή δήλωση των τομεαρχών Άμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Κατρούγκαλου με την οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στον Έβρο απάντησε σήμερα ο Νίκος Δένδιας τονίζοντας πως...

τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Επικρίσεις κατά του υπουργείου Εξωτερικών από το ΜέΡΑ 25, ενστάσεις από το Κίνημα Αλλαγής.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα και ότι ο ίδιος σε ραδιοφωνική συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε».

Στην απάντηση του ΥΠ.ΕΞ. διευκρινίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του κ. Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το ΥΠΕΘΑ, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Burak Özügergin, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Επίσης, σημειώνεται πως «σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς».


«Κατόπιν των ανωτέρω, το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ 25 και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Θυμίζουμε ότι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν πως ο υπουργός «υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή» και πως «η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, ενάντια στον «τρόπο αντιμετώπισης των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στον Έβρο». Ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αφού βάφτισε "εισβολή" την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο».

Αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κριθαρίδης λέει ότι «προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες "δεκάδες μέτρα" και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα "δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα", ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα!». «Είναι βλέπετε και η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης όπως ακριβώς και η οικονομική, πυγμή έναντι των αδυνάμων, υποχωρητικότητα έναντι των ισχυρών, στο ίδιο έργο θεατές» καταλήγει.

Σημειώνεται ότι όλα ξεκίνησαν πριν περίπου μια εβδομάδα όταν κλιμάκιο τοπογράφων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού έφτασε στη συγκεκριμένη περιοχή με μηχανήματα προκειμένου να οριοθετήσουν τα σημεία όπου θα μπει ο φράκτης, αλλά λίγες μέρες αργότερα έφτασε δύναμη περίπου δέκα ατόμων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, τα οποία σύμφωνα με αξιωματούχους του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έστησαν σκηνή από την τουρκική πλευρά των συνόρων.

Στο μεταξύ ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε αντιρρήσεις και ενστάσεις για τη θέση της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του ΥΠ.ΕΞ. «Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση "για πόσες δεκάδες μέτρα" υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας», επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής για να προσθέσει το εξής: «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Όπως γράφει η «Εφ.Συν.», αρχικά οι Τούρκοι παρατηρούσαν τις εργασίες που γίνονταν και όσο περνούσαν οι μέρες αύξαναν τον αριθμό των ατόμων, με συνέπεια να έχουν φτάσει να βρίσκονται εκεί περίπου 25 άτομα, από τα οποία 15 ανήκουν στην στρατοχωροφυλακή και 10 στρατό.

πηγη efsyn.gr