Καπιταλισμός α λα... «Κολάμπια»...

1
Μειώσεις και ανεργία για μισθωτούς, κρατικές ενισχύσεις για μεγαλοεπιχειρηματίες.

Οι υπουργοί λένε ότι καπιταλισμό έχουμε και μειώσεις μισθών-απολύσεις... γίνονται, τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει την κρατική ενίσχυση της Aegean και...

που ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος θέτει ζήτημα «κρατικοποίησης» μίας τράπεζας, όταν προ μηνών «δόξαζε» τις ιδιωτικοποιήσεις

«Πράγματι στον καπιταλισμό υπάρχει αυτό» είπε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Δήλωση που «κουμπώνει» σε εκείνη που είχε κάνει προ δύο εβδομάδων ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος: «έρχεται ανεργία, δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα στους εργαζόμενους, καπιταλισμό έχουμε».

Στον καπιταλισμό, όμως, που έχουμε στο επιτελικό μας κράτος, η κυβέρνηση εξετάζει ήδη το αίτημα του Ε. Βασιλάκη της Aegean για κρατική ενίσχυση της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας, τη στιγμή μάλιστα που τα ταμεία της είναι γεμάτα: αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ίδια η εταιρεία στη δημοσιότητα, τα διαθέσιμά της είναι 465 εκατ. ευρώ και έχει εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό 120 εκατ. ευρώ. Η ζημιά του πρώτου τριμήνου έχει καλυφθεί ήδη από τα διαθέσιμά της (που ήταν 505 εκατ. ευρώ στην αρχή του έτους), ενώ με τα δάνεια θα καλύψει όλο το δεύτερο τρίμηνο. Αυτά σε ότι αφορά το πρώτο εξάμηνο. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της για το δεύτερο εξάμηνο είναι 165 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τις οικονομικές της καταστάσεις. Η εταιρεία λοιπόν έχει διαθέσιμα 465 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις 165 εκατ. ευρώ, αλλά ζητά κρατική ενίσχυση γιατί... καπιταλισμό έχουμε.

Στο ίδιο πνεύμα, της κρατικής ενίσχυσης δηλαδή, και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο οποίος -τι ειρωνεία- σε χθεσινή συνέντευξή του στον «105.5 Στο Κόκκινο» έθεσε θέμα κρατικοποίησης μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν βρει άλλο τρόπο να ενισχύσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Ο κύριος Μίχαλος που μόλις τον Γενάρη δήλωνε ότι «αναμένουμε αποφασιστικές και αποτελεσματικές κινήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς άλλες καθυστερήσεις»!

Μπάμπης Πολυχρονιάδης

e-tetradio.gr

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου