Παράδοση παραλιών σε επιχειρήσεις με διαδικασίες εξπρές...

Εν μέσω έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και με διακηρυγμένο εξαρχής το στόχο της να επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στον αιγιαλό, πολύ πριν από την πανδημία του κοροναϊού, η κυβέρνηση αυξάνει το χώρο ανάπτυξης επιπιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους ιδιώτες εκμισθωτές των παραλιών, σε...

βάρος του ελάχιστου ελεύθερου χώρου παραλίας και αιγιαλού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, μειώνεται ο ελάχιστος απαιτούμενος ελεύθερος χώρος στις πλαζ από 60% σε 50%, γεγονός που δίνει την δυνατότητα αύξησης σε ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα, αυξάνεται ο μέγιστος δυνατός χώρος για εκμίσθωση και εκμετάλευσης από τα 300 στα 500 τετραγωνικά μέτρα.


Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ρύθμιση αυτή επιχειρεί να διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τους λουόμενους, επειδή θα αυξηθεί η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ομπρελών και θα μειωθούν οι διαθέσιμες θέσεις. Όμως υπάρχουν πολλά ζητήματα που παραμένουν θολά, με κυριότερο, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όπως είναι γνωστό, ούτως ή άλλως, κάθε καλοκαιρί τα εκμισθούμενα τετραγωνικά «επεκτείνονται» άτυπα από επιχειρηματίες και οι ομπρέλες πυκνώνουν. Αν το ίδιο συμβεί και τώρα, ειδικά όσο θα κορφυώνεται η τουριστική περίοδος, αρκετοί επιχειρηματίες θα βρεθούν με μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις αλλά μειωμένες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, ενώ η προστασία της δημόσιας υγείας θα υπονομευτεί. Το μεγάλο ερώτημα είναι και ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής του εν λόγω μέτρου καθώς περιορίζεται ο ελεύθερος χώρος στις παραλίες και ως γνωστό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».


Με πρόσχημα την πανδημία «εφαρμόζεται» η ατζέντα της ΝΔ;

Εξάλλου είναι γνωστό ότι ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης ήταν, πριν ακόμη τον κοροναϊό, η μεγαλύτερη δυνατή κατάληψη των παραλιών από ιδιώτες. Αυτό ήταν και το αντικείμενο διάταξης που επέκτεινε τις χρήσεις σε παραλίες και αιγιαλό για επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ήδη από το Σεπτέμβριο, που αποσύρθηκε στη συνέχεια λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που είχαν προκληθεί. Τώρα, με όχημα τις έκτακτες συνθήκες νομοθέτησης και την πανδημία, η κυβέρνηση κατηγορείται ότι επαναφέρει σταδιακά μια σειρά από τα πλέον αντιλαϊκά μέτρα της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της.



Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξύ στις πλέον εμπορικές παραλίες που παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός, ανεξέλεγκτη εκμετάλευση αλλά και η μεγαλύτερη αισχροκέρδεια ενώ ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τις , ήδη δυσεύρετες για το κοινό, ελεύθερες παραλίες. Εξυπακούεται ότι η αύξηση των διαθέσιμων χώρων θα γίνει διατηρώντας τις οικονομικές υποχρεώσεις των αρχικών συμβάσεων.

Fast Track οι άδειες εκμετάλευσης για τις παραλίες

Δεν περνά απαρατήρητο ότι με άλλη Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν την Παρασκευή οι Τάκης Θεοδωρικάκος, Κωστής Χατζηδάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος, γίνεται fast track και η διαδικασία για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού. Στην περίπτωση αυτή είναι ακόμη πιο ασθενείς οι έκτακτες συνθήκες, που θα μπορούσαν να υπαγορεύσουν κάτι τέτοιο.

Παρόλα αυτά η κοινή υπουργική απόφαση, επικαλείται και πάλι συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγω κοροναϊού και «απλοποιεί» τις διαδικασίες καθώς προβλέπεται η προσκόμιση μόνο των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου να υπογραφούν και να προχωρήσουν γρήγορα οι συμβάσεις παραχώρησης για την εκμετάλλευση παραλιών.ο μέγιστος εκμισθούμενος χώρος σε κάθε εκμετάλλευση.

Θοδωρης Kαραγιαννίδης

tvxs.gr