Πώς να «αποκαταστήσετε» την εικόνα ενός υπουργού σε πέντε βήματα.

0
Κάτι θα έχει ακούσει η Λίνα Μενδώνη περί ανασχηματισμού...

Πέντε σαφείς ενδείξεις ότι η εικόνα και η δημοφιλία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έχουν πληγεί καθοριστικά ακόμα και εσωκομματικά, έφεραν και...

5 μέτρα στρατηγικής και αλλαγής ύφους στην Υπουργό που αναμφίβολα έχει ακούσει τις φήμες περί ανασχηματισμού

Ο χειρισμός των θεμάτων του χαρτοφυλακίου της. Η κακή σχέση με τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Η, κατά Ξαρχάκο, «βλαπτική έπαρση» που επεδείκνυε μέχρι πρότινος. Όλα αυτά και άλλα ακόμα έχουν κοστίσει στην υπουργό Πολιτισμού αρνητική θέση στην κλίμακα δημοφιλίας των Υπουργών, πράγμα που καθιστά την παραμονή της στον υπουργικό θώκο εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, όταν μάλιστα «παίζουν» τόσο ψηλά σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού. Το πρόβλημα έχει λάβει και εσωκομματικές διαστάσεις καθώς το γεγονός ότι η ολιγωρία του ΥΠΠΟ ως προς την αξιολόγηση της βαρύτητας του πλήγματος που θα δεχόταν ο Σύγχρονος Πολιτισμός από την υγειονομική κρίση και των έγκαιρων μέτρων που θα μπορούσε να συλλάβει κα να διαπραγματευτεί η Υπουργός, διόγκωσε τόσο τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών ώστε να αναγκαστεί να εμπλακεί στην επίλυση του θέματος σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο (θυμίζω ποιοι και πόσοι παραβρέθηκαν στη Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη στήριξη του Πολιτισμού, στις 6 Μαΐου). Και αυτό βέβαια έχει διπλή ανάγνωση. Η μία είναι ότι η μισή κυβέρνηση έπεσε πάνω στον χώρο του Πολιτισμού αναζητώντας έστω και εκ των υστέρων λύση που θα έσωζε και το κύρος της Υπουργού. Η άλλη είναι ότι η μισή κυβέρνηση διαπίστωσε ότι μόνη της η Υπουργός δεν τα κατάφερνε.

Καθώς λοιπόν:
1. Η δημοφιλία της κας Μενδώνη που δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία διότι είναι εξωκοινοβουλευτική επιλογή, ταυτισμένη άλλοτε με το ΠΑΣΟΚ και το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου, υποχωρεί γενικώς αλλά και εσωκομματικώς κατά κράτος - αν δεν έχει πιάσει πάτο.
2. Τα δύο βασικά αρχαιολογικά θέματα για τη διευκόλυνση των οποίων λέγεται ότι επελέγη εξαρχής παραγκωνίζοντας στο παρά πέντε την, σαν έτοιμη από καιρό, Ολγα Κεφαλογιάννη, διευθετήθηκαν μεν αλλά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο (το Ελληνικό βρίσκεται ούτως ή άλλως στον αέρα λόγω της οικονομικής κατάστασης της Mohegan gaming και η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό στην Θεσσαλονίκης, εγκρίθηκε μεν από το ΚΑΣ, αλλά έχει ξεσηκώσει την σφοδρή κριτική της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας των Βυζαντινολόγων).
3. Η κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις από το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ γιατί δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σ΄ένα κουβάρι που δεν την αφορά.
4. Οι χειρισμοί και ο τρόπος αντίδρασης της Υπουργού Πολιτισμού έχουν ξεσηκώσει μερικούς από τους πιο προβεβλημένους και αγαπητούς στον κόσμο καλλιτέχνες, προεξάρχοντος του Σταύρου Ξαρχάκου (που, λόγω προτέρας εμπλοκής του στην πολιτική, πολλοί στη Ν.Δ. θεωρούσαν «δικό τους»), καλλιτέχνες τέτοιους που ουδείς έξυπνος πολιτικός να θέλει εναντίον του.
5. Ο μόνος που συζητιέται στο περιβάλλον της Ν.Δ. ότι την στηρίζει με πραγματική ζέση είναι η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρεβα Γκραμπόβσκι καθώς διατηρεί απ΄ό,τι λέγεται φιλικές σχέσεις με την κα Μενδώνη. (Δεν πάει μάλιστα πολύς καιρός που επισκέφτηκαν μαζί τα Αναφιώτικα και περιηγήθηκαν στην Πλάκα και στα εκεί κτίρια του ΥΠΠΟ).

Καθώς λοιπόν η θέση της κας Μενδώνη στην κυβέρνηση καθίσταται μάλλον δυσμενέστερη, είναι ευδιάκριτη το τελευταίο 10ήμερο μία απόπειρα αποκατάστασης της απολύτως πληγείσας εικόνας της.

Πώς γίνεται η απόπειρα αποκατάστασης;

1. Με συνεντεύξεις άλλου ύφους. Στην συνέντευξη στην AV ήταν η πρώτη φορά που η Υπουργός δεν εμφανίστηκε με αυτή την συμπεριφορά «βλαπτικής έπαρσης» που άλλοτε σε συνεντεύξεις κυρίως στο ραδιόφωνο του Σκάι την έκανε να απαντά μάλλον αυταρχικά, ειρωνικά και χωρίς να δίνει εξηγήσεις. Ο τίτλος της συνέντευξης προσαρμόστηκε στο περιεχόμενο. Ήταν «Η Λίνα Μενδώνη νιώθει αδικημένη από τις επιθέσεις. Εξηγεί γιατί». Συναφής ήταν και ο τίτλος «Γιατί στοχοποιούν άδικα τη Λίνα Μενδώνη» σε άρθρο άποψης που υπέγραψε στο ieidiseis ο γνωστός αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος αλλά κάποτε φίλα προσκείμενος στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Σκουρής-ο ίδιος που κάποιες μέρες πριν είχε πάρει συνέντευξη από την Όλγα Κεφαλογιάννη στην οποία η τελευταία είχε αφήσει κάποιες, κομψές μεν, αλλά σαφείς αιχμές για τη διαχείριση του ΥΠΠΟ.
2. Με τηλεφωνήματα σε γνωστούς από τα παλιά. Καλλιτέχνες που γνωρίζουν την κα Μενδώνη από την εποχή που ήταν Γ.Γ. ή την σύμβουλο επικοινωνίας της Άννα Παναγιωταρέα φημολογείται ότι δέχτηκαν από τη μία ή την άλλη φιλικά τηλέφωνα «επεξηγήσεων» στο ίδιο κλίμα της «άδικης στοχοποίησης» της κας Μενδώνη.
3. Με την περιήγηση στην Ακρόπολη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Σακελλαροπούλου. Και ως προσωπικότητα και ως πρώτες παρεμβάσεις η κα Σακελλαροπούλου είναι πραγματικά πρόσωπο που χαίρει ευρύτατης υποδοχής. Σωστά και εκ του ρόλου της την ξενάγησε η Υπουργός Πολιτισμού στην Ακρόπολη την πρώτη μέρα που το μνημείο ξανάνοιξε τις πόρτες του. Αυτή ήταν και μία από τις σπανιότατες φορές τελευταία που επικοινωνιακά η κα Μενδώνη δεν απασχόλησε αρνητικά τον χώρο του Πολιτισμού.
4. Θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος και μεγάλη «αβάντα» το ότι ο τόσο απασχολημένος με χιλιάδες θέματα που απαιτούν άμεση δράση Πρωθυπουργός επισκέφτηκε συνοδευόμενος από την κα Μενδωνη το εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης, «ώστε να ενημερωθεί για τις εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης του χώρου που βρίσκονται σε εξέλιξη».
5. Αν και από την αρχή της υγειονομικής κρίσης πολλοί ήταν οι φορείς και οι καλλιτέχνες που απηύθυναν έκκληση στο ΥΠΠΟ να εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης του χώρου που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αν και υπήρξαν άνθρωποι που κατέθεσαν εξαρχής συγκεκριμένες προτάσεις για συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης. Η υπουργός δεν άκουγε εδώ και δύο μήνες. Κι όμως χθες διαβάσαμε στο πάντα ενημερωμένο για τις προθέσεις της Υπουργού Liberal ότι «Την άμεση διάθεση ειδικών κονδυλίων στήριξης του Πολιτισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε στο χθεσινό άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη».

Το ερώτημα είναι ένα

Όλες αυτές οι εκ των υστέρων κινήσεις αποκατάστασης της απολύτως τρωθείσας εικόνας της Υπουργού γίνονται κυρίως με δική της πρωτοβουλία ή, παρά και τις εσωκομματικές φωνές, με τις ευχές του Πρωθυπουργού που θέλει για κάποιο λόγο και παρότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου του Πολιτισμού, αντιδρά να διατηρήσει την κα Μενδώνη στο ΥΠΠΟ; Ιδωμεν..

Ναταλί Χατζηαντωνίου

e-tetradio.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)