Βαρύ δάνειο, η ενίσχυση της Κομισιόν στην Ελλάδα...

Πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 750 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με...

πληροφορίες, από το παραπάνω ποσό, τα 500 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με την μορφή δανείων. Σχετικά με τις επιχορηήσεις αναμένεται να διευκρινιστούν οι όροι αλλά και σε ποιους τομείς θα δοθούν.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ανοίξει και επίσημα το δρόμο για σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών μελών που διαφωνούν μεταξύ τους αναφορικά με το ποια μορφή θα έχει και πως θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο, για το οποίο θα απαιτηθεί ομοφωνία.


Με βάση τις πληροφορίες του Bloomberg η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και περίπου 9.5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η Ιταλία θα δικαιούται 81,8 δισ. ευρώ με βάση την πρόταση, η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ.
To tvxs.gr, μέσα στην πανδημία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr


Τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ κάποια θα δοθούν απευθείας για την ανακούφιση του συστήματος υγείας των χωρών αλλά και για τη στήριξη των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης.



Η Κομισιόν σχεδιάζει να αντλήσει η ίδια τα κεφάλαια από τις αγορές, στηριγμένη σε εγγυήσεις των κρατών – μελών. Τα χρήματα θα εξοφληθούν σε βάθος δεκαετιών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από διαμάχη για κοινά κορονο-ομόλογα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν ότι το προγραμματιζόμενο ταμείο ανασυγκρότησης θα πρέπει να τροφοδοτείται από δάνεια που θα λάβει η Επιτροπή. Για να καταστεί δυνατός αυτός ο δανεισμός, και ως εκ τούτου το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα από το τρέχον 1,2%, στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Στο θέμα των επιχορηγήσεων όμως διαφωνούν χώρες του Βορρά. Στην «Αντιπρόταση Κουρτς», σε μορφή εγγράφου κοινής θέσης, που δημοσίευσε η Αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη, οι τέσσερις χώρες, η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, τονίζουν ότι η επείγουσα βοήθεια για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, πρέπει να είναι εφάπαξ να περιορίζεται σε δύο χρόνια και να έχουν τη μορφή δανείων.