Τα καινούργια ρούχα της κυβέρνησης...

Μπορεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών να αιωρείται πάνω από την πολιτική ζωή το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό που παραμένει σταθερά εδώ και καιρό στο τραπέζι για τον πρωθυπουργό είναι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Κάποιοι πιστεύουν ότι...

ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται ενισχυμένος τόσο μετά την πανδημία όσο και εσωκομματικά και ως εκ τούτου κρίνει ότι θα μπορούσε να κάνει με μικρότερο πολιτικό κόστος αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Θεωρούν δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός έχει τώρα μεγαλύτερη ευχέρεια να επιχειρήσει να διορθώσει προβλήματα και αρρυθμίες που έχουν ήδη φανεί στην κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίσει τόσο τις εσωκομματικές δεσμεύσεις και ισορροπίες.

Εκτιμούν με άλλα λόγια ότι θα μπορούσε πλέον με μεγαλύτερη ευκολία να αφήσει εκτός κάποια πρόσωπα, εφόσον κρίνει ότι θέλει να το κάνει, αλλά και ότι θα μπορούσε, εφόσον το επιλέξει, να προχωρήσει σε ένα μικρότερο σχήμα, κάτι που εμφανιζόταν να προκρίνει προεκλογικά αλλά μετεκλογικά δεν το εφάρμοσε. Παράλληλα έχει υποσχεθεί ότι στον πρώτο ανασχηματισμό θα αυξήσει τον αριθμό των γυναικών, οι οποίες, ως γνωστόν, φτάνουν μόλις τις πέντε.


Στελέχη της Ν.Δ. θα έβλεπαν είτε αλλαγές είτε κάποιου είδους ανασύνθεση είτε προσθήκες στα υπουργεία που εμπλέκονται στο ζήτημα της πανδημίας και ιδιαίτερα στα οικονομικά υπουργεία που καλούνται να διαχειριστούν την οικονομική κρίση η οποία ακολουθεί. Δεν αποκλείουν ωστόσο και αλλαγές σε υπουργεία που δεν θεωρούνται πρώτης γραμμής.

Βρούτσης και Αδωνις

Πολιτικά τραυματισμένος είναι, εκ των πραγμάτων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά το σκανδαλώδες φιάσκο με την τηλεκατάρτιση, το οποίο αφ’ ενός θόλωσε το κυβερνητικό αφήγημα περί αποτελεσματικότητας και αφ’ ετέρου θύμισε παλιές υποθέσεις σκανδάλων. Αντίθετα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει κεντρικό ρόλο στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα για την πανδημία.

Οσο για τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, εξακολουθεί να εκτίθεται ακατάπαυστα στα μέσα ενημέρωσης και συχνά-πυκνά προκαλεί σάλο με τις δηλώσεις του, όπως πρόσφατα όταν έλεγε ότι οι πολίτες θα γίνουν «300 κιλά» αν τους δοθεί ρευστότητα ή όταν εκμεταλλευόταν την υγειονομική κρίση για να διαφημίσει το, επί πληρωμή, πρόγραμμα της σχολής του, προκειμένου να αποκομίσει κέρδος για την επιχείρησή του. Και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ορισμένες δηλώσεις του σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπερεκτίθεται στα μίντια, προκαλούν δυσφορία στο μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο από την άλλη μεριά έχει πολλά εσωκομματικά ερείσματα, εκφράζει την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. και το εθνικιστικό και ξενοφοβικό ακροατήριο, ενώ επενδύει συστηματικά στο να καλλιεργεί ένα δίκτυο υποστηρικτών του ανά την Ελλάδα. Οσο για το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο Αδ. Γεωργιάδης, στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι αναθάρρησε με την αντιπροσφυγική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση ειδικά στο θέμα της κρίσης στον Εβρο, αλλά και ότι ένιωσε «αδειασμένο» με τη στροφή της Ν.Δ. στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αμετακίνητο θεωρούν κάποιοι τον έτερο αντιπρόεδρο του κόμματος, υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πολιτεύεται, ως γνωστόν, με μια παράλληλη κυβερνητική δομή στο μέγαρο Μαξίμου, ασκώντας ασφυκτικό έλεγχο στους υπουργούς. Κάτι που οδηγεί ορισμένους υπουργούς να εμφανίζονται παραγκωνισμένοι. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, που ενώ έχει την ευθύνη για το πιο κρίσιμο στην εποχή της πανδημίας υπουργείο, βρέθηκε, όλο αυτό το διάστημα, εκτός κάδρου.

Ο κ. Κικίλιας χρεώνεται τη δήλωσή του (24.2.2020) ότι «η χώρα είναι θωρακισμένη» απέναντι στο κορονοϊό αναφορικά με το ΕΣΥ, κάτι που η κυβέρνηση παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι δεν ίσχυε. Ο υπουργός Υγείας χρεώνεται και την ιστορία με την επιλογή διοικητών των νοσοκομείων, αλλά στην υπόθεση αυτή των κομματικών διορισμών υπήρχε, όπως αποδείχτηκε, προσωπική εμπλοκή του Κυρ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, μετά τη διαχείριση της πανδημίας υπάρχουν σήμερα πολλοί που εποφθαλμιούν θέσεις και πόστα στο υπουργείο Υγείας. Οσον αφορά πάντως τον ίδιο τον κ. Κικίλια, παρ’ ότι εμφανίζεται παραγκωνισμένος, η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega τον δείχνει πρώτο σε δημοφιλία υπουργό της κυβέρνησης.

Στους κερδισμένους μετά την πανδημία βρίσκεται ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο οποίος και βγήκε για πρώτη φορά μπροστά, έχοντας αναλάβει την εποπτεία της κατάρτισης του σχεδίου σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήρε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του οποίου προΐσταται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο τελευταίος απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Σκέρτσος και Πιερρακάκης, βρίσκονταν ήδη από την προεκλογική περίοδο, αν και στο παρασκήνιο, κοντά στην ηγετική ομάδα της Πειραιώς ως εν αναμονή υπουργοί.

Γεραπετρίτης και Πέτσας

Την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού απολαμβάνουν και οι επίσης στενοί συνεργάτες του Γιώργος Γεραπετρίτης και Στέλιος Πέτσας. Αν και κάποιοι είχαν συνδέσει την τοποθέτηση της Αριστοτελίας Πελώνη στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου με ενδεχόμενη μετακίνηση του κ. Πέτσα σε άλλη θέση.

Ο Στ. Πέτσας απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα πρόσφατα, όταν πέφτοντας πάνω στις αμφιταλαντεύσεις της κυβερνητικής γραμμής, έφτασε να δώσει το ελεύθερο στους πολίτες να παρακάμπτουν τους αυστηρούς περιορισμούς για τις άσκοπες μετακινήσεις, προκειμένου να πάνε στις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα. Αλλά και παλιότερα όταν είχε συνδέσει τις επιχειρήσεις «φύλαξης» των θαλάσσιων συνόρων με το θανατηφόρο περιστατικό του διεμβολισμού μιας λέμβου με πρόσφυγες από φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού ανατολικά της Κω.

Οσον αφορά τη Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας έδωσε σε κάποιους την αίσθηση ότι έκλεινε το μάτι στην Εκκλησία (κάτι που είχε κάνει και προς το υπερσυντηρητικό ακροατήριο με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας). Αλλοι θεωρούν ότι εντασσόταν στη γενικότερη κυβερνητική αμηχανία απέναντι στο θέμα της Εκκλησίας και ότι χαίρει στήριξης μέσα στο περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη. Εντύπωση προκάλεσε ότι η άρση των περιορισμών για τα σχολεία ανακοινώθηκε από την ίδια, μία μέρα μετά τις συνολικές ανακοινώσεις, και όχι από τους υφυπουργούς του υπουργείου, Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη, μαζί με τους υφυπουργούς των άλλων υπουργείων.

Στους απόντες μέσα στην πανδημία συγκαταλέγεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει αποτραβηχτεί από το προσκήνιο (κάποιοι υποστηρίζουν λόγω ενστίκτου αυτοσυντήρησης) και αντ’ αυτού βγαίνει μπροστά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

efsyn.gr