Έλον Μασκ: Ο «Τραμπ της Σίλικον Βάλεϊ»...

Οι αναφορές στον Έλον Μασκ ως τον «Ντόναλντ Τραμπ της Σίλικον Βάλεϊ» δεν είναι καινούριες και ακολουθούν τον επιχειρηματία εδώ και αρκετά χρόνια. Στο πεδίο της αντιμετώπισης του κορονοϊού όμως, η αναλογία αυτή έχει γίνει ίσως πιο εμφανής από ποτέ.

Ο Μασκ έχει...

από την αρχή της πανδημίας εκφράσει επανειλημμένα την αμφισβήτησή του για την σοβαρότητα της κατάστασης, κυρίως γράφοντας στο αγαπημένο μέσο του Τραμπ, το Twitter. Στις αρχές Μαρτίου είχε γράψει για «ηλίθιο πανικό» περί κορονοϊού και λίγο αργότερα είχε κάνει την πρόβλεψη πως στα τέλη Απριλίου τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ θα είναι «κοντά στο μηδέν».

Την ίδια ακριβώς πρόβλεψη είχε κάνει και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πρόβλεψη που αποδείχτηκε τραγικά εκτός πραγματικότητας, καθώς μόλις χθες (11/5) τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ έπεσαν κάτω από τις 20.000 για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν μήνα.

Ο Μασκ είχε επίσης, όπως ο Τραμπ, προωθήσει τη χρήση της ουσίας υδροχλωροκίνη, χωρίς να βασίζεται σε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατά της ελονοσίας και ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων, και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις επιστημόνων και οργανισμών πως ένα φάρμακο που δεν έχει δοκιμαστεί κατά του κορονοϊού μπορεί να αποβεί και μοιραίο για τους ασθενείς.

Αργότερα, αφότου μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν κλεισίματα επιχειρήσεων και κοινωνική αποστασιοποίηση, ο Μασκ εκφράστηκε επανειλημμένα με τα ίδια λόγια που χρησιμοποιούσε ο Τραμπ, περί «απελευθέρωσης» των Αμερικανών από τις «φασιστικές» εντολές να μείνουν στα σπίτια τους.

Εσχάτως, ο Μασκ άνοιξε «πόλεμο», αρχικά με την πολιτεία της Καλιφόρνια και έπειτα με την κομητεία Αλαμέντα, στην οποία εδράζεται ένα από τα εργοστάσια της εταιρείας οχημάτων του Μασκ, Τέσλα.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα επιτραπεί σε ορισμένες επιχειρήσεις και εργοστάσια να ανοίξουν σταδιακά, αλλά διατήρησε τη δυνατότητα των κατά τόπους κομητειακών αρχών να καθορίσουν οι ίδιες πώς και υπό ποιες συνθήκες θα γίνει αυτό.

Οι αρχές της κομητείας Αλαμέντα ισχυρίστηκαν πως βρίσκονται σε επικοινωνία με τη διοίκηση της Τέσλα, και πως αναμένουν ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα μπορέσει να ανοίξει το εργοστάσιό της διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των εργαζομένων της. Όμως ο Μασκ είχε και πάλι τη διάθεση να τραβήξει το θέμα στα άκρα.

Ανακοίνωσε αρχικά την κατάθεση μήνυσης στις 9 Μαΐου εκ μέρους της Τέσλα κατά της κομητείας της Αλαμέντα, και τη Δευτέρα ανακοίνωσε το άνοιγμα του εργοστασίου της εταιρείας, παρά τις μέχρι στιγμής αντίθετες εντολές της κομητείας, γράφοντας στο Twitter: «Θα βρίσκομαι στη γραμμή [παραγωγής] μαζί με όλους τους άλλους. Αν κάποιος συλληφθεί, ζητώ να είμαι μόνο εγώ». Σύμφωνα με αναφορές, το εργοστάσιο είχε ήδη ξεκινήσει ορισμένες εργασίες από το Σαββατοκύριακο.

Προσπερνάμε το γεγονός πως ούτως ή άλλως οι εργαζόμενοι που θα εξαναγκάζονταν να επιστρέψουν στο εργοστάσιο της Τέσλα δεν κινδύνευαν να συλληφθούν, και άρα η πρόταξη στήθους του Μασκ αποτελεί μονάχα φτηνή κίνηση εντυπωσιασμού.

Θα εμμείνουμε όμως στο γεγονός ότι, σαν καλός καπιταλιστής, ο Έλον Μασκ αδιαφορούσε για την ασφάλεια των εργαζομένων του πολύ πριν τον κορονοϊό. Έρευνα του Guardian από το 2017 έβρισκε ότι ο αριθμός ατυχημάτων στα εργοστάσια της Τέσλα ήταν σταθερά κάθε έτος πάνω από τον μέσο όρο ατυχημάτων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ σύμφωνα με έρευνες του ηλεκτρονικού περιοδικού Reveal η Τέσλα επιχείρησε επανειλημμένα να αποκρύψει τραυματισμούς εργαζομένων της από τις αρχές. Σε έτερη έρευνα του Forbes πριν ένα χρόνο, υπολογίστηκε πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο της Τέσλα την περίοδο 2014-2018 συγκέντρωσε 2,5 φορές περισσότερα πρόστιμα ασφαλείας από ό,τι τα δέκα μεγαλύτερα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων της χώρας συγκεντρωμένα.

Στα σημερινά, το περιοδικό The Verge επικοινώνησε με δύο εκ των εργαζομένων της Τέσλα, οι οποίοι εξέφρασαν το σοβαρό δίλημμα στο οποίο βρίσκονται. Αμφότεροι είναι ωρομίσθιοι, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν αν επιλέξουν να παραμείνουν στο σπίτι τους. Ενώ η εταιρεία έχει δηλώσει στους εργαζόμενους ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επί πληρωμή άδειές τους εάν ανησυχούν για την υγεία τους και επιλέξουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, στην πραγματικότητα εξάντλησε το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές τις άδειες όλο το προηγούμενο διάστημα από το υποχρεωτικό κλείσιμό της στις 23 Μαρτίου.

Ο ένας εκ των δύο θα πάει στη δουλειά του — «είτε θα ταΐσουμε τις οικογένειές μας, είτε θα πεινάσουμε», είπε. Ο άλλος θα μείνει σπίτι του — «Τσιμπάμε στο “Όνειρο της Τέσλα” για τη σωτηρία του πλανήτη, μόνο για να μας φερθεί τόσο άσχημα που παρά το γεγονός ότι αγαπώ τη δουλειά μου, δεν είμαι πρόθυμος να ρισκάρω την υγεία μου γι’ αυτόν».

Ανδρέας Κοσιάρης

info-war.gr