Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ...

0
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας τόσο επί της διαδικασίας συζήτησης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου όσο και επί τεσσάρων άρθρων.

Το...

αίτημα με το οποίο συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝ.ΑΛΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδο να υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις δεν μπορεί να μετατραπούν σε συνταγματικό διάλογο, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τη Νέα Δημοκρατία.

Τη νομιμότητα του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκαν ο ειδικός εισηγητής της Ν.Δ., Άγγελος Συρίγος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Μπουκώρος, και ο αρμόδιος ο Κωστής Χατζιδάκης υποστηρίζοντας ότι καμία απολύτως παραβίαση του Συντάγματος δεν γίνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 44 για τη χρήσης γης, το άρθρο 48 για τους δασικούς χάρτες, το άρθρο 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και το άρθρο 99 το οποίο αφορά τη χρήση γης για τον Δήμο Αθηναίων και είναι το μόνο που αποσύρθηκε γιατί ο υπουργός έκρινε ότι θα δοθεί ολοκληρωμένη λύση στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε δύο μήνες.

«Όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι απολύτως σύμφωνα και με το Σύνταγμα αλλά και με τις αποφάσεις και τη νομολογία του ΣτΕ», τόνισε ο κ. Χατζιδάκης και ισχυρίστηκε ότι θα ληφθούν σε μεγάλο βαθμό υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τους επιστημονικούς φορείς, παρά το γεγονός ότι πάνω από 170 οργανώσεις, δημοτικές παρατάξεις και συλλογικότητες έχουν ζητήσει την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

Αιτιολογώντας τις νέες ρυθμίσεις και απαντώντας στις έντονες επικρίσεις ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «το νομοσχέδιο είναι επείγον να ψηφιστεί γιατί σειρά διατάξεων δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν μπορεί να περιμένουν το πρόβλημα με τη διαχείριση αποβλήτων στα νησιά, τα ζητήματα με τα μπάζα και τις πλαστικές σακούλες.

»Είναι επείγοντα τα ζητήματα και τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως με τους δασικούς χάρτες και τους αγρότες που είναι σε ομηρία, η επανεκκίνηση της οικονομίας, γιατί έχουμε σοβαρά προβλήματα με τις καθυστερήσεις των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που φθάνουν και τα 8 χρόνια, όταν σε άλλες χώρες κάνουν μέχρι 100 μέρες».

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως «στο άρθρο για τη χρήση γης μπαίνει απλώς ένα γενικό πλαίσιο, στο άρθρο 48 επιταχύνουμε τη διαδικασία για το δασολόγιο που κληρονομήσαμε και δεν το στέλνουμε στις καλένδες, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, και θα χρειαζόμασταν 27 χρόνια για να ολοκληρωθεί και θα αφορούσε τη μισή Ελλάδα».

Οι εισηγητές
Όμως, τόσο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι η διαδικασία συζήτησης παραβιάζει και παρακάμπτει τον κανονισμό της Βουλής, «καθώς δεν μπορεί η Διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίζει κατά το δοκούν».

Όπως σημείωσαν, με τις νέες διατάξεις παραβιάζονται τα δύο άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και το άρθρο 72 για την διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια. Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο «για αντιθεσμική συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τη λογική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” και πέρα από κάθε επιταγή της δημοκρατίας». «Αυτή η αυτοκρατορική απόφαση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ν.Δ., Ιωάννης Οικονόμου, αντέτεινε ότι η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, είναι ευθεία αμφισβήτηση της αρχής της δεδηλωμένης. Και ο ειδικός εισηγητής του κόμματος, Άγγελος Συρίγος, αντέτεινε πως, σε ό,τι αφορά το άρθρο 44 για τον χωροταξικό σχεδιασμό, «δεν γίνεται κανένας καθορισμός χρήσης γης, αλλά ορίζεται το πλαίσιο, το περιεχόμενο, οι όροι και οι προϋποθέσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αντινομία ή αντίφαση με τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, διαφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «σωστά προχωράμε στις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων για τη λειτουργική χρήση της Βουλής, που δεν πρέπει να σταματά ούτε με πόλεμο». Αναφορικά με την ένσταση αντισυνταγματικότητας των άρθρων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι και ο ίδιος έχει αντιρρήσεις σοβαρές, όπως για το άρθρο 93, ωστόσο, όπως είπε, δεν θα μετατρέψει τις πολιτικές συζητήσεις σε συνταγματικό διάλογο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, διαφώνησε με την διαδικασία συζήτησης και αντέτεινε ότι η ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αφορούσε ζητήματα σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα, έκανε λόγο για σειρά άρθρων που παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα, με ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που ικανοποιεί το σύνολο των απαιτήσεων του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, καθώς, όπως είπε, η πλειοψηφία αποφασίζει σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ωστόσο συμφώνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας. «Εκτός από τα ζητήματα περί αντισυνταγματικότητας, το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο, εμπεριέχει πολλές φωτογραφικές διατάξεις που ασκούν βίαιη και ωμή επέμβαση στο περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Χήτας.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων. «Το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, ενώ παραβιάζει και την κοινοτική νομοθεσία», είπε και ζήτησε «την απόσυρσή του, ώστε να έρθει προς συζήτηση με ανοιχτή και όχι με κλειστή τη Βουλή».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του άρθρου 48, τονίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις προστατευόμενες περιοχές και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις του περιορίζουν, δεν επεκτείνουν τις δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών.

Τέλος, ο προεδρεύων του Σώματος, Νικήτας Κακλαμάνης, παρέπεμψε για την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, στην ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)