Μάσκες στα αεροπλάνα και άνοιγμα Σένγκεν ...

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις κατευθυντήριες γραμμές για την τουριστική δραστηριότητα στη μετά την πανδημία εποχή.

Εν αναμονή των επίσημων δηλώσεων, το...

πρακτορείο Reuters παρουσιάζει περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο της Κομισιόν, αναφέροντας ότι έχει λάβει γνώση ενός προσχεδίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπλάνα, ενώ επισημαίνει ότι οι θέσεις των επιβατών δεν χρειάζεται να είναι κενές.

Το αντίστροφο, όμως, θα ισχύσει στον ξενοδοχειακό τομέα, καθώς η Επιτροπή εκτιμά ότι τα ξενοδοχεία μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και να συμμορφωθούν με συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο θέμα της χαμηλότερης πληρότητας.

Επίσης, οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν εκ νέου οι απαγορεύσεις στα σύνορα της Σένγκεν να παραταθούν για ακόμη τριάντα ημέρες, έως τις 15 Ιουνίου.

Παράλληλα, η Ε.Ε. ζητά, στο πλαίσιο των μέτρων για την άρση των περιορισμών στα σύνορα, η χρήση των εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών να είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική.

Οι εφαρμογές θα πρέπει επίσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διασυνοριακά στην ΕΕ, ανέφερε το έγγραφο της Κομισιόν, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η Κομισιόν επιθυμεί οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να λάβουν υπόψη τους όχι μόνο τους τουρίστες, αλλά και τους πολίτες που έχουν συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα σε διαφορετικές χώρες και θα χρειαστεί να ταξιδεύσουν σε αυτές.

Χθες, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τις προτάσεις της Κομισιόν η οποία ζητά συντονισμένο, όσο το δυνατόν πιο αρμονικό και χωρίς διακρίσεις άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.

Μεγάλο ζητούμενο παραμένουν οι για τις αποζημιώσεις πελατών που έχουν ήδη ακυρώσει τις κρατήσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Η Κομισιόν προς το παρόν είναι υπέρ των δικαιωμάτων του ταξιδιώτη και επιθυμεί την επιστροφή χρημάτων, ακόμη και με κρατικές εγγυήσεις, όμως η συζήτηση δεν είναι εύκολη, καθώς τουριστικοί πράκτορες και κράτη-μέλη πιέζουν για να προκριθεί η διαδικασία των vouchers.

Το θέμα της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας είναι κομβικό για την Ένωση, καθώς απειλούνται περίπου 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τα 12 εκατομμύρια που απασχολούνται στον κλάδο.