Κυριακή, 17 Μαΐου 2020

Τι παίζεται στην Θράκη...

 Ο «αεροστροβιλισμός» ΤΕΡΝΑ και κυβέρνησης...

Την αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης και την ανησυχία των τοπικών φορέων προκαλεί στη Θράκη, η επιμονή της «γαλάζιας» Περιφέρειας να «περάσει» από το Περιφερειακό Συμβούλιο σε συνθήκες πανδημίας και εικονικών συνεδριάσεων, την έγκριση των...

περιβαλλοντικών όρων για ένα αμφιλεγόμενο ενεργειακό έργο της ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Πρόκειται για ένα ατμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ρεύματος με αεριοστρόβιλο και χρήση φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, η γνωμοδότηση για τον οποίο αποσύρθηκε στις 20 Μαρτίου μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά επανήλθε και πέρασε στις 30 Απριλίου.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κώστας Κατσιμίγας, με επιστολή του ζητά την επανεισαγωγή του θέματος καθώς υπάρχουν πολλά κενά στις εισηγήσεις των υπηρεσιών, ανύπαρκτη διαβούλευση και δεν έχουν απαντηθεί από τους αρμόδιους και την εταιρία πολύ βασικές ανησυχίες και προβληματισμοί. Πρόκειται για ένα έργο, 650 μεγαβάτ δίπλα σε μια μεγάλη επίσης θερμοηλεκτρική μονάδα της ΔΕΗ σε μια ήδη επιβαρυμένη Βιομηχανική Περιοχή, οι εκπομπές του οποίου μπορεί να εξαντλούν ή να υπερβαίνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ρύπων της περιοχής από την καύση φυσικού αερίου αλλά και να επιβαρύνουν μια σειρά από γειτονικούς οικισμούς.


Όπως σημειώνει, μιλώντας στο tvxs.gr, ο κ. Κατσιμίγας, δεν αντιμετωπίζουν εκ των προτέρων εχθρικά την επένδυση αλλά με θετική διάθεση, όμως η έλλειψη στοιχειώδους επιστημονικής τεκμηρίωσης και η σπουδή να περάσουν οι περιβαλλοντικοί όροι με τις έκτακτες διαδικασίες της πανδημίας, δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό.


Η ΤΕΡΝΑ και οι σχέσεις με την κυβέρνηση

Σε πολιτικό επίπεδο βέβαια, η ΤΕΡΝΑ το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο στόχαστρο λόγω της σχέσης της συγγένειας του Προέδρου της Εταιρίας Μιχαήλ Γουρζή με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, συζήτηση που εντάθηκε με την εργολαβία της γνωστής εταιρίας στις δομές του μεταναστευτικού. Όμως οι συμπτώσεις και οι σχέσεις που συνδέουν την ΤΕΡΝΑ με την κυβέρνηση είναι πολλές:

Πιο αναλυτικά, ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ, που έχει πολύ ισχυρή παρουσία σε ενεργειακά έργα είναι πεθερός του Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ η κόρη του και σύζυγος του Υπουργού, Αλεξάνδρα Γουρζή, είναι νομικής σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Αυτή δεν είναι η μόνη σύνδεση με την κυβέρνηση καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμπλέκεται και στην περιβόητη επένδυση του Ελληνικού, μέσω της κοινοπραξίας με την Mohegan Entertainment. Η διαδικασία έχει καταγγελθεί επίσημα από την Hard Rock, τον διεθνή κολοσσό στο χώρο των καζίνο - ξενοδοχείων, ως «στημένη» από την ίδια την κυβέρνηση που επιδιώκει την προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.