Η επικίνδυνη λατρεια της «αγοράς»...

 Ο πλανήτης μας τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει μια τεράστια κατά αρχήν υγειονομική κρίση που όμοια της δεν έχει γνωρίσει ο σύγχρονος κόσμος.

Η κρίση αυτή έχει θέσει σε δοκιμασία όλες τις...

θεσμικές δομές των κρατών, οργανισμών καθώς και ιδεολογιών. Η καταιγίδα με τον κορωνοϊό κάποια στιγμή θα περάσει. Οι επιλογές που θα κάνουμε αυτές τις μέρες μπορούν να αλλάξουν τις ζωές σε μια μακρά περίοδο στο μέλλον.

Ο νεοφιλελευθερισμός ανέδειξε το χρηματοπιστωτικό τομέα πιο σημαντικό από την πραγματική οικονομία. Η επιδημία του κορονοϊού ανέδειξε την «γύμνια» του Δημοσίου Συστήματος Υγείας της χώρας μας (ο προϋπολογισμός του 2020 προέβλεψε μειωμένες δαπάνες στην υγεία 200 περίπου εκατ. Ευρώ και το υπουργείο εργασίας 380 εκατ. ευρώ!). Όψιμο το ενδιαφέρον της Ν.Δ. για την υγεία του λαού. Οι απολύσεις υγειονομικών, η διάλυση των νοσοκομείων, η μετανάστευση γιατρών είναι μερικά παραδείγματα του 2010-2015.

Αλήθεια, μπορεί ο κόσμος να συνεχίσει να πορεύεται στο δόγμα ‘όλα θα τα λύσει η αγορά’.

Η επόμενη μέρα για την οικονομία αλλά και το επίπεδο διαβίωσης του ελληνικού λαού θα είναι πολύ δύσκολο. Η πρόβλεψη της ύφεση στην χώρα μας έχει και εφιαλτικά σενάρια. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το ‘βλέποντας και κάνοντας’ μοιράζει χρήματα στα ΜΜΕ για να την χειροκροτεί και να την ‘παραδέχεται’ για τα επιτεύγματα της καθυστερώντας τραγικά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το σήμερα και το αύριο είναι πρόταση ουσιαστική, εφικτή, κρατά την κοινωνία ΟΡΘΙΑ και έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να την υλοποιήσει άμεσα πριν είναι πολύ αργά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει να γελοιοποιήσει και την έννοια επένδυση.

Ο ελληνικός λαός θυμάται, το Ελληνικό, που θα ξεκινούσε σε μια βδομάδα, τους επενδυτές που ερχόταν και έφευγαν ή ζητώντας χρηματοδότηση από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους τομεάρχες για την έξοδο από την κρίση , δίνει μια νέα προοπτική και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναγέννηση της χώρας και να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που υπάρχουν στην κοινωνία.

Είναι, πιστεύω παράλειψη να μη γίνει αναφορά σε ένα τομέα που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας άμεσα, αυτός των δημοσίων έργων που μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι απούσα και όπου έχει παρέμβει τα τελμάτωσε, αναφέρω λίγα παραδείγματα.

• Μετρό Θεσσαλονίκης και Μετρό Αθήνας γραμμή 4

• ΒΟΑΚ Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

• Βόρειο τμήμα Ε65

• Αναβάθμιση ΣΓΥΤ ΣΚΑ – ΟΙΝΟΗ

• Παράκαμψη Χαλκίδας

• Αντιπλημμυρικά έργα περιοχών μεγάλων οδικών αξόνων

Φυσικά η απένταξη έργων 8 δις Ευρώ του προγράμματος Φιλόδημος οδηγεί σε απόγνωση τους ΟΤΑ και την στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Ο κλάδος που δραστηριοποιούνται οι Μηχανικοί είτε ως κατασκευαστές είτε ως μελετητές είτε στον σημαντικό τομέα της έρευνας και καινοτομίας μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Οι μηχανικοί δεν έχουν ανάγκη τα voucher, έχουν ανάγκη από δουλειά.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που βυθίζει την χώρα, δίνει προοπτική για την διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης , για ισόρροπη ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο, με αναδιανομή του πλούτου, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για μια κοινωνία ανεκτικότητας και ισότητας, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

 Αποστόλης Καραναστάσης (διπλ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός πρ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας)

documentonews.gr