Οικονομικός "πόλεμος"...

Σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου, υποχώρησε την Πέμπτη η τουρκική λίρα, με τις οικονομικές αρχές της γείτονος να καταγγέλλουν «χειραγώγηση» από ξένες τράπεζες με έδρα το...Λονδίνο.

Η λίρα υποχώρησε στα χαμηλά των 7,2598 ανά δολάριο ΗΠΑ, στις πρωινές συναλλαγές,
αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για την οικονομική δύναμη και την ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί το νόμισμά της κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους περιόδου για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η πτώση έφερε το νόμισμα κάτω από το προηγούμενο κατώτατο ρεκόρ, κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018, η οποία πυροδότησε την πρώτη ύφεση της χώρας σε μια δεκαετία.


Η πτώση 0,8% την Πέμπτη ακολούθησε τις απώλειες 1,7% της προηγούμενης συνεδρίασης, όταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα από το χτύπημα της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας απέδωσαν την πτώση στο νόμισμα σε ενορχηστρωμένη επίθεση που οργανώθηκε από το Λονδίνο από ξένες τράπεζες που δεν κατονομάστηκαν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον αυτών των ιδρυμάτων, τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις συναλλαγών».

Η κίνηση αυτή θυμίζει αντίστοιχες απειλές από το 2019 προς την JPMorgan, για την παροχή συμβουλών στους πελάτες της να «κατεβάσουν» τη λίρα.

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές δημοσίευσαν σήμερα νέους κανονισμούς, με σκοπό να περιορίσουν τις «καθοδηγούμενες και παραπλανητικές συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Σε αυτές περιλαμβάνονται η «προσπάθεια εκμετάλλευσης των διακυμάνσεων ή των σύντομων παλινωδιών στην αγορά», χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η ανταλλαγή νομισμάτων ή πιστωτικών χρεογράφων και η διάδοση «λανθασμένων ή παραπλανητικών» πληροφοριών στις χρηματοπιστωτικές αγορές από οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης.

Η σημερινή πτώση - ρεκόρ της τουρκικής λίρας, συνδέεται κατά κάποιους άλλους, με μία δήλωση αξιωματούχου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) η οποία ερμηνεύθηκε από επενδυτές ως αποκλεισμός από μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με τη Fed για την προστασία των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας.

Κινούμενη προς τη δεύτερη ύφεση της οικονομίας της, σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Τουρκία ζήτησε από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες να της δοθεί πρόσβαση σε κεφάλαια, καθώς τα δικά της καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν μειωθεί σε σχεδόν 25 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Αξιωματούχος της Fed, o οποίος ρωτήθηκε χθες σχετικά με τη χορήγηση διευκόλυνσης ανταλλαγής νομισμάτων με την Τουρκία και άλλες χώρες που έχουν ανάγκη, δήλωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει τέτοιες συμφωνίες με χώρες που έχουν μία σχέση «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» με τις ΗΠΑ και τα ανώτατα πιστωτικά πρότυπα.

Τούρκος μεσίτης στην αγορά συναλλάγματος δήλωσε ότι τα σχόλια αυτά συνέβαλαν στην εξασθένιση του τουρκικού νομίσματος. «Θεωρούμε ότι η πίεση στη λίρα θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα», δήλωσε.

nonews-news