Χατζηδάκης: Στα κρυφά συμπεριέλαβε στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο διατάξεις που είχε αποσύρει

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το tvxs, γίνεται λόγος για πρωτόγνωρη μεθόδευση, ενδεικτική της αλαζονικής αντίληψης για την εξουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη. Κατά την ψήφιση του αμφιλεγόμενου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου του υπουργείου του την περασμένη Τετάρτη, φέρεται να συμπεριέλαβε στο τελικό κείμενο διατάξεις, τις οποίες είχε αναγγείλει δύο μέρες πριν ότι αποσύρονται.

Πρόκειται για τρεις παραγράφους στο άρθρο 99....
του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, που ανακοινώθηκε ότι αποσύρονται προκειμένου να επανέλθουν σε άλλο -πολεοδομικό- νομοσχέδιο και αφορούν στην κατάργηση προστατευτικών διατάξεων για τις χρήσεις γης σε περιοχές του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, στου Ψυρρή και στο Μεταξουργείο.  Τελικά, αποδείχτηκε ότι διατηρήθηκαν στο ψηφισμένο νομοσχέδιο, σχεδόν αυτούσιες, οι δύο από τις τρεις παραγράφους, που υπονομεύουν δραματικά τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα για την προστασία του ιστορικού κέντρου.

Η τελική μορφή των παραγράφων που ψηφίστηκαν:

7. Στο άρθρο 2 του από 2.7.1994 π.δ. «Καθορισµός ειδικών χρήσεων γης και όρων και περιορισµών δόµησης στην περιοχή του Εµπορικού Τριγώνου του ρυµοτοµικού σχεδίου Αθηνών» (Δ΄ 704), το τρίτο εδάφιο της υποπερίπτωσης β΄ της περίπτωσης 1 της παραγράφου ΙΙ αντικαθίσταται ως εξής: «– στα κτίρια χρήσεων πολιτιστικών, κοινωνικής πρόνοιας, ξενώνων και ξενοδοχείων, γραφείων, διοίκησης, κοινωφελών οργανισµών, εκπαίδευσης, στάθµευσης, µε την προϋπόθεση ότι κάθε µία από τις παραπάνω χρήσεις καταλαµβάνει ολόκληρο το κτίριο, µε δυνατότητα εξαίρεσης του ισογείου υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται ανεξάρτητη είσοδος στους ορόφους.»

8. Στο άρθρο 2 του από 18.3.1998 π.δ. «Καθορισµός χρήσεων γης και ειδικών όρων και περιορισµών δόµησης στην περιοχή Ψυρρή – Κέντρου (Οµόνοιας), του ρυµοτοµικού σχεδίου Αθηνών» (Δ΄ 233 ): α. Το τέταρτο εδάφιο της υποπερίπτωσης γ) της περίπτωσης Ι της παραγράφου 2 αντικαθίσταται µε τη φράση «στα κτίρια µε χρήσεις πολιτιστικές, κοινωνικής πρόνοιας, ξενώνων και ξενοδοχείων, γραφείων, τραπεζών, ασφαλειών, διοίκησης, κοινωφελών οργανισµών, εκπαίδευσης, στάθµευσης, µε την προϋπόθεση ότι κάθε µία από τις παραπάνω χρήσεις καταλαµβάνει ολόκληρο το κτίριο, µε δυνατότητα εξαίρεσης του ισογείου υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται ανεξάρτητη είσοδος στους ορόφους.»

Αποσύρθηκαν μόνο τα εξής:

β. Στην υποπερ. α) της περ. Ι της παραγράφου 1 η φράση «ξενοδοχεία μέχρι 100 κλινών και ξενώνες» αντικαθίσταται με τη φράση «ξενοδοχεία και ξενώνες ».

Άρθρο 9. Στο άρθρο 2 του από 23.7.1998 Π. Δ/τος «Καθορισμός χρήσεων γης και ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή του Μεταξουργείου, του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών» (Δ’ 616), η υποπερ. 2 της περίπτωσης α) της υποπαρ. Γ της παρ. Ι αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ξενοδοχεία και ξενώνες. »

Με πληροφορίες από το tvxs.