Πολλά τα ερωτήματα για το χειρισμό της κατάστασης στο Έβρο...

0
Ερωτήματα γεννά το θέμα που έχει προκύψει στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών -μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν- να ανακοινώνει «ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά τη...

συνέντευξη (ΕΡΑ) που παραχώρησε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας και στην οποία παραδέχθηκε πως «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (...)» και πως «αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν», ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «για λίγες δεκάδες μέτρα».

Ακολούθησε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά που απέστειλε με εντολή Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών για την παρεμπόδιση των ελληνικών δυνάμεων στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που ξεκίνησαν για την κατασκευή φράκτη στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες.


«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» αναφέρει στη σημερινή του ανακοίνωση το Ελληνικό ΥΠΕΞ όμως μετά απ' όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών και συνολικά η κυβέρνηση οφείλουν να ξεκαθαρίζουν το τοπίο όπως άλλωστε ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στο εκτενές ρεπορτάζ της, η «Εφημερίδα των Συντακτών» παραθέτει τα γεγονότα, όπως αυτά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες: Όλα ξεκίνησαν πριν περίπου μια εβδομάδα όταν κλιμάκιο τοπογράφων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού έφτασε στην ανωτέρω περιοχή με μηχανήματα προκειμένου να οριοθετήσουν τα σημεία όπου θα μπει ο φράκτης. Λίγες μέρες αργότερα στην περιοχή έφτασε δύναμη περίπου δέκα ατόμων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, τα οποία σύμφωνα με αξιωματούχους του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έστησαν σκηνή από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Αρχικά οι Τούρκοι παρατηρούσαν τις εργασίες που γίνονταν και όσο περνούσαν οι μέρες αύξαναν τον αριθμό των ατόμων, με συνέπεια να έχουν φτάσει να βρίσκονται εκεί περίπου 25 άτομα, από τα οποία 15 ανήκουν στην στρατοχωροφυλακή (αστυνομία) και 10 στρατό.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα κατέφθασαν στην περιοχή και από την τουρκική πλευρά στελέχη της αντίστοιχης γεωγραφικής υπηρεσίας, με το αιτιολογικό ότι θέλουν στήσουν κι αυτοί ανάλογο φράχτη, αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή, όταν υποχωρούν τα νερά του ποταμού, χρησιμοποιείται για πέρασμα μεταναστών. Ισχυρίζονταν δε οι Τούρκοι, στις διαδικασίες συζήτησης που ξεκίνησαν βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών που ακολουθούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι εκεί που οριοθετούσαν τα σύνορα οι Έλληνες τοπογράφοι ήταν δικό τους έδαφος. Χωρίς κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς τους, οι Τούρκοι εμφανίζονταν ανένδοτοι, ενώ κατά της πληροφορίες ερρίφθησαν από τη μεριά τους και εκφοβιστικές βολές. Προκειμένου, δε, να οξύνουν τα πνεύματα προχώρησαν ως την παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόξενο στην Ανδριανούπολη.

Από την ελληνική πλευρά εμφανίζονταν οι χάρτες τους 1923, σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων και συμφωνίες που αναφέρουν ότι οι προσχώσεις αποτελούν ελληνικά εδάφη, ανεξάρτητα τι συνέβη στο πέρασμα των χρόνων, όπου η κοίτη του ποταμού μετατοπίσθηκε. Το καλοκαίρι, εξάλλου, όταν ο ποταμός ξεραίνεται εμφανίζεται στην περιοχή έδαφος έκτασης που αγγίζει τα 16 στρέμματα, ενώ τον χειμώνα που πλημμυρίζουν τα νερά δημιουργείται εκεί μια νησίδα.

Τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο

Η γνωστοποίηση του θέματος έγινε πριν τρεις ημέρες με δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες που αναφέρονταν ότι οι Τούρκοι είχαν μπει σε ελληνικό έδαφος.

Τα δημοσιεύματα όμως περί «κατάληψης ελληνικού εδάφους» συνεχίστηκαν την και την Παρασκευή (22/05) υπήρξαν και δημοσιεύματα αγγλικών εφημερίδων. Η Sun έγραψε άρθρο με τίτλο «ΑΡΠΑΓΗ ΓΗΣ: Τα τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι γης στα αμφισβητούμενα σύνορα», η Daily Mail ανέφερε ότι «Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης, εγκαθιστούν τη σημαία τους και στήνουν στρατόπεδο κατά μήκος αμφισβητούμενων συνόρων», ενώ και η Εxpress αναφερόταν σε αυξημένη ένταση, εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και αμφισβητούμενα σύνορα.

Οι αντιδράσεις

Μετά από αυτά αναμενόμενη ήταν η κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Άμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος με την οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο. Η ανακοίνωση, μάλιστα, έγινε μετά την γνωστοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών για το διάβημα.

► Σήμερα, Σάββατο, τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και το ΜέΡΑ25 εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις θέσεις της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών.

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)