Μια ερώτηση άναψε πάλι φωτιές...

Το θέμα της διαχείρισης των 20 εκατ. ευρώ που διαθέτει η κυβέρνηση για την επικοινωνιακή καμπάνια του «Μένουμε Σπίτι» και ο αποκλεισμός της κυριακάτικης εφημερίδας Documento απ’ αυτήν στάθηκαν αρκετά ώστε να ανάψουν νέες φωτιές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσουν τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να...

προβεί σε σχετική δήλωση κάνοντας λόγο για ««φίλους» που μας έχουν συνηθίσει σε επιθέσεις αλλά και σε χολερικά σχόλια, «φιλικές συμβουλές» που έναν και μόνο σκοπό έχουν, να διχάσουν, να δηλητηριάσουν, να απαξιώσουν και τελικώς να χειραγωγήσουν τον χώρο μας».

Η δήλωση αυτή και τα όσα προηγήθηκαν δείχνουν ότι το κλίμα εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου αναζωπυρώνεται κατά καιρούς χωρίς ποτέ να σβήνει, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις έχουν μεσολαβήσει στο μεσοδιάστημα από τα αρμόδια χείλη. Αφορμή για το νέο επεισόδιο στάθηκε μια ερώτηση 77 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε την καμπάνια ενημέρωσης των 20 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προς τα μέσα ενημέρωσης.

Στην ερώτηση οι βουλευτές κάνουν λόγο για «αδιαφανή διαδικασία», τονίζοντας πως είναι «προκλητική και εμφανής η δυσμενής μεταχείριση εκείνων των εντύπων τα οποία έχουν έντονο αντιπολιτευτικό περιεχόμενο». Σε αυτό το πλαίσιο έφεραν ως μοναδικό παράδειγμα (ονομαστικά) την εφημερίδα Documento και στον ιστότοπο documentonews.gr, ρωτώντας μεταξύ άλλων με ποια κριτήρια αποκλείστηκαν τόσο η εφημερίδα όσο και ο ιστότοπος από τη διαφημιστική καμπάνια.

Νέα επίθεση

Την ερώτηση δεν τη συνυπέγραψαν ορισμένα βαριά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, όπως επίσης και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκος Φίλης, ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αλλά και ο τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λογική στο να μην υπογράψουν βασίστηκε στο γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να εξαντλείται ονομαστικά σε μία και μόνο εφημερίδα, μια και η υπόθεση δεν αφορά μόνο το Documento, το οποίο και κακώς αποκλείστηκε από την καμπάνια, αλλά το σύνολο των μέσων ενημέρωσης και δη των αντιπολιτευτικών, όπως και την αντίληψη που έχει για τη δίκαιη κατανομή του κρατικού χρήματος η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Αυτή η λογική μάλλον δεν άρεσε σε κάποιους ιστότοπους οι οποίοι τα τελευταία μόλις χρόνια ασχολούνται επισταμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάπως έτσι άρχισε από την Παρασκευή μια νέα επίθεση στο πρόσωπο του γραμματέα του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, με δημοσίευμα που τον κατηγορούσε πως θέλει να κάνει «κουμάντο» και στην κοινοβουλευτική ομάδα (εκτός από το κόμμα) και ο Βούτσης τον «σιγοντάρει». Το δημοσίευμα υποστήριζε πως ο γραμματέας του κόμματος με την υποστήριξη του τέως προέδρου της Βουλής «αξίωσε να μην κατατεθεί η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ» για την εφημερίδα Documento.

Το δημοσίευμα αναδημοσιεύτηκε από το documentonews.gr όπως και στους λογαριασμούς της εφημερίδας και του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη στο twitter, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Πάνος Σκουρλέτης, λέει ο Γιώργος Λακόπουλος, προσπάθησε να μην κατατεθεί ερώτηση της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε εξηγήσεις για τον αποκλεισμό του Documento, γιατί η εφημερίδα τού είχε κάνει κριτική. Γιατί έκανε τη δουλειά της δηλαδή. Συμφωνεί και ο Μητσοτάκης».

Το γεγονός ότι ο εκδότης της εφημερίδας υιοθέτησε τις απόψεις του ιστότοπου και ταύτισε τον γραμματέα του κόμματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οδήγησε τον Πάνο Σκουρλέτη να βγάλει σχετική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Προφανώς και ουδέποτε ζήτησα από το προεδρείο της Κ.Ο., στο οποίο συμμετέχω με βάση τη θεσμική μου ιδιότητα, να αποσύρει την ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του συντρόφου Χρήστου Γιαννούλη.

Απλώς θεώρησα πολιτικά άστοχο να εστιάζουμε αποκλειστικά στην εφημερίδα Documento, τη στιγμή που το θέμα της αδιαφανούς, σκανδαλώδους και μεροληπτικής διάθεσης των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, εκ μέρους της κυβέρνησης, συνιστά ένα κατ’ εξοχήν ζήτημα δημοκρατίας και δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο έντυπο.

Αιχμές κατά «φίλων»

»Ζήτησα η ερώτηση, η οποία δεν είχε κατατεθεί μέχρι τότε, να αναπροσαρμοστεί και να συμπεριληφθούν σε αυτήν και άλλα sites και έντυπα που δεν έτυχαν της παραμικρής ενίσχυσης από την κυβέρνηση επειδή δεν της είναι αρεστά, καθώς και να ζητηθούν αναλυτικά στοιχεία πού πήγαν τα είκοσι εκατομμύρια. Ανέφερα δε ενδεικτικά την “Αυγή” και άλλα έντυπα και sites. Η πρότασή μου έγινε αποδεκτή από το προεδρείο της Κ.Ο., ωστόσο στο τελικό κείμενο της ερώτησης δεν συμπεριελήφθη κανένα άλλο μέσο. Αυτός ήταν και ο λόγος που τελικώς, παρ’ όλο ότι επέμενα μέχρι τελευταία στιγμή, εγώ και άλλοι σύντροφοι δεν βάλαμε την υπογραφή μας».

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του γραμματέα και οι αιχμές περί «φίλων» που «κάνουν επιθέσεις» επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά το γεγονός ότι εντός ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο γραμμές, οι οποίες διαφέρουν σε βασικές αρχές σε σειρά ζητημάτων, από τη διαφάνεια στον Τύπο έως το ύφος και την ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκεί η Κουμουνδούρου.

Για την Ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι η «Εφ.Συν.» από την πλευρά της έδωσε το προηγούμενο Σάββατο τα στοιχεία που την αφορούν για τη διαφημιστική εκστρατεία τού «Μένουμε Σπίτι». Από το σύνολο των 20 εκατ. ευρώ η εφημερίδα μας και η ιστοσελίδα efsyn.gr αναμένεται να λάβουν (καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει η σχετική εντολή και όχι πληρωμή) το ποσό των 33.715 ευρώ, δηλαδή το 0,16% του συνολικού ποσού.

efsyn.gr