Ο Μακρόν γνώριζε για τον κορονοϊό από τον Δεκέμβριο;...

0
«Φωτιές» ανάβει δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Γάλλος πρέσβης στο Πεκίνο είχε ενημερώσει για την...

κατάσταση στη Γουχάν αρκετές εβδομάδες πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την Le Canard Enchaîné, ο πρέσβης Λοράν Μπιλί προειδοποίησε τον υπουργό Ζαν Ιβ Λεντριάν και τον (πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν ότι ένας επικίνδυνος ιός παρατηρήθηκε στην Γουχάν από τις πρώτες εβδομάδες που παρατηρήθηκε η ασθένεια στην κινεζική πόλη.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πληροφορία έφτασε στο Παρίσι όταν ήταν ακόμη δυνατό για την κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα καλό απόθεμα σε μάσκες, αναπνευστήρες και τεστ, όμως «ο Μακρόν δεν βρήκε τον χρόνο να το σκεφτεί όλο αυτό».

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επισημαίνει, πάντως, ότι η Γαλλία ενημερώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου για την εμφάνιση του ιού, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι ο Γάλλος πρέσβης ενημέρωσε ο ίδιος τον Εμανουέλ Μακρόν

«Μόλις οι αρχές της Γουχάν ανακοίνωσαν τη νέα πνευμονοπάθεια την 31η Δεκεμβρίου του 2019, το γενικό προξενείο στην πόλη προειδοποίησε, την ίδια ημέρα, τον Κέντρο Κρίσεων και Στήριξης του υπουργείου και την πρεσβεία» στο Πεκίνο, διευκρινίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Κατόπιν εκδόθηκαν πολλές επικαιροποιήσεις των συστάσεων προς τους ταξιδιώτες, από τις αρχές Ιανουαρίου», στη βάση των πληροφοριών που διαβιβάζονταν από το προξενείο στην Ουχάν, συμπληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές, στις 5 Ιανουαρίου, έκαναν λόγο για 59 κρούσματα με τον τότε απολογισμό να μη θεωρείται ανησυχητικός. Την 23η Ιανουαρίου, η Κίνα έκανε λόγο για 614 κρούσματα και 17 νεκρούς κηρύσσοντας την Ουχάν σε καραντίνα, σημειώνει το ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

«Με την καθολική καραντίνα που επιβλήθηκε στην Ουχάν την 23η Ιανουαρίου 2020, οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού των Γάλλων υπηκόων και των συγγενών τους έπρεπε να οργανωθούν και να υλοποιηθούν σε πολύ σύντομα διαστήματα, από τις 30 Ιανουαρίου».

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και ρεπορτάζ της Le Parisien από την 5η Φεβρουαρίου, όταν η εφημερίδα ανέφερε ότι ο πρέσβης Λοράν Μπιλί επέστρεψε από την Κίνα στις 22 Ιανουαρίου και έφυγε κατευθείαν για διακοπές στη Βρετάνη.

Την ίδια ημέρα η Airfrance ανέστειλε τις πτήσεις στη Γουχάν, ενώ μετά από δέκα ημέρες ξεκίνησε η διαδικασία επαναπατρισμού των Γάλλων από την Κίνα.

Σε όλη τα διάρκεια της διαδικασίας, σύμφωνα με τη Le Parisien, ο Γάλλος πρέσβης ήταν απών, με τον ίδιο να τονίζει ότι ήταν σε συνεχή επαφή με το νο2 της γαλλικής πρεσβείας στην Κίνα...

Πηγή: efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)