«Κουρεμένο» και για... λίγους το δεύτερο κύμα στήριξης...

Με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, αίρονται από τον Ιούνιο τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων από την πανδημία, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί η...

αντιμετώπιση ενός δεύτερου χτυπήματος από τον κορονοϊό τον Οκτώβριο που θα βάλει σε νέα καραντίνα την οικονομία της χώρας και οι ανάγκες για ρευστότητα θα βρεθούν στο «κόκκινο». Η κυβέρνηση παρέτεινε για 30 ημέρες, έως το τέλος Μαΐου, την ισχύ των υφιστάμενων μέτρων, τα οποία όμως είναι σε μικρότερη κλίμακα.

Το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ «κουρεύεται» στα 533 ευρώ και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να το εισπράττουν για τις ημέρες που οι επιχειρήσεις τους παραμένουν κλειστές και οι ίδιοι σε αναστολή. Οι αναστολές πληρωμών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζονται μαζί με την έκπτωση του 25%, που θεωρείται ισχυρό κίνητρο για τους υπόχρεους να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα φόρους και δόσεις ρυθμίσεων. Η έκπτωση 40% στην πληρωμή επαγγελματικού ενοικίου για τις επιχειρήσεις και κύριας κατοικίας ή φοιτητικής για τους εργαζόμενους θα εξακολουθήσει να τρέχει και τον Μάιο, ενώ δρομολογείται δεύτερος γύρος για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ και μαζί με τα λεφτά που υπολογίζεται ότι θα έρθουν από την Ευρώπη (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SURE, εγγυοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) θα φτάσουν τα 24 δισ. ευρώ. Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές, με δεκαετές ομόλογο έως τις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο των ασκήσεων ενίσχυσης της ρευστότητας στον προϋπολογισμό.


Χρηματοδότηση

Στόχος είναι να αποκτήσει το Δημόσιο μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας για την επόμενη ημέρα και να αποφευχθεί η πτώση της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων κάτω από ένα όριο και να μείνει ανέπαφο σημαντικό μέρος του «μαξιλαριού» που θα αποτελέσει το διαβατήριο για την ανάταξη της οικονομίας μετά το σοκ του κορονοϊού. Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν μειωθεί στα 28 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου από 29,2 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα μήνα.

Η κυβέρνηση απεύχεται μία νέα καραντίνα από το φθινόπωρο που θα δώσει τη χαριστική βολή στο ΑΕΠ και θα φέρει τη χώρα μπροστά σε μια ιστορική ύφεση. Επισημαίνεται ότι, αν δεν κοπάσει η πανδημία, το κεφάλαιο της ύφεσης θα παραμείνει ανοιχτό... Η οικονομία βρίσκεται ήδη σε «κινούμενη άμμο» και ουδείς μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών με αποτέλεσμα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2021-2024 να μένει στα χαρτιά.


Ακίνητα στην Αθήνα

 Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους βαδίζουν κυριολεκτικά στα τυφλά όσον αφορά την έκταση της ζημιάς στην οικονομία, τονίζοντας ότι ο τελικός λογαριασμός από την οικονομική καραντίνα θα εξαρτηθεί από τις απώλειες στα έσοδα από τον τουρισμό, τη ναυτιλία και την οικοδομή που αποτελούν την κινητήρια δύναμη του ΑΕΠ.

«Κόφτες» και κριτήρια στο νέο πλαίσιο για την α΄ κατοικία

Αδιευκρίνιστο το πόσους θα αφορά το νέο πρόγραμμα-γέφυρα. Οι δυνητικοί δικαιούχοι με στεγαστικό κυμαίνονται από 270.000 έως 540.000

Νέο πλαίσιο-γέφυρα ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, το οποίο θα προβλέπει επιδότηση της δόσης και παράταση του υφιστάμενου πλαισίου (ν. 4605/2019) μέχρι το τέλος Ιουλίου, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το νέο πλαίσιο θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα» δάνεια, τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν από το τέλος του 2018, όσο και αυτά που προέκυψαν μεταγενέστερα, μέχρι σήμερα, των πολιτών που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων όσοι επλήγησαν.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το νέο πλαίσιο–γέφυρα θα αφορά τριπλάσιους δικαιούχους σε σχέση με το υφιστάμενο που αφορά δάνεια -ενήμερα και μη- συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, ώστε να μη δημιουργηθεί νέα γενιά προβληματικών δανείων, που θα έθεταν σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία χιλιάδων νοικοκυριών, με δεδομένο ότι από την 1/1/2021 η χώρα θα έχει νέο Πτωχευτικό Δίκαιο. Μέχρι τότε θα «τρέξει» το πρόγραμμα-γέφυρα και η επιδότηση της δόσης θα ξεκινά από το 90% (βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών) και θα απομειώνεται σταδιακά ανά τρίμηνο, αλλά θα είναι αρκετά πάνω από το 50%, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα.

Ωστόσο, είναι μάλλον ασαφές ποια είναι η βάση υπολογισμού των δυνητικά δικαιούχων. Η επίσημη περίμετρος του ν. 4605 ήταν 180.000 δανειολήπτες (σύμφωνα με την έκθεση που είχε σταλεί στην DGComp), σύμφωνα όμως με τα στοιχεία των τραπεζών που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 90.000 δανειολήπτες.

Μένει λοιπόν να διευκρινιστεί αν το νέο πρόγραμμα θα αφορά 270.000 ή 540.000 «κορονοϊόπληκτους» επί συνόλου, βάσει των ΚΑΔ, 1,7 εκατ. ατόμων, εκ των οποίων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι δυνητικοί δικαιούχοι με στεγαστικό δάνειο είναι περίπου 1 εκατ.

Ετσι, προκειμένου να κλείσει η περίμετρος των δικαιούχων, σε συνεργασία με τους θεσμούς θα «χτιστούν» τα επιπρόσθετα κριτήρια (περιουσιακά, εισοδηματικά, οικογενειακά) και θα εισαχθούν «κόφτες» για να αποτραπεί η εκμετάλλευση από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτή η άσκηση φαίνεται να είναι και η πιο δύσκολη, αν λάβει κανείς υπόψη του τις διαχρονικές εμμονές των θεσμών.

Σε κάθε περίπτωση, βασική παράμετρος για την περίμετρο του νέου πλαισίου-γέφυρα είναι τα διαθέσιμα κονδύλια του κρατικού κορβανά. Αυτή τη στιγμή διαθέσιμα είναι περί τα 150 εκατ. ευρώ για φέτος, τα οποία είχαν δεσμευτεί για την επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στο πλαίσιο προστασίας του ν. 4605. Ομως, μέχρι σήμερα μόνο 3.000 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί και έχουν λάβει επιδότηση από το Δημόσιο, με μέσο ποσοστό επιδότησης κοντά στο 35% της μηνιαίας δόσης. Ετσι, με δεδομένο ότι οι δυνητικοί ωφελούμενοι ήταν περισσότεροι από 100.000, είναι βέβαιο ότι το κονδύλι δεν θα εξαντληθεί. Επιπρόσθετα, για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος–γέφυρα θα αξιοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ.

Πάντως, όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020 ρυθμίστηκαν διμερώς, με τράπεζες και διαχειριστές δανείων, συνολικά περίπου 210.000 δάνεια.

Τι θα ισχύσει τον Μάιο

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ: Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι για αναστολή εργασίας 30 ημερών το ποσόν που θα λάβει ο εργαζόμενος θα ανέλθει σε 533 ευρώ. Δίνεται η δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες. Επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020.

ΟΦΕΙΛΕΣ: Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

 ΕΝΟΙΚΙΑ: Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάιο για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

ΩΡΑΡΙΟ: Θεσπίζεται μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας με την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. Επιχειρήσεις που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους ή είναι πληττόμενες θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1 δισ. ευρώ, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις. Ανάλογα με τη μείωση του τζίρου και τον αριθμό των εργαζομένων 90.000 επιχειρήσεις θα λάβουν την επόμενη εβδομάδα κρατικό δάνειο από 2.000 - 500.000 ευρώ με επιτόκιο κάτω από 1%.

Αναλυτικότερα η κατανομή των ελάχιστων ποσών του δανείου της επιστρεπτέας έχει ως εξής:

2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας
4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους.
8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους
15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους
30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους
350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα
500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 και έως 500 άτομα.
ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ: Εως τα μέσα Μαΐου, θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που αφορά παροχή κεφαλαίου κίνησης εγγυημένου στο ποσοστό του δανείου κατά 80% για το 25% του ετήσιου τζίρου ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας σε επιχειρήσεις όχι μόνο ΜμΕ, αλλά και σε μεγάλες.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ: Επεκτείνεται και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η επιδότηση επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων.

efsyn.gr