Κόντε: Το καλοκαίρι θα πάμε διακοπές...

Ένα θετικό μήνυμα θέλησε να στείλει στους Ιταλούς ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ενόψει του καλοκαιριού, καθώς η χώρα είναι από τις πλέον πληγείσες παγκοσμίως από την πανδημία του Covid-19.

«Το...

καλοκαίρι αυτό δεν θα μείνουμε στο μπαλκόνι μας και η ομορφιά της Ιταλίας δεν θα μπει σε καραντίνα. Θα μπορούμε να πάμε στη θάλασσα, στο βουνό, να χαρούμε τις πόλεις μας» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera. Παράλληλα εύχεται οι Ιταλοί να κάνουν διακοπές στη χώρα τους, «έστω και αν αυτό θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, με προσοχή και κανόνες».

Ο Κόντε τονίζει ότι «περιμένει την εξέλιξη του συνολικού επιδημιολογικού πλαισίου, για να καθοριστούν, στη συνέχεια, ο προγραμματισμός και ακριβείς ημερομηνίες της τουριστικής περιόδου».

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πλήρους επαναλειτουργίας εστιατορίων, καφέ και κομμωτηρίων, πριν από την καθορισμένη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί ότι «μπορεί να αποφασιστούν κάποιες εξαιρέσεις με τις διάφορες περιφέρειες της χώρας».

Παραδέχεται βέβαια ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, με μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της χώρας και επώδυνες οικονομικές συνέπειες».

Σε σχέση με τη δυνατότητα χρήσης των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από την Ιταλία, υπογραμμίζει και πάλι ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας. Προσθέτει, δε, ότι «η Ιταλία είναι σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να υιοθετηθεί ένα Ταμείο Στήριξης μεγάλης ισχύος» ενώ θεωρεί αναγκαία τη χορήγηση ενός «δανείου- γέφυρα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ