Με κρατικό χρήμα αλλά χωρίς αντάλλαγμα για το δημόσιο η διάσωση της Aegean

0
Την περασµένη Δευτέρα ο ισχυρός άνδρας της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης κατά την ενηµέρωση των επενδυτών περιέγραψε µε µελανά χρώµατα την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η αεροπορική εταιρεία λόγω της πανδηµίας. Ανέφερε ότι η χρονιά είναι η χειρότερη στην ιστορία της Aegean, µε την πτώση στη µετακίνηση των επιβατών να αγγίζει το 98% για τους µήνες Μάιο και Απρίλιο, ενώ υποστήριξε πως κάθε µήνα η εταιρεία «καίει χρήµα» 40 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόµενο «κρατικής ενίσχυσης», αποκλείοντας όµως το σενάριο της κρατικοποίησης.

Με λίγα λόγια ο µεγαλοµέτοχος της Aegean ζήτησε κρατική στήριξη προκειµένου να µη βρεθεί σε κατάσταση αδυναµίας η εταιρεία του...
, αλλά χωρίς το δηµόσιο να αποκτήσει µετοχικό έλεγχο, όπως συµβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες. Απαιτεί δηλαδή κάτι ανάλογο µε τη στήριξη των τραπεζών στα πρώτα µνηµόνια, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν µε κρατικό χρήµα, που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, µε τον έλεγχο όµως να παραµένει στα χέρια των παλαιών µετόχων.

Το σενάριο Βασιλάκη, να στηριχθεί δηλαδή η Aegean µε κρατικό χρήµα αλλά το δηµόσιο να µην αποκτήσει δικαιώµατα ούτε να ζητηθούν ανταλλάγµατα, βρίσκει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την Πέµπτη άλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης το δήλωσε ξεκάθαρα. «Επεξεργαζόµαστε ένα ολοκληρωµένο σχέδιο για να µη βρεθεί η Aegean σε θέση αδυναµίας» ανέφερε, για να διευκρινίσει όµως ότι «το πρόβληµά µας δεν είναι αν θα µπει το δηµόσιο ως µέτοχος στην εταιρεία, αλλά να παρουσιάσουµε ένα ολοκληρωµένο σχέδιο».

Η στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη δίχως το δηµόσιο να ασκήσει τα δικαιώµατά του, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Documento, φαίνεται πως μάλλον δεν είναι τυχαία. Σίγουρα η Aegean αποτελεί τον µεγαλύτερο αεροπορικό µεταφορέα στη χώρα µας και η στήριξή της θεωρείται εύλογη, ωστόσο ο ζηµιογόνος για το δηµόσιο ταµείο τρόπος µε τον οποίο επιχειρείται από την πλευρά του κράτους κρύβει ακόµη έναν βαθύτερο λόγο: τους στενούς δεσµούς της οικογένειας Μητσοτάκη όχι µόνο µε τον µεγαλοµέτοχο Ευτ. Βασιλάκη (κατέχει το 37,08%), αλλά και µε την εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη. Η οικογένεια, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Documento, φέρεται να συνδέεται επιχειρηµατικά µε τον κρυφό χορηγό της εταιρείας της Μαρέβας Μητσοτάκη Zeus+Dione αλλά και µε τον επίσης κρυφό χρηµατοδότη των µετόχων του «Πρώτου Θέµατος», την παναµέζικη εταιρεία Velvet Success.

Η οικογένεια Λασκαρίδη και η Velvet Success

Μέτοχοι στην Aegean Airlines, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, µε συνολικό ποσοστό 17,12%, φέρονται να είναι οι αδερφοί Θανάσης και Παναγιώτης Λασκαρίδης. Μάλιστα η πτώση της µετοχής της εταιρείας τους τελευταίους µήνες, φέρεται να έχει προκαλέσει απώλειες ύψους 53,6 εκατ. ευρώ στα δικά τους µετοχικά χαρτοφυλάκια, ενώ οι απώλειες για το χαρτοφυλάκιο Βασιλάκη εκτιµάται ότι ανέρχονται στο 36,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Documento, η παναμέζικη offshore Velvet Success φέρεται να συμμετείχε στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dione δίνοντας 800.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2017, ενώ φέρεται να έχει καταθέσει ακόµη 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασµό του Τάσου Καραµήτσου, µετόχου της εφηµερίδας «Πρώτο Θέµα». Στη συνέχεια το ποσό αυτό φέρεται να µεταφέρθηκε από τον Καραµήτσο σε ελληνική τράπεζα για να µετάσχει στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της εφηµερίδας, η οποία βρίσκεται σε άσχηµη οικονοµική κατάσταση. Από τα έγγραφα που είχε αποκαλύψει το Documento φαίνεται ότι τρία έµπιστα πρόσωπα της οικογένειας Λασκαρίδη, τα οποία εµφανίζονται ως «µπροστινοί» σε δεκάδες offshore αλλά και ελληνικές εταιρείες, είναι εµπλεκόµενα στη Velvet Success.

Οι φιλικές σχέσεις δεκαετιών Κυριάκου µε Βασιλάκη

Εκτός από τις φερόμενες σχέσεις της συζύγου του πρωθυπουργού µε την οικογένεια Λασκαρίδη, η οικογένεια Μητσοτάκη φέρεται να διατηρεί σχέσεις δεκαετιών µε την οικογένεια Βασιλάκη. Ήταν Αύγουστος του 2007 όταν η εφηµερίδα «Πρώτο Θέµα» ασκούσε κριτική στην Ντόρα Μπακογιάννη ότι «“επενδύει” στη διαπλοκή για να ενισχύσει το ηγετικό της προφίλ και να διεκδικήσει την αρχηγία της Νέας Δηµοκρατίας, µόλις το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες». Έκανε λόγο µεταξύ άλλων για «χρυσό weekend» της Ντόρας στην κοσµική Μύκονο, φιλοξενούµενη στην παραµυθένια βίλα του επιχειρηµατία Θεόδωρου Βασιλάκη της Aegean. Η ίδια εφηµερίδα που χρόνια µετά, όπως θα αποκάλυπτε το Documento, θα είχε τον ίδιο χρηµατοδότη µε τη νύφη της Ντόρας, Μ. Γκραµπόφσκι.

Οι φερόμενες σχέσεις Μπακογιάννη – Βασιλάκη είχαν αποτέλεσµα όµως να ξεσπάσει πριν από έντεκα χρόνια και προσωπική κόντρα µεταξύ της αδερφής του πρωθυπουργού και του επιχειρηµατία Ανδρέα Βγενόπουλου. Σύµφωνα πάντα µε τα δηµοσιεύµατα, ο τότε ισχυρός άνδρας της MIG, στον έλεγχο της οποίας είχε περάσει η Ολυµπιακή, είχε αναφέρει δηµόσια ότι θα ζητήσει από την επόµενη κυβέρνηση «τη διερεύνηση των σχέσεων της Aegean µε την πολιτεία και ιδιαίτερα µε την Ντόρα Μπακογιάννη», ενώ «µε µια σκληρή ανακοίνωση άφησε αιχµές ότι η Aegean ενισχύθηκε και “ανδρώθηκε” από κρατικούς µηχανισµούς κατά τρόπο αθέµιτο ή ακόµη και παράνοµο, µε αποτέλεσµα τη ζηµίωση της Ολυµπιακής και κατ’ επέκτασιν του Δηµοσίου», όπως αναφερόταν σε δηµοσίευµα της «Ελευθεροτυπίας». Στην ίδια ανακοίνωση υπογραµµιζόταν, σύμφωνα με το Documento, ότι η Ντ. Μπακογιάννη «εκτός από πανίσχυρη υπουργός είναι και στενή φίλη της οικογένειας Βασιλάκη». Οι καταγγελίες Βγενόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε τότε πρόθεση να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Το 2015 o Κώστας Μπακογιάννης φέρεται να βρέθηκε στη Σκύρο για τη βράβευση του Θ. Βασιλάκη από τον δήµαρχο του νησιού και το 2016 η Ντόρα εκπροσώπησε την οικογένεια στην ανακήρυξη του Βασιλάκη σε επίτιµο διδάκτορα του Πανεπιστηµίου Πειραιώς. Το 2018 σύσσωµη η οικογένεια Μητσοτάκη παρευρέθηκε στην κηδεία του Θ. Βασιλάκη στην Κρήτη. Επίσης τον περασµένο Φλεβάρη ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην εκδήλωση παραλαβής αεροσκαφών της εταιρείας, κατά την οποία της έπλεξε το εγκώµιο.

Με πληροφορίες από το Documento.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)