Λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού της χώρας έχει νοσήσει...

Επιπλέον δεδομένα για την καταγραφή της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, θα αρχίσει να συλλέγουν οι υγειονομικές αρχές ώστε να πιστοποιηθεί ο αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει. Την...

Πέμπτη ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, επανέλαβε ότι στην πατρίδα μας εκτιμάται πως έχει νοσήσει από τον ιό λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού.

Όπως ανέφερε ήδη προγραμματίζονται και έχει ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής 4 μελετών οι οποίες ευελπιστούμε σύντομα θα έχουν αποτελέσματα.

Μελέτες

1. Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια για να εξετασθεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν την νόσο κι εμφάνισαν αντισώματα. Βέβαια η ποικιλομορφία της γεωγραφίας μας και της πορείας της επιδημίας μπορεί να δείξει διαφορές σε κάποιες περιοχές λίγο παραπάνω – κάποιες περιοχές παρακάτω.

2. Οροεπιδημιολογική μελέτη, η οποία γίνεται σε συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, του Υπουργείου Υγείας και μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων (τουλάχιστον 10.000) από αιμοδότες. Έτσι σύντομα θα έχουμε μια 1η ιδέα για την ανοσία αλλά και αργότερα προοπτικά δεδομένα από ένα σημαντικό υγιή πληθυσμό όπως οι αιμοδότες μας- ένα πληθυσμό που καλύπτει το εύρος ηλικιών από 18-65 έτη (σας θυμίζω πως 70% των περιπτώσεων του νέου κορωνοϊού αφορά αυτές τις ηλικίες)

3. Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς από τις αρχές Μαρτίου που συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται από 5.000 δείγματα τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.

4. Στην Περιφέρεια της Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό. Η μελέτη αυτή είναι πρόταση μιας ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και θα διεξαχθεί με την υποστήριξη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, των Ιατρικών Συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού.

Παρόμοιες μελέτες ανακοινώθηκαν και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες την Ισπανία, στην Γαλλία, στην Δημοκρατία της Τσεχίας. Οι μελέτες της Ισπανίας μιλούν για διαφορετική πορεία της νόσου σε κάποιες περιοχές σε σχέση με άλλες (Μαδρίτη 11% vs 2% σε άλλες περιοχές) υποδιάγνωση της νόσου κατά 10 φορές αλλά δυστυχώς ακόμη χαμηλά επίπεδα ανοσίας γύρω στο 5% και για ένα κίνδυνο θανάτου γύρω στο 1 με 1.2% πολύ παραπάνω από την γρίπη και υψηλότερο από αυτόν που έως τώρα υπολογίζεται να είναι. Χαρακτηριστικό της Ισπανικής μελέτη ήταν πως στα παιδιά 1-4 ετών 2.2% μόνο ήταν θετικό, ενώ στα 5-9% μόλις 3%.

"Στο μέλλον σκεφτόμαστε και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που θα θέλαμε να δούμε την εξάπλωση της νόσου όπου κάποιες υπηρεσίες μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής. Για παράδειγμα, οι υγειονομικοί που ήταν στην 1η γραμμή αναμένεται να έχουν υψηλότερα ποσοστά– θα το δούμε όμως αυτό", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.