Το «ERTflix» (πρώην «ERT Hybrid») διχάζει το Ραδιομέγαρο...

0
ΠΟΣΠΕΡΤ εναντίον διοίκησης, και Ζούλας εναντίον προηγούμενης διοίκησης...

Πολλές συζητήσεις εντός και εκτός του Ραδιομεγάρου έχει προκαλέσει η μετατροπή της υβριδικής υπηρεσίας της ΕΡΤ σε «ERTflix», με την προσθήκη ξένων ταινιών και σειρών για on demand θέαση. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, σε...

συνέντευξή του στο ΑΠΕ αφενός περιγράφει τις νέες δυνατότητες της πλατφόρμας, αφετέρου ρίχνει τα «βέλη» του στο προηγούμενο διοικητικό καθεστώς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Εκεί, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως η υβριδική ΕΡΤ «αδικήθηκε», δεν ήταν φιλική προς τους χρήστες και επικοινωνήθηκε λάθος στο ευρύ κοινό, και πως στο μέλλον το περιεχόμενό της θα εμπλουτιστεί με εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ όπως το «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι», η «Φρουτοπία» και παλιές αθλητικές μεταδόσεις.

Όταν ήρθα στην ΕΡΤ πριν από επτά μήνες και γνώρισα από κοντά τους τεχνικούς που δούλευαν για την υβριδική πλατφόρμα, από την αρχή κατάλαβα ότι η αξιέπαινη αυτή προσπάθεια που άρχισε από τις προηγούμενες διοικήσεις είχε αδικηθεί. Διότι ενώ είχε γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά, ο τρόπος που είχε τελικά διαμορφωθεί το περιεχόμενο και κυρίως η επιλογή να ανεβαίνουν εκατοντάδες αρχεία στην υβριδική ήταν μη φιλικός στο χρήστη, με συνέπεια ακόμη και όσοι τηλεθεατές ανακάλυπταν την παλιά μορφή της πλατφόρμας να μην την βρίσκουν ελκυστική και να την εγκαταλείπουν. Επιπλέον συνειδητοποίησα ότι ενώ η ΕΡΤ ήταν η πρώτη που ανέπτυξε αυτήν την τεχνολογία τα προηγούμενα χρόνια, ήταν λάθος ο τρόπος που είχε επικοινωνηθεί, με συνέπεια ελάχιστοι πολίτες να γνωρίζουν τελικά την νέα αυτή υπηρεσία.

Ύστερα από πολλές συζητήσεις, συνειδητοποίησα ότι ενώ σε όλα σχεδόν τα σπίτια υπάρχουν πλέον οι λεγόμενες smart τηλεοράσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, πολλοί λίγοι ήταν εκείνοι που είχαν ενεργοποιήσει την δυνατότητα να βλέπουν την υβριδική τηλεόραση. Και αυτό γιατί πολλά μοντέλα τηλεοράσεων από την εργοστασιακή τους ρύθμιση δεν έχουν ενεργοποιημένη την συγκεκριμένη επιλογή. Και έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε στην ΕΡΤ κάποια μικρά χρηστικά βίντεο ανά μάρκα τηλεόρασης που να δείχνουμε με απλά βήματα πώς γίνεται η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Δεν σας κρύβω ωστόσο πως μολονότι με την ομάδα των τεχνικών εντοπίσαμε αυτό το κενό, ξαφνιαστήκαμε και εμείς όταν είδαμε μέσα σε μόλις 72 ώρες στα βίντεο αυτά να μπαίνουν περισσότεροι από 350.000 πολίτες!

Η προσπάθεια της νέας υβριδικής της ΕΡΤ ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Κάναμε αρκετές συσκέψεις και καταλήξαμε ότι η πλατφόρμα έπρεπε να επανασχεδιαστεί από την αρχή. Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή να μοιάζει με το Νetflix ή το Αmazon, προκειμένου οι τηλεθεατές να νιώθουν αμέσως ότι μπαίνουν σε ένα οικείο περιβάλλον. Και δεν σας κρύβω ότι ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα να γίνει τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση της νέας πλατφόρμας χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια. Δηλαδή να γίνει εντός του Ραδιομεγάρου από την εξαιρετική ομάδα των τεχνικών της ΕΡΤ υπό τον Γενικό Διευθυντή Νέων Μέσων Γιάννη Βουγιουκλάκη. Ένιωσα πραγματικά ευτυχής, όπως νομίζω και όλη η ομάδα, όταν είδαμε την μεγάλη αποδοχή που είχε η προσπάθειά τους και κυρίως το αποτέλεσμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις διεθνείς πλατφόρμες. Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δημοσίως όλους όσοι μετείχαν σε αυτήν την πρωτοβουλία, όπως ήδη κάναμε τις τελευταίες ώρες μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Γαμπρίτσο.

Η μελλοντική στόχευση της νέας υπηρεσίας της ΕΡΤ δεν είναι βέβαια να προσφέρει στους πολίτες μόνο ξένες ταινίες και σειρές χωρίς ασφαλώς καμία επιπλέον χρέωση. Ο κεντρικός στόχος είναι να αναδειχθεί το πραγματικά μοναδικό αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης. Δρομολογούμε ήδη στο αμέσως επόμενο διάστημα να ανεβάσουμε στην νέα πλατφόρμα εμβληματικές εκπομπές από το παρελθόν της ΕΡΤ. Στις πρώτες σκέψεις μας είναι να ανεβάσουμε το «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι» του Διονύση Σαββόπουλου και για τα παιδιά τη «Φρουτοπία». Δεν αποκλείεται επίσης σύντομα να υπάρξει και αθλητικό περιεχόμενο, καθώς δεχόμαστε δεκάδες μηνύματα να ανεβάσουμε στην πλατφόρμα θρυλικές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, όπως για παράδειγμα την πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ του 1987.

Είναι όχι μόνο συνταγματική αλλά και αυτονόητη υποχρέωση της ΕΡΤ να επιστρέφει με κάθε τρόπο στους πολίτες το τέλος των 3 ευρώ που καταβάλλουν κάθε μήνα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η νέα εποχή της τηλεόρασης είναι η on demand θέαση. Δηλαδή η δυνατότητα των τηλεθεατών να επιλέγουν εκείνοι, όχι μόνον το πρόγραμμα που θέλουν να δουν, αλλά και το χρόνο που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν. Αυτό κάνει η νέα υπηρεσία της ΕΡΤ, και πιστέψτε με, μόνον ευχάριστες θα είναι οι εκπλήξεις για τους πολίτες στο μέλλον τουλάχιστον μέσα από αυτήν.

Από την πλευρά της η ΠΟΣΠΕΡΤ κατηγορεί με ανακοίνωσή της τον Κωνσταντίνο Ζούλα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Γιώργο Γαμπρίτσο, πως εκείνοι είναι που αδικούν τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της «ERT Hybrid», παρουσιάζοντας το «ERTflix» ως νέα υπηρεσία, και πως ο πρόεδρος της ΕΡΤ τους δίνει «ψεύτικα χειροκροτήματα» την στιγμή που εφαρμόζει το νέο κι αμφιλεγόμενο οργανόγραμμα και «φιλτράρει» ειδήσεις που δεν είναι αρεστές στην κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ λάβαμε στα προσωπικά μας e-mails, δια μέσου της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού(!!!), μια προσωπική επιστολή του προέδρου κ. Ζούλα ο οποίος αφού μας …επαινεί, κατόπιν μας περιγράφει τον εμπλουτισμό της ήδη υπάρχουσας ERT_HYBRID ως μια «νέα» υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ και μας ζητά να την διαφημίσουμε από τις προσωπικές μας σελίδες στα social media.

Αν το ενδιαφέρον του κ. Ζούλα για τους εργαζόμενους ήταν πράγματι αληθινό και η επιθυμία του για επικοινωνία μαζί τους ήταν όντως ειλικρινής, τότε μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο θα διαβουλεύονταν με τους εργαζόμενους εκτός και αν φαντάζονται ως επικοινωνία και διαβούλευση τα δημοσιευμένα σαν θεόπνευστες εντολές (αποφάσεις) τελεσίγραφα της διοίκησης στη διαύγεια, που έχει …θολώσει με τις πρακτικές τους και όχι να εκτιμά όπως φαίνεται στη προσωπική του επιστολή, ότι έχουμε πάθει όλοι αμνησία, ή ότι πριν τρία χρόνια είμαστε σε κάποιον άλλον πλανήτη κι όχι στην ΕΡΤ.
Εκεί όπου με τον δικό μας μόχθο και στήριξη η δημόσια ραδιοτηλεόραση καινοτομούσε, προσφέροντας στο κοινό πρώτη απ΄όλους τη τεχνολογία high definition και το 2017 την υβριδική πλατφόρμα ERT HYBRID με πανευρωπαϊκή «πρωτιά» τη δυνατότητα του κάθε επισκέπτη να επιλέγει πολλαπλές θεάσεις (Mundial, Basket, Formula 1 κλπ).
Τότε δηλαδή που το κόμμα του κ. Ζούλα μαζί με εκείνον και τους σημερινούς ομοτράπεζους εισηγητές και συμβούλους του απαξίωναν την ΕΡΤ συνολικά αλλά και κάθε καινοτομία της.

Χαιρετίζουμε τον εμπλουτισμό στις παροχές της ήδη υπάρχουσας πλατφόρμας, τονίζουμε ωστόσο ότι η συνταγματική υποχρέωση της ΕΡΤ είναι να παρέχει στην κοινωνία ελεύθερα και δωρεάν όλα της τα προϊόντα με όλα τα επίγεια, δορυφορικά και διαδικτυακά της μέσα έχοντας μοναδικό "αντάλλαγμα" το ανταποδοτικό τέλος.
Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η δωρεάν παροχή του περιεχομένου της ERT-HYBRID κοστίζει στους συμπολίτες μας, αφού για να το απολαύσουν πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα κάμποσα ευρώ στην εταιρεία που τους παρέχει internet.
Οι τρόποι μετάδοσης του ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος, οι τρόποι ανάπτυξης και όλα τα …άλλα, πρέπει να περιγράφονται στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΡΤ, ο οποίος υποχρεωτικά θα δοθεί ολόκληρος στους εκπροσώπους των εργαζομένων για διαβούλευση όπως ρητά ορίζει ο νόμος 4324/2015 αρθρο7 παρ. 10.

Αν οι ευχές και τα "καλά λόγια" του κ. Ζούλα για το προσωπικό, δεν ήταν μια υποκριτική εισαγωγή της προτροπής του να διαφημίσουμε όχι απλά το εμπλουτισμένου (μερικώς) περιεχόμενο της ERT-HYBRID, αλλά τη δήθεν «νέα» πλατφόρμα που σκέφτονται όπως δηλώνουν επίσημα να την ονομάσουν ERT-FLIX, τότε πως μαζί με τον κ. Γαμπρίτσο (και τους άλλους που φανερά η κρυφά συνδιοικούν) απαξιώνουν στην πράξη τους εργαζόμενους επιβάλλοντάς τους ένα οργανόγραμμα και έναν ΓΚΠ χωρίς τυπική και ουσιαστική νομιμοποίηση;;;

«Ανοίγουν τις πόρτες» για στελέχωση επιτελικών θέσεων της ΕΡΤ όχι μόνο από εργαζόμενους σε αυτήν, δηλαδή από αυτούς που στα λόγια υποκριτικά επαινούν, αλλά και(;) από την ...αγορά, καταργώντας θεμελιώδεις δομές και διευθύνσεις, ενώ σκόπιμα δεν αναφέρονται οι οργανικές θέσεις που χρειάζονται για τη λειτουργία της με όλες τις υπάρχουσες δομές, βάζοντας τις βάσεις για μια οργανική και λειτουργική συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με όπλο τη "δημιουργική ασάφεια" ή και κατά περιπτώσεις τη "δηλητηριώδη σαφήνεια".
Ταυτόχρονα εδραιώνουν τον «κεντρικό έλεγχο» της ενημέρωσης ενισχύοντας τη λογοκρισία και το φιλτράρισμα των δυσάρεστων στην κυβέρνηση ειδήσεων.

Οι εργαζόμενοι κ. Ζούλα και κ. Γαμπρίτσο δεν είναι τόσο "γερασμένοι" όσο νομίζατε, ώστε να ξεχνούν την μέχρι σήμερα συμπεριφορά σας έναντί τους, ούτε και τόσο "αδέξιοι" όπως δημόσια τους συκοφαντήσατε, ώστε να μην μπορούν να διαχειριστούν όπως πρέπει τους κίβδηλους επαίνους και τα όψιμα και υποκριτικά δήθεν φιλικά "χτυπήματα στον ώμο".

Εμείς με κόπο ιδρώτα και αίμα ανοικοδομήσαμε εκ των ερειπίων που άφησε το "πραξικόπημα του μαύρου" την ΕΡΤ και ξέρουμε το ρόλο, την αποστολή μας και το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό, στο νόμο και το Σύνταγμα και για αυτό είμαστε περήφανοι.

Δεν χρειαζόμαστε τη δική σας …υπενθύμιση για το πως πρέπει να αισθανόμαστε, ούτε τα ψεύτικα "χειροκροτήματα" μιας διοίκησης που διάλεξε το δρόμο της καθεστωτικής επιβολής και όχι του δημοκρατικού διαλόγου, για να εκτελέσει τις εντολές που τις έδωσαν μαζί με το διορισμό της.

e-tetradio.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)