Eίναι ειλικρινής η αυτοκριτική Μητσοτάκη;...

Προσφέρεται για σχολιασμό η συνέντευξη Μητσοτάκη στην πασχαλιάτικη «Καθημερινή». Δεν ρωτήθηκε βέβαια για το μαξιλάρι του Τσακαλώτου: ποιο κομμάτι και που χρησιμοποιείται ή γιατί ο αρμόδιος υπουργός επέμενε ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει, μέχρι που τον διέψευσαν «κύκλοι » του υπουργείου του. Παραδέχθηκε όμως, μόνος του, ότι ...
«τα κρατικά μας διαθέσιμα, ευτυχώς είναι σε πολύ καλή κατάσταση».

Δεν μάθαμε επίσης τίποτα για το τριπλό σκάνδαλο της επιδότησης των επιστημόνων, καθώς σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα της Κομισιόν, θα μπορούσε -εντός του ΕΣΠΑ- να δοθεί επίδομα 800 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Χωρίς να τσεπώσουν 50 εκατ ευρώ οι μεσάζοντες και να εξευτελιστούν δικηγόροι και συναφή επαγγέλματα, που τόσο είχαν βοηθήσει τη ΝΔ με το «κίνημα της γραβάτας». Ούτε πληροφορηθήκαμε για τη στάση που θα κρατήσει την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αν δηλαδή και πόσο σθεναρά θα υποστηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία, στη διαμάχη με τις χώρες του Βορρά.

Έκπληξη δεν ήταν, φυσικά, οι αποστάσεις που πήρε από τις πρόωρες εκλογές, αν και τη σχετική συζήτηση είχε ο ίδιος τροφοδοτήσει στο τελευταίο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πρωθυπουργός κάνει την αυτοκριτική του και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία, έξω από την ροή της συζήτησης, επανερχόμενος στο θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας: « Σας είπα για τη μεγαλύτερη σημασία που αποδίδω στο ΕΣΥ. Και εκεί κάνω κι εγώ τη δική μου, προσωπική αυτοκριτική.. Και για τον τρόπο που έβλεπα ίσως κάποια πράγματα, αλλά και για τις επιλογές που έγιναν σε κάποιες διοικήσεις νοσοκομείων». Δεδομένου ότι, αντίθετα με την αριστερά, η δεξιά δεν κάνει ποτέ αυτοκριτική στην Ελλάδα, πρόκειται περί ευχάριστης έκπληξης.

Η πανδημία και ο αποφασιστικός ρόλος του δημόσιου τομέα στην αντιμετώπιση της, έχει κάνει ακόμη και τους ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους να βάζουν νερό στο κρασί τους. Στη σχετική ερώτηση, αν έχει αλλάξει άποψη σχετικά με την ανάγκη μείωσής του κράτους απαντά: «Θα έλεγα και ναι και όχι. Πάντα πίστευα σε ένα ισχυρό κράτος.. ότι ο πρώτος ρόλος του κράτους είναι η προστασία της ασφάλειας των πολιτών».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Στ. Κούλογλου, πατήστε ΕΔΩ...