Covid-19: Οι εμπιστευτικές πληροφορίες και η... ολιγωρία...

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ φιλοξενεί το «κανάλι 12» του Ισραήλ σχετικά με το ξέσπασμα της πανδημίας και τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με...

το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για τη νόσο που ξέσπασε στη Γουχάν τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και προχώρησαν στη σύνταξη ενός διαβαθμισμένου εγγράφου. Σε εκείνο το στάδιο δεν υπήρχε καμία δημόσια ενημέρωση και ο μόνος που μπορεί να γνώριζε ήταν η κινέζικη κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσαν την κυβέρνηση Τραμπ που όμως έκρινε πως τα στοιχεία δεν έχουν «ενδιαφέρον». Η έκθεση έφτασε στο ΝΑΤΟ και υψηλόβαθμους αξιωματούχος στο Ισραήλ.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί και αξιωματούχοι συζήτησαν για την πιθανή εξάπλωσης του ιού στην περιοχή και η πληροφορία πέρασε και στο υπουργείο Υγείας της χώρας χωρίς όμως να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη κινητοποίηση.


Το πρώτο σημαντικό βήμα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού ανακοινώθηκε από το Ισραήλ στις 30 Ιανουαρίου και αφορούσε την απαγόρευση όλων των πτήσεων από την Κίνα. Ουσιαστικά αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση, δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων δημόσιων παρατηρήσεων για τον ιό από τους κορυφαίος επιδημιολόγους της ασιατικής χώρας.


efsyn.gr