Θολό το μέλλον για εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ιταλία...

0
Καθώς η Ιταλία ελπίζει να μπει στη φάση 2 της πανδημίας μετά τις 4 Μαΐου και να αρχίσει αργά και σταδιακά να ξαναβάζει μπροστά τα γρανάζια της παραγωγής, τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτει ρεπορτάζ της «Κοριέρε ντέλα Σέρα» αποκαλύπτουν...

πόσο βαθιές είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και πόσο δύσκολη θα είναι η πολυπόθητη ανάκαμψη. 

Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών της Confindustria, της ιταλικής ομοσπονδίας βιομηχανιών, τον Μάρτιο, πρώτο μήνα του lockdown, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 16,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Από το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία, έκλεισε το 49%: κάπου 2,2 εκατομμύρια  που απασχολούν 7,4 εκατομμύρια εργαζόμενους (οι 4,9 εκ. με σχέση εξαρτημένης εργασίας). Ενώ παρέμειναν σε λειτουργία κάπου 2,3 εκατομμύρια επιχειρήσεις (το 51%) που απασχολούν 9,3 εκατομμύρια εργαζόμενους, εκ των οποίων τα 6,8 εκατομμύρια με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Συνολικά από τα 23,3 εκ. του συνόλου των απασχολούμενων σε κάθε τομέα στην Ιταλία, κάπου 16 εκατομμύρια έχουν παραμείνει στις θέσεις τους σε δραστηριότητες που δεν σταμάτησαν,  και οι οποίες κατά τους ειδικούς θα αποτελέσουν τον σκληρό πυρήνα του ιταλικού ΑΕΠ. Αλλά όπως σχολιάζει η δημοσιογράφος της «Κοριέρε» Μιλένα Γκαμπανέλι που υπογράφει το ρεπορτάζ της Κοριέρε «είναι άλλο να μπορείς να είσαι ανοιχτός κι άλλο είναι να παράγεις πραγματικά».


Σε αυτό το δυσμενές σκηνικό κάποιοι κλάδοι στο λιανικό εμπόριο τα κατάφεραν καλύτερα τον Μάρτιο και σημείωσαν αύξηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019, ακριβώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η καραντίνα: σύμφωνα με την Confcommercio (ιταλική συνομοσπονδία εμπορίου) αύξηση κατά 9,6% σημείωσε η εμπορία τροφίμων, κατά 8% οι  υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και κατά 4% οι πωλήσεις φαρμακευτικών, παραφαρμακευτικών και ιαματικών προϊόντων.

Η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική. «Μπορεί η κυβέρνηση να ετοιμάζεται ώστε τον Μάιο να βγούμε από την επείγουσα υγειονομική κατάσταση, να υπάρξει μια σταδιακή επανεκκίνηση στη διάρκεια του καλοκαιριού και το κράτος να επενδύσει σημαντικά ώστε να ευνοήσει την ανάκαμψη», λέει η Γκαμπανέλι τονίζοντας πως αυτό δεν αλλάζει την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι το 2020 το ΑΕΠ της Ιταλίας θα μειωθεί κατά 9,1%, «η μεγαλύτερη μείωση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)