Αφήνουν απλήρωτους τους ήρωες...

Απίστευτο! Λόγω της έλλειψης προσωπικού οι νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάζονται σε εξαντλητικές εφημερίες που όμως ο νόμος προβλέπει περικοπές όταν ξεπεραστεί το πλαφόν.
«Η κυβέρνηση μας λέει δεν διορίζω γιατί...

δεν υπάρχει λόγος, αλλά είστε λίγοι και πρέπει να κάνετε περισσότερες εφημερίες, τις οποίες δεν πληρώνω»

Βάνα Τζαβάρα διευθύντρια της Αʹ Παθολογικής Κλινικής του «Ερυθρού Σταυρού»

Kαι απλήρωτοι οι «ήρωες της πρώτης γραμμής». Μετά τα... χειροκροτήματα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιφυλάσσει απλήρωτες εφημερίες των τελευταίων επτά μηνών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, υπερωρίες που και όταν τις πληρωθούν, δεν θα τις πληρωθούν στο ακέραιο αλλά με σημαντικές εκπτώσεις.



Το έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής που κοινοποιήθηκε την 1η Απριλίου στις διοικήσεις 15 νοσοκομείων πρώτης γραμμής της Αττικής ότι ξεπερνούν το προβλεπόμενο νόμιμο όριο εφημεριών

Η κλιμακούμενη υποστελέχωση και οι τεράστιες ανάγκες του συστήματος υγείας που προϋπήρχαν της πανδημίας και τώρα φυσικά εντείνονται αναγκάζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό εφημεριών. Η σχετική νομοθεσία ωστόσο (άρθρο 34, παράγραφος 6 του Νόμου 4351/2015) ορίζει πλαφόν στις πληρωμές των εφημεριών. Συγκεκριμένα ο νόμος έχει υπολογίσει έναν αριθμό εφημεριών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Οταν αυτός ξεπερνιέται, προβλέπει ότι θα τους πληρώνει μέχρι το 9% της υπέρβασης των εφημεριών που έχει υπολογίσει. Με την πανδημία στη χώρα μας το ποσοστό αυτό αυξήθηκε για το τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου στο 15% με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας που δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου. Δεν φτάνει όμως, όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Τα πλαφόν στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών που δεν έχουν επιλογή παρά να τις κάνουν είναι «κοροϊδία πίσω από τα ωραία λόγια», καταγγέλλει το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) χαρακτηρίζει «κενά περιεχομένου τα επαινετικά σχόλια εκ μέρους του υπουργείου Υγείας όταν συνοδεύονται από ανεπάρκειες και παραλείψεις οι οποίες συνιστούν έλλειψη σεβασμού προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς» και κάνει λόγο για «περικοπές των αμοιβών των δεδουλευμένων εφημεριών και τεράστιες καθυστερήσεις στις καταβολές τους».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr