Ποιοι διακινούν την θεωρία συνωμοσίας για την προέλευση του κορονοϊού...

Τις τελευταίες εβδομάδες διακινούνται εκ νέου στον Τύπο σενάρια για την υποτιθέμενη εργαστηριακή προέλευση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, σενάρια που φαίνεται να πηγάζουν από...
την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να αποτινάξει κάθε ευθύνη για τους περισσότερους από 50.000 θανάτους από την ασθένεια CoViD-19 στις ΗΠΑ.

Η πρώτη δημοσίευση που περιείχε υπόνοιες για την προέλευση του ιού έγινε στα τέλη Ιανουαρίου στην εφημερίδα Washington Times, ιδιοκτησίας του Νοτιοκορεάτη θρησκευτικού ηγέτη Sun Myung Moon. Η θρησκευτική οργάνωση του Moon, που ονομάζεται Unification Church, έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνη αίρεση και είναι γνωστή για τις ακραία αντικομμουνιστικές της θέσεις.

Το άρθρο των Washington Times, με τίτλο «Ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από εργαστήριο που συνδέεται με το Κινεζικό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου», χρησιμοποιούσε σαν πηγή έναν Ισραηλινό αξιωματούχο, πρώην μέλος των Ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, ονόματι Danny Shoham.

O Shoham, που συνδέεται εργασιακά με το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ήταν αυτός που πρώτος ανέφερε υπόνοιες για «διαρροή του ιού από το εργαστήριο της Wuhan», αν και ο ίδιος κατέληγε λέγοντας πως «δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ή ενδείξεις για ένα τέτοιο συμβάν».

Το άρθρο των Washington Times είχε επίσης ως πηγή αναφορές στο εργαστήριο της Wuhan από το Radio Free Asia, ένα ψυχροπολεμικό επικοινωνιακό όργανο του Αμερικανικού κράτους στην Ασία.

Η θεωρία συνωμοσίας περί κατασκευασμένου ιού, καταρρίφθηκε στις 17 Μαρτίου, με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature έρευνας ομάδας επιστημόνων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία, που κατέληγε «Οι αναλύσεις μας δείχνουν ξεκάθαρα πως ο SARS-CoV-2 δεν είναι εργαστηριακό κατασκεύασμα ή ένας ηθελημένα επεξεργασμένος ιός».

Όμως η θεωρία συνωμοσίας επανεμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αρχής γενομένης από ένα άρθρο του δημοσιογράφου Τζος Ρόγκιν στις 14 Απριλίου στην Washington Post, ιδιοκτησίας του πολυδισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος.

Ο Ρόγκιν, αν και επίσης καταλήγει στο άρθρο του πως «Δεν ξέρουμε αν ο νέος κορονοϊός προήλθε από το εργαστήριο της Wuhan», επαναλαμβάνει σε όλο το μήκος του άρθρου υπόνοιες για την εργαστηριακή προέλευση του ιού από το συγκεκριμένο εργαστήριο, βασισμένος κατά κύριο λόγο σε αποσπάσματα από ένα διπλωματικό έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο από τον Ιανουάριο του 2018.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...