Τα σκυλιά κατατάσσονται στον «στρατό» κατά της πανδημίας - Εκπαιδεύονται για να ανιχνεύουν τον κορωνοϊό

Μια... διαφορετική ερευνητική πρωτοβουλία προσπαθεί να εξασκήσει την ευεργετική αίσθηση της μυρωδιάς των σκύλων ώστε αυτά να καταφέρουν να εντοπίζουν τη CoViD-19.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Medical Detection Dogs συνεργάστηκε με τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM)...
και το Πανεπιστήμιο Durham για να ξεκινήσουν προσπάθειες για να εκπαιδεύσουν τα ξεχωριστά σκυλιά τους. Σύμφωνα με την ειδική ψυχολόγο συμπεριφοράς Dr. Claire Guest, Διευθύνουσα Σύμβουλο των Ιατρικών Ανιχνευτικών Σκυλιών, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλει κανείς ότι τα σκυλιά είναι επί τω έργω...

Συγκεκριμένα ανέφερε στο CTV News:
«Εκπαιδεύουμε ήδη σκύλους από το παρελθόν… [δεν υπάρχει] απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο ένας σκύλος δεν μπορεί να εντοπίσει τον ιό.»

Ο επικεφαλής του τμήματος ελέγχου ασθενειών στο LSHTM καθηγητής James Logan εξήγησε:

«Η προηγούμενη δουλειά μας έδειξε ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν οσμές από ανθρώπους με λοίμωξη από ελονοσία με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια, πάνω από τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ένα διαγνωστικό τεστ»

Μετά από έξι εβδομάδες εντατικής εκπαίδευσης, θα μπορούσαμε να δούμε μια ομάδα σκύλων που είναι σε θέση να παρέχουν μια γρήγορη και μη επεμβατική διάγνωση για την πανδημία. Τα σκυλιά θα υποβληθούν στην ίδια εκπαίδευση που είχαν για την ανίχνευση βακτηριακών λοιμώξεων, καρκίνου του προστάτη και του Πάρκινσον - κυρίως μέσω δειγμάτων ρουθουνίσματος, που δείχνουν πότε το βρήκαν και το ότι ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν τις λεπτές αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος που υποδηλώνουν πυρετό, σύμφωνα με μια δήλωση από την ομάδα

Ο Logan προειδοποίησε ότι είναι νωρίς για την ανίχνευση συγκεκριμένης οσμής που ανήκει στο CoViD-19. Ωστόσο, επειδή άλλες αναπνευστικές ασθένειες προκαλούν αλλαγές στην οσμή του σώματος, είναι πολύ πιθανό το CoViD-19 να κάνει το ίδιο, πράγμα που σημαίνει ότι τα σκυλιά θα ήταν σίγουρα σε θέση να το ανιχνεύσουν. Ένα τέτοιο νέο διαγνωστικό εργαλείο έχει τη δυνατότητα να παράσχει μια επαναστατική νέα μέθοδο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στον ιστότοπο Medical Detection Dogs έγραψε:

«Ο στόχος είναι ότι τα σκυλιά θα μπορούν να ελέγχουν οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ασυμπτωματικοί και θα μας λένε αν πρέπει να κάνουν το τεστ. Αυτό θα ήταν γρήγορο, αποτελεσματικό και μη επεμβατικό και να είστε βέβαιοι ότι οι περιορισμένοι πόροι δοκιμών χρησιμοποιούνται μόνο εκεί όπου πραγματικά χρειάζονται.

Γνωρίζουμε ότι άλλες αναπνευστικές ασθένειες, όπως το COVID-19, αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματός μας, οπότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα τα σκυλιά να μπορούν να το ανιχνεύσουν. Αυτό το νέο διαγνωστικό εργαλείο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ανταπόκρισή μας στο COVID-19 βραχυπρόθεσμα, αλλά ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες, και θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση ».

Ο καθηγητής Steve Lindsay στο Πανεπιστήμιο Durham λέει:

«Εάν η έρευνα είναι επιτυχής, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σκύλους ανίχνευσης COVID-19 σε αεροδρόμια στο τέλος της επιδημίας για να εντοπίσουμε γρήγορα άτομα που μεταφέρουν τον ιό. Αυτό θα βοηθούσε στην πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου αφού έχουμε θέσει υπό έλεγχο την παρούσα επιδημία.»