Η ΕΡΤ επαναφέρει (αντι)κοινωνικό σποτ...

0
Η ανάδειξη της βλάβης ως προσωπικής τραγωδίας...
Το τηλεοπτικό σποτ «Πριν λίγο καιρό» του Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας – ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» επανέρχεται στις οθόνες μέσω της συχνότητας της ΕΡΤ, όπως...


ανέδειξε η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή».

Η ΕΡΤ επαναφέρει (αντι)κοινωνικό σποτ: Η ανάδειξη της βλάβης ως προσωπικής τραγωδίας


«Καθημερινά στις οθόνες μας από την κρατική τηλεόραση η κοινωνία του θεάματος εκπαιδεύεται στο να εξιδανικεύει την κανονικότητα» αναφέρει η Κίνηση η οποία εξηγεί ότι μέσω του σποτ προβάλλεται «η προσωπική ευθύνη του άτυχου νεαρού που είχε μια κανονική ζωή αλλά, επειδή δεν έκοψε ταχύτητα, έχασε δια παντός τα προνόμια του ικανού σώματος. Η ανάδειξη της βλάβης ως προσωπικής τραγωδίας με απώτερο στόχο την προστασία και το “καλό της κοινωνίας”».

Όπως εξηγεί, αυτό το σποτ αποτελεί το κλασικό παράδειγμα Ableism, «τουλάχιστον για εκείνους και εκείνες που διαθέτουν στοιχειώδη γνώση κοινωνικής ανθρωπολογίας ή και μέσα από την σπουδή της αναπηρίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2018 η διαδικτυακή ομάδα Ανάπηρες Γυναίκες (Disabled women) συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΕΣΡ με αίτημα την απόσυρση της μισαναπηρικής διαφήμισης.

Από τις 15/01/2018 η καμπανιά του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» αποσύρθηκε.

«Η αδιανόητα προσβλητική καμπάνια επέστρεψε στους τηλεοπτικούς δέκτες (σε εθνικό δίκτυο) σε μια περίοδο που η πολυπληθής κοινωνική ομάδα των αναπήρων βρίσκεται αντιμέτωπη – αποτέλεσμα της πανδημίας – με συμφραζόμενα, που θέλουν τις ζωές μας ανάξιες για να βιωθούν» σχολιάζει η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή».

thepressproject.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)