Το σχέδιο εξόδου της Γαλλίας...

Απόψε παρουσιάζεται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 11 Μαΐου και μπορεί τα μέτρα να αρθούν, αλλά... μέτρα θα ισχύσουν.

Η...

κυβέρνηση θα ζητήσει την παράταση για δυο μήνες της έκτακτης κατάστασης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, που της παραχωρεί μεταξύ άλλων την εξουσία να μη συμβουλεύεται και να μη ζητάει την έγκριση της Βουλής για τα διατάγματα. Από την άλλη κορυφώνει και την αντιπαράθεση με τα κεντροαριστερά κόμματα που ζητούν δημοκρατικό διάλογο για τη «νέα κανονικότητα».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, η στρατηγική της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην απομόνωση των ασθενών και τη διεξαγωγή μαζικών τεστ στον πληθυσμό.

Οπως γράφει η Parisien, τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν προτάσεις επιβολής καραντίνας για να μπορεί ο πρωθυπουργός να ορίσει κανόνες για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό των αστέγων στα κέντρα φιλοξενίας τους και την υιοθέτηση εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα, ιχνηλάτησης των επαφών.

Αυτή η εφαρμογή με την ονομασία StopCovid έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη στη Γαλλία με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί αρχικά να υποσχεθεί διάλογο και ψηφοφορία στη Βουλή. Αργότερα όμως υπαναχώρησε, με τον φόβο αποκάλυψης εσωκομματικών διαφωνιών, καθώς αρκετά στελέχη του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν έχουν επικρίνει την εφαρμογή εκφράζοντας ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την αποτελεσματικότητά της.