Η ρύπανση της ατμόσφαιρας έκανε τον κορονοϊό πιο θανατηφόρο...

0
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, που παράγει ασθένειες όπως το άσθμα και άλλα πνευμονικά προβλήματα καθώς και καρδιακή νόσο, είναι υπεύθυνη για κάποιους από τους χιλιάδες θανάτους από κορονοϊό στις ΗΠΑ. Αυτό, σύμφωνα με μία μελέτη του Χάρβαρντ που μόλις δημοσιεύτηκε, την οποία...

συνόψισε εξαιρετικά ο Μάθιου Ιγκλέσιας του Vox. Ο Ιγκλέσιας τονίζει πως η απάντηση του Τραμπ στην πανδημία ήταν να καταργήσει κανονισμούς για την καθαρότητα του αέρα, που είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε.

Οι κάτοικοι των πόλεων σε όλο τον κόσμο μένουν έκπληκτοι όταν βλέπουν πόσο καθαρός έχει γίνει ξαφνικά ο αέρας τους, μόλις οι άνθρωποι σταμάτησαν να καίνε τόσα ορυκτά καύσιμα οδηγώντας οχήματα για ώρες κάθε μέρα και παρέχοντας ενέργεια στα μαγαζιά μέσω άνθρακα.

Ο καθαρός αέρας δεν είναι απλά ένα όμορφο πράγμα. Είναι αναγκαίος για την υγεία μας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε ένα περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, βρήκε πως η αναπνοή μολυσμένου αέρα γεμάτου από μικρά αιωρούμενα σωματίδια σκοτώνει περίπου 200.000 ανθρώπους τον χρόνο στις ΗΠΑ, ακόμα και όπου το επίπεδο μόλυνσης είναι κάτω από τα όρια που έχει θέσει η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Σωματίδια ή σταγόνες με διάμετρο λιγότερα από 2,5 μικρόμετρα, ή τριάντα φορές μικρότερα από μια τρίχα μαλλιών, είναι αναμεμειγμένα σε μια σειρά από βλάβες στην υγεία, ακόμα και στην μειούμενη ευφυΐα σε περιβάλλοντα με υψηλή μόλυνση.

Για του λόγου το αληθές, ένας τίτλος του Guardian από το 2018 ήταν «Η μόλυνση του αέρα δημιουργεί “τεράστια” μείωση στην ευφυΐα, αποκαλύπτει μελέτη». Ο Ντάμιαν Κάρινγκτον και η Λίλι Κουο έγραψαν πως η εισπνοή μολυσμένου αέρα παρεμβαίνει τόσο στη λειτουργία του εγκεφάλου, που όταν γίνεται συχνά είναι σαν να χάνεις έναν χρόνο εκπαίδευσης. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι συχνά παρατάνε το τελευταίο εξάμηνο του πανεπιστημίου τους, αλλά προφανώς χάνουν και τα δύο εξάμηνα αν ζουν σε μία πόλη με βαριά μόλυνση του αέρα. Και αυτά χωρίς να προσμετράται η πλήρης άνοια, στην οποία επίσης εμπλέκεται ο βρώμικος αέρας που δημιουργείται από την καύση πετρελαίου και άνθρακα.

Η Ρόζι ΜακΚωλ στο Newsweek σημείωσε πως η μελέτη του JAMA Network βρήκε ότι η μόλυνση του αέρα προκαλεί θάνατο από καρδιακές παθήσεις, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα, πνευμονία, και διαβήτη τύπου 2, όπως και εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούνται από κατεστραμμένες αρτηρίες που κόβουν την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Αυτές οι έξι θανατηφόρες ασθένειες ήταν γνωστό ότι προκαλούνται από την εισπνοή μολυσμένου αέρα. Επιπρόσθετα όμως, μπόρεσαν να δείξουν πως η εισπνοή μικροσωματιδίων σε διάρκεια χρόνου προκαλεί επίσης άνοια, υψηλή αρτηριακή πίεση, και χρόνια ασθένεια του ήπατος, οι οποίες επίσης σκοτώνουν ανθρώπους.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)