Η Ιταλία προετοιμάζεται για πολύ μεγάλο πλήγμα...

Προϋπολογισμό με πρόβλεψη για 10,4% του ΑΕΠ έλλειμμα και δημόσιο χρέος στο 155% ετοιμάζει η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Το...

προσχέδιο αυτό, που αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο σήμερα, περιγράφει στην ουσία το τεράστιο πλήγμα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης από την πανδημία.

Πέρυσι ο προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα της τάξης του 1,6% το χαμηλότερο της τελευταίας 12ετίας, ενώ το δημόσιο χρέος έφθανε το 134,8%, το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Το χρέος που προβλέπεται τώρα είναι το υψηλότερο στη μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας.


Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει συρρίκνωση κατά 8% της οικονομίας, και στα μεγέθη δεν συμπεριλαμβάνοτναι τα πακέτα στήριξης που θα εγκριθούν από την κυβέρνησης μέσα στον Απρίλιο, που αναμένεται να είναι ύψους 55 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο αύξησης των δαπανών θα αυξήσει τα επιδόματα ενίσχυσης των εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων μερικής απασχόλησης που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών. Επίσης ένα σχέδιο αποζημιώσεων θα βοηθήσει τις μοκρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων τα έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω των μέτρων.

Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει μια πτώση της τάξης του 10,5% το δεύτερο τρίμηνο. Στο τρίτο τρίμηνο προβλέπεται ανάκαμψη 9,6% και ανάπτυξη 3,8% τους τελευταίους τρεις μήνες του χρόνου.

Δεδομένης της αβεβαιότητας, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει και το χειρότερο σενάριο που περιλαμβάνει πιο αργή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ 10,6% και ανάπτυξη μόνο 2,3% το 2021.

Οσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 5,7% τον επόμενο χρόνο, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι το 2021 θα μειωθεί κι αυτό στο 152,7%.