Πέταξε 7 δισεκατομμύρια δολάρια: Ο γιατρός που δεν κατοχύρωσε την πατέντα του πιο περιζήτητου εμβολίου

0

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Οι Αμερικάνοι στις αρχές της δεκαετίας του ’50 είχαν να αντιμετωπίσουν μια ύπουλη ασθένεια που ακόμα και σήμερα στο άκουσμα της προκαλεί τρόμο. Την πολιομυελίτιδα.
Το 1952 η Αμερική δοκιμάστηκε από το ξέσπασμα της, που απέκτησε διαστάσεις επιδημίας με 58.000 κρούσματα και 3.145 θανάτους. Περίπου 21.270 ασθενείς αφού νόσησαν, χτυπήθηκαν από μέτρια έως σοβαρή αναπηρία, με την πλειοψηφία να είναι παιδιά.

Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ πριν ακόμα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα και έτσι η χρηματοδότηση για την ανεύρεση του σωτήριου εμβολίου συνέβη άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις.
Ο γιατρός Τζόνας Σολκ, έγινε ο επικεφαλής στον αγώνα της ανεύρεσης του εμβολίου μαζί με την ομάδα συνεργατών του και επί 7 ολόκληρα χρόνια αφιερώθηκαν στην έρευνα.
Πέταξε 7 δισεκατομμύρια δολάρια: Ο γιατρός που δεν κατοχύρωσε την πατέντα του πιο περιζήτητου εμβολίου
Στην έρευνα συμμετείχαν 20.000 γιατροί, 64.000 άτομα από το προσωπικό σχολείων και 220.000 εθελοντές. 1, 7 εκατομμύρια παιδιά συμμετείχαν ως εθελοντές και στην ιστορία έμεινε ως μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διενεργηθεί ποτέ.
Ο Σολκ καλλιεργούσε δείγματα του ιού και τα απενεργοποιούσε ώστε να μην έχουν παραγωγικότητα χρησιμοποιώντας φορμαλδεΰδη. Όσο οι υπόλοιποι επιστήμονες πίστευαν πως τα εμβόλια έπρεπε να αναπτυχθούν από ζωντανούς ιούς, εκείνος επέλεγε την λύση του «σκοτωμένου ιού».Η στήριξη και η εμπιστοσύνη του ιδρύματος March of Dimes, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία επιστημόνων θεωρούσε την τακτική του επικίνδυνη, τον έκανε να ολοκληρώσει αισίως την έρευνα.
Το 1952 μετά από μια σειρά δοκιμών σε ζώα, πήρε την απόφαση να το δοκιμάσει και σε ανθρώπους. Εμβολιάστηκαν πολλά παιδιά δυο τοπικών ιδρυμάτων, ο ίδιος ο Σολκ, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά του. Ο Μάρτης του 1953 έφερε τα ευχάριστα νέα, τα τεστ κρίθηκαν πετυχημένα.
Πέταξε 7 δισεκατομμύρια δολάρια: Ο γιατρός που δεν κατοχύρωσε την πατέντα του πιο περιζήτητου εμβολίου
Περίπου 2 χρόνια αργότερα το εμβόλιο ήταν έτοιμο και ο γιατρός αναφερόταν από τον Τύπο ως «θαυματοποιός». Σε μια συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε σε ποιον ανήκε η πατέντα, εκείνος απάντησε «Στον κόσμο. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;».
Το ίδρυμα που χρηματοδότησε την προσπάθεια θέλησε να κατοχυρώσει το εμβόλιο, όμως ο Σολκ ήταν ανένδοτος. Όσο εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονταν, εκείνος δεν είχε κανένα οικονομικό όφελος από αυτό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια έρευνα του Forbes που δείχνει πως αν ο γιατρός είχε κάνει το προφανές θα είχε αποταμιεύσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)