Καταργείται το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης! Χωρίς όρους τα 600€

Με εντολή Μητσοτάκη ο Γιάννης Βρούτσης πήρε πίσω το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Δεύτερη… εντολή Μητσοτάκη, εκτός απ’ αυτή για τα voucher, να ξεκινήσει αξιολόγηση των ΚΕΚ.

Τα voucher που προκάλεσαν οργή, η τηλεκατάρτιση που έφερε θύελλα αντιδράσεων, οι αστοχίες που σήμαναν την αρχή ενός ανελέητου και ατελείωτου “πάρτι” στα social media για τις…
ακατανόητες εκφράσεις ήταν, μερικοί μόνο, από τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για την τελεκατάρτιση ώστε οι επιστήμονες να πάρουν τα 600€. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε αιφνιδίως το απόγευμα της Τετάρτης (22.04.2020) προκάλεσε χαμόγελα στους επιστήμονες που έπρεπε να απαντήσουν σε φράσεις που… κανείς δεν καταλάβαινε για να πάρουν το voucher για τα 600€. Την ανακοίνωσε μεν ο Γιάννης Βρούτσης, αλλά η εντολή είχε δοθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό άλλωστε αναφέρει ο Γιάννης Βρούτσης στη δήλωσή του: πως το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες καταργείται με απόφαση του πρωθυπουργού. Πως voucher δεν θα υπάρξει, αλλά τα χρήματα θα δοθούν όπως έπρεπε εξ αρχής…

Ο υπουργός Εργασίας, αν και υπερασπίστηκε σθεναρά το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, στη δήλωσή του παραδέχεται ότι “το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα” και “δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση”.

Και αφού παραδέχεται τον λάθος χειρισμό, ο Γιάννης Βρούτσης παραδέχεται επίσης ότι η απόφαση για κατάργηση του προγράμματος δεν ήταν δική αλλά πρωθυπουργική εντολή. “Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται“.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα πάρουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Έδωσε όμως και μια δεύτερη εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού”.