Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020

Θα μπαινοβγαίνουμε σε καραντίνα μέχρι το 2022;...

Το ενδεχόμενο να ισχύουν κατά διαστήματα, μέχρι το 2022, τα μέτρα για τη διατήρηση αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων, στο πλαίσιο προστασίας από τον νέο κορονοϊό, αφήνουν ανοιχτό επιστήμονες, οι οποίοι...

σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, προειδοποιούν ότι για τα επόμενα χρόνια, ο Covid-19 μπορεί κατά καιρούς να αναβιώνει.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφάπαξ καραντίνα δεν θα είναι αρκετή για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία και ότι τα δεύτερα ξεσπάσματα θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα από το τωρινό, αν δεν υπάρξουν συνεχείς περιορισμοί.

Ένα από τα σενάρια προβλέπει ότι η νόσος θα μπορούσε να επανεμφανιστεί το 2025, ελλείψει εμβολίου ή αποτελεσματικής θεραπείας.


Ο Marc Lipsitch, καθηγητής επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ και μεταξύ των συγγραφέων της μελέτης, σημειώνει: «Οι λοιμώξεις εξαπλώνονται όταν υπάρχουν δύο πράγματα: μολυσμένα άτομα και ευαίσθητα άτομα. Εκτός εάν υπάρχει κάποια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ανοσίας της αγέλης από ό, τι γνωρίζουμε…, η πλειοψηφία του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι ευάλωτη. Η πρόβλεψη του τέλους της πανδημίας το καλοκαίρι [του 2020] δεν συνάδει με αυτό που γνωρίζουμε για την εξάπλωση των λοιμώξεων», τονίζει ο καθηγητής.

Στις καθημερινές ενημερώσεις της, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει αναφερθεί σε σχέδια πέρα από τους ισχύοντες περιορισμούς, αλλά οι τελευταίες μελέτες καταδεικνύουν ότι η επιστημονική κοινότητα συγκλίνει στην άποψη ότι μπορεί να απαιτηθεί φυσική απόσταση μεταξύ των ανθρώπων για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διατηρηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων των νοσοκομείων.

Με βάση εκθέσεις που κυκλοφόρησαν από την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (Sage) τον Μάρτιο, εκτιμάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να εναλλάσσει για έναν χρόνο, κατά περιόδους, περισσότερο και λιγότερο αυστηρά μέτρα φυσικής απόστασης, προκειμένου να έχει μια πιθανότητα να διατηρήσει σε ένα επιτρεπτό επίπεδο τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών.

Η προοπτική της διαλείπουσας απόστασης προκαλεί ερωτήματα δύσκολο να απαντηθούν, σχετικά με το ποια καθοδήγηση θα δοθεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των άνω των 70 ετών και σε άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι πιθανό να χαλαρώνουν περιοδικά τα μέτρα, διατηρώντας παράλληλα τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες υγείας, αλλά οι σοβαροί κίνδυνοι μόλυνσης για ορισμένους ανθρώπους θα παραμείνουν οι ίδιοι, έως ότου υπάρξει ένα εμβόλιο ή εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες.

Οι νέες θεραπείες, ένα εμβόλιο ή η αύξηση της ικανότητας φροντίδας των κρίσιμων περιστατικών θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την ανάγκη για αυστηρή σωματική απόσταση, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάζεται στο επιστημονικό περιοδικό Science. «Ωστόσο, ελλείψει αυτών, η παρακολούθηση και η διαλείπουσα απόσταση μπορεί να χρειαστεί να διατηρηθούν έως το 2022», καταλήγουν οι συγγραφείς της.

Πηγή: "The Guardian"
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.