To μεγάλο φιάσκο της ΕΥΠ στον Έβρο...

Στον «ύπνο» πιάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στον Έβρο, όταν ξέσπασε η υπόθεση της προώθησης προσφύγων από το καθεστώς του Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως αποδεικνύεται από...μια σειρά γεγονότων.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Τvxs.gr η άγνοια ήταν τόσο μεγάλη που έγινε αντιληπτή μόνο όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στο τελωνείο Καστανέων και επιχειρούσαν να εισέλθουν. Αυτό επιβεβαιώνεται εξάλλου από το γεγονός ότι τα κρίσιμα πρώτα λεπτά της κρίσης, το πρωί της Παρασκευής λίγο μετά τις 10, στο σημείο διέλευσης έφτασαν με περιπολικά μόνο οι αστυνομικοί που ήταν σε υπηρεσία στην πόλη της Ορεστιάδας και δεν ξεπερνούσαν τα 20 άτομα. Μαζί με τον Αστυνομικό Διευθυντή της πόλης συγκράτησαν τους πρώτους 300 πρόσφυγες και μετανάστες σε συγκρούσεις σώμα με σώμα, και ειδοποίησαν το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Π. Συριτούδη.

Η «μάχη» των λιγοστών αστυνομικών, που κράτησαν κλειστό το δρόμο που συνδέει τις δύο χώρες, διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι διμοιρίες υποστήριξης που είχαν στο μεταξύ κληθεί να μεταβούν εκτάκτως από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, από όσους ήταν ήδη σε υπηρεσία.

Η υπόθεση αυτή δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν καμία πληροφόρηση για μια τόσο μεγάλη επιχείρηση μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή του Παζάρ Κουλέ, στην Τουρκία, είχαν φτάσει ήδη δημοσιογράφοι ενώ το Russian Today μετέδωσε ζωντανά εικόνα από την τουρκική πλευρά, λίγα λεπτά αφότου έφτασαν οι πρώτες ενισχύσεις στην Ελλάδα, στη 1.30 μ.μ. Στις εικόνες διακρίνονται οι πρώτοι εξοπλισμένοι αστυνομικοί, λίγοι στον αριθμό, που έχουν παραταχθεί στο δρόμο, ενώ το λεωφορείο της αστυνομίας βρίσκεται ακόμη πίσω τους και διαγώνια.


Σε πρωτοφανή αποσύνθεση η ΕΥΠ

Αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό καθώς εδώ και καιρό έχουν καταρρεύσει τα δίκτυα της ΕΥΠ στα Βαλκάνια και βρίσκεται σε πρωτοφανή επιχειρησιακή αποσύνθεση, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από συνεχή αρνητικά περιστατικά του τελευταίου διαστήματος. Όμως ειδικά στην περιοχή της Θράκης και του Έβρου η ΕΥΠ είναι απούσα εδώ και καιρό. Απών όμως και ο αμφιλεγόμενος Διοικητής της, Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος απουσίασε από όλες τις κρίσιμες συσκέψεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τvxs.gr

Τις τελευταίες μέρες, άλλωστε, μετά από δημοσιεύματα και δηλώσεις όπως αυτή του Π. Πολάκη που εξέφρασε ερωτήματα για τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης στον Έβρο, ο μιντιακός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να «εκθειάσει» την ΕΥΠ, και κυρίως τον πρωθυπουργικό ανιψιό και διευθυντή του Γραφείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος και χειρίζεται το θέμα της ΕΥΠ, καθώς υπάγεται απευθείας στο Μαξίμου. Και μόνο αυτό το γεγονός δείχνει ότι υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση και πολύ αρνητικά συμπεράσματα από την υπόθεση του Έβρου, ενώ η ίδια η κυβέρνηση συνελήφθη κοιμώμενη να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις...

Θοδωρής Καραγιαννίδης
tvxs.gr