H πιο yolo χώρα της Ευρώπης που δεν πήρε μέτρα για τον κορωνοϊό

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ήταν 15 του Μάρτη όταν σχεδόν όλος ο πλανήτης είχε αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης, όλοι πλέον είχαμε αρχίσει να μιλάμε για πανδημία. Μια μια οι χώρες έμπαιναν σε καραντίνα υιοθετώντας αυστηρά μέτρα με μοναδικό σκοπό να σταματήσει να διασπείρεται ο εφιαλτικός ιός.

Οι εικόνες από την Ιταλία έφταναν μέσω του διαδικτύου και το μόνο μέλημα των λαών ήταν να μην ακολουθήσουν το ίδιο τρομαχτικό σενάριο. Όχι όμως όλων τελικά.


Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκανέσκο, απηύθυνε κάλεσμα προς το λαό του μέσω διαγγέλματος, στο οποίο καλούσε τους πολίτες να αρχίσουν να ασχολούνται με τις γεωργικές εργασίες, ως ένα μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο διάσημος ποδοσφαιριστής Αλεξάντερ Χλέμπ, θα δήλωνε λίγες μέρες αργότερα πως το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης αλλά και του λαού θεωρούν όσα ακούγονται για τον κορωνοϊό υπερβολές και αναίτια κινδυνολογία.

Οι τρομακτικές εικόνες της Ιταλίας, η λίστα των νεκρών που ολοένα και μεγαλώνει καθώς και οι σπαρακτικές εκκλήσεις των γιατρών για βοήθεια στις πιο πληγείσες χώρες, φαίνεται να μην αγγίζουν τους Λευκορώσους.

Κάποιοι θεωρούν πως είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων και οι επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν σε μια χώρα εννέα εκατομμυρίων που έως τώρα μετράει μόλις 81 επιβεβαιωμένα κρούσματα και κανέναν θάνατο. Αριθμός που καθησυχάζει ή που στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και εντελώς πλασματικός.
Στην Λευκορωσία η ζωή κυλάει κανονικά, σαν να μην ανήκει στον ίδιο πλανήτη. Τα μπαρ είναι ανοιχτά, τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή και ενώ η κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει ανοιχτά για την «Ανοσία της Αγέλης» ως τακτική, όπως όλα δείχνουν, εκεί ποντάρει.

Το ερώτημα είναι αν η Λευκορωσία μπορεί με το σύστημα υγείας να υποστηρίξει την αμφιλεγόμενη και ομολογουμένως επικίνδυνη τακτική. Η χώρα βρίσκεται στην 53η θέση παγκοσμίως ως προς το σύστημα υγείας της ενώ ο μέσος όρος επισκέψεων στο νοσοκομείο ήταν πολύ υψηλότερος αναλογικά με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσα και αν πούμε για την συγκεκριμένη στάση, ακόμα και αν η Λευκορωσία μοιάζει να βγαίνει αλώβητη από την πανδημία έως τώρα, ο απολογισμός θα γίνει όταν τελειώσει όλο αυτό. Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, έχουμε ακόμα δυο κρίσιμους μήνες μπροστά μας.