Βίντεο Ντοκουμέντο: Πως παρασκευάζονται… άριστα fake news σε ζωντανή μετάδοση

Συνήθως, η παραπληροφόρηση προέρχεται από τις γαλάζιες μονταζιέρες που έχουν όλο το χρόνο, να κόψουν, να ράψουν και να κατασκευάσουν ειδήσεις.
Να, όμως, που σημειώθηκε το φαινόμενο να κατασκευάζεται ψευδής είδηση σε…
πραγματικό χρόνο.

Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος ήταν καλεσμένος μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη στην εκπομπή “Εμπράκτως” του Attica TV με την κουβέντα να περιστρέφεται γύρω από το προσφυγικό πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Χρήστος Σπίρτζης θέλησε να δείξει ότι μια αλληλουχία γεγονότων στο Βόρειο Αιγαίο έδωσαν την ευκαιρία στον Ερντογάν να μεταφέρει το πρόβλημα από τα νησιά στον Έβρο.

Είπε – επί λέξει- τα εξής: “Την προηγούμενη εβδομάδα επέλασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα ΜΑΤ λες και έκαναν κατάληψη, αμέσως μετά είχαμε ένα νεκρό παιδάκι έξω από τη Λέσβο, αν μπορεί να συγκινήσει κάποιους αυτό”.

Στο σημείο αυτό ο Ρουσόπουλος διέκοψε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για να τον ρωτήσει τι σχέση έχουν τα ΜΑΤ με το νεκρό παιδί με τον Χρήστο Σπίρτζη να του απαντά πως όλα τα γεγονότα έχουν σχέση με τη στάση του Ερντογάν και τα γεγονότα στα νησιά έχουν σχέση και με τον Έβρο.

Σε αυτή τη στιγμή ο πρώην υπουργός της ΝΔ από το πουθενά πραγματικά ρώτησε τον Σπίρτζη αν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν νεκροί στον Έβρο! Και μάλιστα αφού μόλις είχε δημιουργήσει μία ψεύτικη είδηση κατηγόρησε τον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί τα fake news της Τουρκίας περί ύπαρξης νεκρών στον Έβρο.

Ο Σπίρτζης αντέδρασε άμεσα – και αρχικά ψύχραιμα – και ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο, ότι αυτό ήταν κάτι που ο Ρουσόπουλος έβαλε στο στόμα του και εξήγησε πάλι ότι το σπάσιμο της εθνικής ενότητας μέσω της δράσης των ΜΑΤ στο Αιγαίο, ο θάνατος του μικρού παιδιού έξω από τη Λέσβο, η άθλια συμπεριφορά ακροδεξιών ομάδων απέναντι σε πρόσφυγες ή μετανάστες που ήταν σε μία βάρκα έδωσαν την ευκαιρία στον Ερντογάν να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να επεκτείνει το πρόβλημα στον Έβρο.

Και όμως, ο κύριος Ρουσόπουλος δεν σήκωσε το χέρι για να ζητήσει συγνώμη, δεν είπε έστω ότι δεν κατάλαβε καλά αλλά στη συνέχεια επέμεινε ότι ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε για νεκρούς στον Έβρο και ζητούσε να πάει πίσω το βίντεο για να αποδειχθεί ότι έχει δίκιο!

Αυτή τη φορά, η αντίδραση του Σπίρτζη ήταν – όπως είναι λογικό – έντονη αφού τόσο η υπομονή όσο και η ανοχή στην προπαγάνδα έχει όρια…

Ευτυχώς, υπάρχει πράγματι το βίντεο, το βάλαμε εμείς στα επίμαχα σημεία που σας περιγράψαμε και σας το παρουσιάζουμε για να δείτε πως κατασκευάζονται τα δεξιά fake news ακόμη και σε ζωντανή μετάδοση…


Για να είμαστε δίκαιοι, ο κύριος Ρουσόπουλος δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες τακτικές. Μπορεί να ήταν ένα λάθος. Συμβαίνει καμιά φορά. Μπορεί να ήταν απλώς ένδεια επιχειρημάτων που τον οδήγησε σε αυτήν την επιλογή. Αυτό συμβαίνει ακόμη πιο συχνά στους βουλευτές και τους υπουργούς της ΝΔ