«Νεκρή η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας υποκινητής fake news o Ερντογάν»..

Την εκτίμησή του ότι η συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα, έχει «τελειώσει» με ευθύνη της Άγκυρας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε...

συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι «νεκρή», επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει, εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων στη Συρία.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προφανή προσπάθεια να επιβάλλει τους δικούς του όρους, είχε δηλώσει πως «δεν λειτουργεί» η συμφωνία για το προσφυγικό.


«Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο. Βοηθούν συστηματικά, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, την προσπάθεια ανθρώπων να περάσουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τα fake news και τα γεωπολιτικά πιόνια

Επίσης, τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, τόσο με τον αριθμό των προσφύγων που έχουν περάσει σε ελληνικό έδαφος, όσο και με το τι ακριβώς συμβαίνει στα σύνορα.

«Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να πάψει να είναι ο υποκινητής ψευδών ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, υποτίθεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες πέρασαν ήδη στην Ελλάδα, διατυπώνοντας εντελώς ανακριβείς κατηγορίες σχετικά με ό,τι συμβαίνει στα σύνορα», δήλωσε επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα δικά της σύνορα.

Σημείωσε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να κατανοήσει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιαστεί με το προσφυγικό πρόβλημα, επαναλαμβάνοντας πως η Άγκυρα συνειδητά επιχειρεί «να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των δικών της συμφερόντων».

Υπενθύμισε, τέλος, ότι η Ελλάδα δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, και τόνισε πως «θεωρώ εντελώς απαράδεκτο ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας, να κατηγορούμαστε ότι δεν μεταχειριστήκαμε αυτούς τους ανθρώπους με τον κατάλληλο τρόπο τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μαρτίου, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.