Οι νέες σκανδαλώδεις business της Μαρέβας, οι ασφυκτικές πιέσεις, οι φίλοι επιχειρηματίες, ο υπουργός που δεν άντεξε και οι δουλειές του αδερφού

1
Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη (ή Γκραμπόφσκι, ότι προτιμάτε) έχει βρεθεί στο στόχαστρο δημόσιας κριτικής ως το κεντρικό πρόσωπο αποκαλύψεων για οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα, τα οποία συγκλόνισαν το πανελλήνιο τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη και φίλοι της ιδίας ή ακόμη και του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξαν αυστηροί μαζί της για τη δημόσια εικόνα της και την τάση να παριστάνει την...
πρωθυπουργό ή τουλάχιστον το μέλος της κυβέρνησης σε διεθνείς επαφές, είτε στον Λευκό Οίκο, είτε στη Σαουδική Αραβία, είτε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ένα τμήμα του μιντικού κατεστημένου και πρόσωπα που συνδέονται στενά με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, επιχείρησαν να παρουσιάσουν τις επιθέσεις που δέχτηκε ως χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Χτυπήστε τον Κυριάκο, μην χτυπάτε οικογένειες…» έλεγαν. Η αλήθεια δεν είναι, όμως, αυτή. Η Μαρέβα Μητσοτάκη είναι δημόσιο πρόσωπο. Και ενώ είναι η σύζυγος του Προέδρου της Κυβέρνησης, κάνει business, πολλές business, ενώ αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει για να μην πλανάται επάνω από το Μέγαρο Μαξίμου το φάντασμα της διαπλοκής. Οι επιθέσεις σε βάρος της στο παρελθόν είχαν να κάνουν με υποθέσεις που άπτονται της δημόσιας ζωής και ουδόλως της ιδιότητας της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι οικογενειακές ιστορίες ή το γεγονός ότι σε παρελθοντικό χρόνο – όπως αναφέρει ο σχετικός αστικός μύθος – μία γυναικεία φωνή αλάλαζε μέσα στον οίκο των Μητσοτάκηδων ότι «η γυναίκα αράχνη θα μας διαλύσει το σπίτι», δεν ενδιαφέρουν τη στήλη, ούτε τον δημόσιο βίο. Πιθανότατα οι οικογενειακές ιστορίες, κεντρίζουν το ενδιαφέρον σκανδαλοθηρικών ΜΜΕ, αλλά εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Οι αποκαλύψεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα για τη Μαρέβα Μητσοτάκη δεν έχουν να κάνουν με ενδοοικογενειακά ξεκατινιάσματα. Στο παρελθόν οι σκανδαλώδεις υποθέσεις είχαν να κάνουν με offshore εταιρείες, με ελλιπή πόθεν έσχες, με το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, με διάφορες εταιρείες στην ελληνική επικράτεια, με το σκάνδαλο της Siemens και τη στενή σχέση με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και με συνεταίρους που κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών.

Σήμερα οι σκανδαλώδεις υποθέσεις – που δεν έχουν δει ακόμη το φως δημοσιότητας - καθιστούν την Μαρέβα Μητσοτάκη κεντρικό πρόσωπο ενός πολιτικό – οικονομικού συμπλέγματος συμφερόντων. Πρόκειται για υποθέσεις που θα προκαλέσουν έντονο το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού και το ξέσπασμά τους υπό τη μορφή σκανδάλων θα γίνει καταλύτης εξελίξεων. Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε μικρορουσφέτια που αφορούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία στελεχώνουν το λεγόμενο «επιτελικό κράτος». Ούτε βέβαια στα ραβασάκια και τους φακέλους που φεύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις (δημοσιογράφους και όχι μόνο) από το κατάστημα της Βουκουρεστίου που έχει γίνει κάτι σαν παρα – κυβερνητική γιάφκα.

Οι σκανδαλώδεις υποθέσεις που σύντομα θα έρθουν στο φως έχουν να κάνουν με μεγάλες δουλειές, πολύ μεγάλες δουλειές. Και έντονο παρασκήνιο, πάρα πολύ έντονο παρασκήνιο. 

Μπορεί λοιπόν να συμπεράνει με ευκολία κανείς ότι η ιδιότητα της «γυναίκας αράχνη» ταιριάζει στη Μαρέβα απολύτως, έστω και αν η αναφορά αυτή δεν περιλαμβάνει καθόλου την ιδιωτική και οικογενειακή της ζωή, αλλά συμπυκνώνει τον τρόπο που η ίδια αντιλαμβάνεται το «επιχειρείν» στη χώρα που κυβερνά ο σύζυγός της. Και φανταστείτε την ειρωνεία: Μια χώρα που ίσως δεν καταφέρουν να την γονατίσουν και να την αποσταθεροποιήσουν ο κορωνοϊός ή το οργανωμένο σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα είναι… αμαρτία να την αποσταθεροποιήσει μία «γυναίκα αράχνη», η οποία έχει απορρυθμίσει πλήρως την λειτουργία της κυβέρνησης, έχει φέρει υπουργούς στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, ήδη πρωταγωνιστει σε υποθέσεις μέ έντονη οσμή διαπλοκής (όπως την γνωρίζουμε από τα παλιά τα χρόνια) και δημιουργεί ανισορροπία στο πεδίο της δραστηριότητας μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επισημανθεί ότι οι δημόσιες εμφανίσεις στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι δημόσιες τοποθετήσεις της Μαρέβας Μητσοτάκη στα social media έχουν αραιώσει. Ας μην αυταπατάται κανείς. Η Μαρέβα δεν το κάνει αυτό επειδή έλαβε σοβαρά υπόψιν τις συστάσεις να είναι πιο προσεκτική, καθώς είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού. Η Μαρέβα δεν άκουσε τις προάλλες τη σφοδρή κριτική του ομοϊδεάτη, Γιώργου Τράγκα, και είπε «α, ο θείος τα λέει καλά, ας μαζευτώ». Η απόφαση της Μαρέβας να αυτοπεριοριστεί αποτέλεσε προσωπική, στρατηγικού χαρακτήρα, επιλογή. Ο λόγος;  Προωθεί τα δικά της πρότζεκτ ή τις μεγάλες δουλειές στενών της φίλων και έκρινε ότι είναι σωστό στην παρούσα συγκυρία να διώξει από πάνω της τους προβολείς της δημοσιότητας, ενώ ταυτόχρονα η χώρα «καίγεται». Γιατί; Μα για να κάνει τις δουλειές της με ησυχία, απερίσπαστα, χωρίς να δίνει στόχο.

Ας τα δούμε όμως όλα αναλυτικά.

Ασφυκτικές πιέσεις σε υπουργούς

Ας πούμε τα πράγματα όπως είναι: Η Μαρέβα δεν ενδιαφέρεται για το κυβερνητικό έργο, για τη χώρα, ακόμη και για τις επιπτώσεις που έχει η δημόσια παρουσία της στο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξάλλου πολλές φορές έχει γραφτεί ή ειπωθεί ότι μπορεί ο Μητσοτάκης να βρίσκεται στην κυβέρνηση, αλλά στην εξουσία βρίσκεται η σύζυγός της. Αν ενδιαφερόταν για την εικόνα του συζύγου της ή της κυβέρνησής του θα... μαζευόταν. Αλλά δεν το κάνει. Επίσης η εντύπωση που έχουν φροντίσει συγκεκριμένα κέντρα πληροφόρησης και παραπληροφόρησης να καλλιεργήσουν είναι ότι το διαβατήριο για να κάνει κάποιος δουλειές στην Ελλάδα είναι οι στενές σχέσεις με τη Μαρέβα. Σε αυτή τη φημολογία αποδίδουν οι καλοπροαίρετοι τη στενή σχέση, για παράδειγμα, που επιδιώκει ο υπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος για τις επενδύσεις, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κατά καιρούς θυμίζει τον κουβαλητή της συζύγου του πρωθυπουργού.

Ο Άδωνις είναι το ένα παράδειγμα, το παράδειγμα του εθελόδουλου υπουργού. Υπάρχουν, όμως, και οι άλλοι οι οποίοι έχουν αρχίσει και ενοχλούνται από τις παρεμβάσεις της δραστήριας επιχειρηματία - συζύγου του πρωθυπουργού.

Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η ίδια σε υπουργούς της κυβέρνησης με σκοπό τα προωθήσει τα πρότζεκτ δικών της ανθρώπων, δικών της επιχειρηματιών, πιέσεις ακόμη και απευθείας αναθέσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε σκάνδαλα πρώτου μεγέθους και βραδυφλεγείς βόμβες που μπορεί να απειλήσουν ευθέως την ύπαρξη της κυβέρνησης.

Υπάρχουν βεβαίως, υπουργοί που απλά ανέχονται αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Ποιος θα έλεγε εξάλλου «όχι» στην σύζυγο του επικεφαλής της κυβέρνησης; Κανένας. Συνεπώς κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη εργάζονται υπό το βάρος ασφυκτικών πιέσεων, ακόμη και σε καθεστώς απειλών που σχετίζονται με το μέλλον τους στο κυβερνητικό σχήμα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να είναι τελικά αντιπαραγωγική. Το εντυπωσιακό – που γεννά πλήθος ερωτημάτων – είναι ότι η Μαρέβα Μητσοτάκη φαίνεται να έχει τη συμπάθεια πολλών ΜΜΕ και δημοσιογράφων οι οποίοι είναι έτοιμοι να «τελειώσουν» όποιον τολμήσει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της Μαρέβας. Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι ελέγχει ως ανεξάρτητος πόλος συγκεκριμένα ΜΜΕ και διαφόρους «πιστολέρο» της ενημέρωσης. Το πώς το κάνει αυτό είναι μια άλλη ιστορία και πρέπει όλοι να έχουν στο μυαλό τους ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Νωρίτερα γράψαμε για το κατάστημα της Βουκουρεστίου. Παλαιότερα το στρατηγείο ήταν η γκαρσονιέρα της Καλλιρόης, ένα άτυπο «διοικητήριο» στο οποίο πραγματοποιούσαν συναντήσεις η Μαρέβα, ο γνωστός από την υπόθεση παιδεραστίας, Νίκος Γεωργιάδης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε κάποιον είχαν κολλήσει το παρατσούκλι "Ο Ταμίας", αλλά τους λόγους δεν θα τους αποκαλύψουμε ακόμη. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζει ο αναγνώστης είναι το εξής: Όταν πριν από καιρό είχαν κλιμακωθεί οι επιθέσεις σε βάρος του πρωθυπουργικού ζεύγους είχαν γίνει τηλεφωνήματα σε συγκεκριμένα ΜΜΕ: «Χτυπήστε όσο θέλετε τον Μητσοτάκη, αλλά όχι τη Μαρέβα» έλεγε η φωνή στην άλλη άκρη του ακουστικού.

«Δεν θα πάει υπουργός στη φυλακή για τη Μαρέβα»

Υποκύπτουν όλοι οι υπουργοί στις παράλογες απαιτήσεις της Μαρέβας; Φαινομενικά «ναι». Όσοι, όμως, δεν αντέχουν το «στενό μαρκάρισμα» έχουν ήδη εξομολογηθεί στον στενό τους κύκλο ότι σκέφτονται ακόμη και την παραίτηση για να… γλιτώσουν.

Πρόσωπο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για όσα συμβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση έλεγε τις προάλλες σε ιδιωτική συζήτηση: «Δεν θα πάει ο υπουργός φυλακή για την Μαρέβα».

Τι εννοούσε; Σε ποιον αναφερόταν; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαρέβα ζητούσε από συγκεκριμένο υπουργό (και δεν είναι ούτε η μόνη περίπτωση, ούτε ο μοναδικός υπουργός) να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις συγκεκριμένων έργων σε συγκεκριμένες εταιρείες. Ο υπουργός είχε έτοιμη την παραίτησή του καθώς πρόκειται για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, για καραμπινάτη παρανομία και για υπόθεση που αν ποτέ ερχόταν στο φως της δημοσιότητας θα έπληττε ευθέως τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα αποκαλυπτήρια μπορεί σύντομα πάντως να γίνουν μιας και συλλέγονται στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα οι φήμες οργιάζουν. 

Έρχονται συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Όπως γράφτηκε πιο πάνω «τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα». Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η… πληθωρική και προκλητική δραστηριότητα της Μαρέβας Μητσοτάκη στο παρασκήνιο αν συνεχιστεί μπορεί να αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκλονιστικές αποκαλύψεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας μεσο – μακροπρόθεσμα ακόμη και για τις περίεργες δουλειές της Μαρέβας Μητσοτάκη και του αδερφού της.

Μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι όσα θα έρθουν στο φως θα προκαλέσουν πολιτικό σεισμό. Αυτή τη φορά τα σκάνδαλα δεν θα αφορούν στην δραστηριότητα της Μαρέβας είτε στην εποχή που είχε χωρίσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε όταν η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά τα σκάνδαλα θα αφορούν στη θητεία της σημερινής κυβέρνησης και το ξέσπασμά τους θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Μαξίμου, κυβέρνηση, υπουργεία, επιχειρηματικά κέντρα και συστήματα ενημέρωσης.

Μείνετε συντονισμένοι.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
  1. Δεν έχετε με ποιο τρόπο να χτυπήσετε τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, καθώς έχει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού με το μέρος του και τα βάζετε με τη σύζυγο του;
    Ο Γκέμπελς ωχριά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου