Τουρκία: Ουδεμία συγκεκριμένη πρόταση από Ε.Ε. ...

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να συνάντησε σήμερα (Τετάρτη) τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ωστόσο ο τελευταίος δεν προέβη σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, σε σχέση με το γεγονός πως...

χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το παραπάνω υποστήριξε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση που να τέθηκε στο τραπέζι, αλλά ελπίζουμε ότι με κάποιο τρόπο θα διατυπώσουν αυτό το σχέδιο σύντομα και θα μας το μεταφέρουν ώστε να το υλοποιήσουμε γρήγορα στην περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Καλίν απέρριψε επίσης τις κατηγορίες περί πολιτικού εκβιασμού εκ μέρους της Τουρκίας στις οποίες έχουν προβεί ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι συνιστά «πολιτικό εκβιασμό» η απόφασή που έλαβε την περασμένη εβδομάδα να ενθαρρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, προσθέτοντας πως «ποτέ δεν θεωρήσαμε τους πρόσφυγες εργαλείο πολιτικού εκβιασμού».


Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, έγινε σήμερα άλλος ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που απέφυγε να καταδικάσει την πολιτική της Τουρκίας. Ο Μπορέλ δήλωσε μεν πως η κατάσταση στα σύνορα είναι απαράδεκτη, ωστόσο περιορίστηκε σε «προτροπές», αναφέροντας λιτά πως η Τουρκία δεν πρέπει να ενθαρρύνει περαιτέρω μετακινήσεις μεταναστών προς τα σύνορα με κράτη της Ε.Ε.