Ιταλία: Εκτός σπιτιού με υπεύθυνη δήλωση...

Κομμένα σινεμά και γυμναστήρια, υπό όρους στην εκκλησία...

Τα 60 εκατομμύρια των Ιταλών καλούνται από την Τρίτη να εφαρμόσουν αυστηρούς περιορισμούς που ανατρέπουν την καθημερινή τους ζωή: δεν συνιστάται να επισκεφθείτε για φαγητό τους γονείς και παππούδες. Μπορείτε να κάνετε τζόγκινγκ, αλλά...

μόνοι.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει επεκτείνει με διάταγμα σε ολόκληρη την Ιταλία μέχρι τις 3 Απριλίου τα έκτακτα μέτρα που είχαν επιβληθεί μόνο στο ένα τέταρτο του πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της χώρας. Και χθες δημοσίευσε επεξηγηματική εγκύκλιο.

Αντίστοιχα μέτρα είναι πιθανόν να ληφθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19 φθάσει σε κρίσιμα επίπεδα. Οι επεξηγήσεις περιγράφουν πώς μπορεί να είναι η καθημερινή ζωή στις χώρες όπου θα ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Τι ισχύει για την κυκλοφορία;

-Οι Ιταλοί μπορούν να μετακινηθούν προς τις εργασίες τους, για να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες ή για να προμηθευτούν τρόφιμα. Αλλά θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις μετακινήσεις του δείχνοντας μία υπεύθυνη δήλωση, η οποία μπορεί να ζητηθεί και να διασταυρωθεί από την αστυνομία.

-Οι σπιτόγατοι είναι στα καλύτερά τους, διότι το να μένεις στο σπίτι είναι «για το καλό όλων». Συνιστάται η τηλεργασία από το σπίτι, όπως και το να βγεις σε άδεια.

-Δεν υπάρχουν σημεία ελέγχου για τον έλεγχο της κίνησης των προσώπων, αλλά πραγματοποιούνται αστυνομικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

Τι γίνεται με τους τουρίστες;

-Τα τουριστικά ταξίδια πρέπει, κατηγορηματικά, να αποφεύγονται. Οι ιταλοί ή ξένοι τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο απόλυτα αναγκαίο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

-Δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για τον τομέα της υγείας της Βαλ ντ' Αόστα, στην βορειοδυτική Ιταλία, στα σύνορα με την Ελβετία και της Γαλλία, κάλεσε τους τουρίστες να επιστρέψουν στις χώρες τους. «Η περιοχή διαθέτει μόνο ένα νοσοκομείο», εξήγησε ο Μάουρο Μπατσέγκα σημειώνοντας ότι το σύστημα υγείας της Ιταλίας βρίσκεται ήδη «υπό πίεσιν».

Μπορούμε να κάνουμε σπορ, ψώνια, να τρώμε σε εστιατόρια;

-Οι σωματικές δραστηριότητες στο ύπαιθρο είναι αποδεκτές υπό τον όρο να μην γίνονται ομαδικά.

-Οι Ιταλοί καλούνται να κάνουν τα ψώνια τους σε τρόφιμα χωρίς να φοβούνται ελλείψεις, επιμένει η κυβέρνηση. Οσο για τα υπόλοιπα ψώνια, πρέπει να αφορούν είδη πρώτης ανάγκης. Ο Αρμάνι ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων, του εστιατορίων και των ξενοδοχείων του στην πόλη του το Μιλάνο.

-Γεύμα στους ηλικιωμένους γονείς δεν θεωρείται αναγκαία μετακίνηση. Αρα, αυτό το είδος μετακίνησης , θεωρητικά, απαγορεύεται.

-Η φροντίδα των ηλικιωμένων επιτρέπεται, όμως με αποφυγή, κατά το δυνατόν, των επαφών.

-Μπαρ και εστιατόρια είναι ανοικτά από τις 06.00 μέχρι τις 18.00, αλλά πρέπει να τηρείται η απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου ανάμεσα στους πελάτες. Οι υπηρεσίες ντελίβερι δεν υπόκεινται στους χρονικούς αυτούς περιορισμούς.

Ναι στο μετρό, όχι σε σινεμά και γυμναστήριο

-Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός στην μεταφορά εμπορευμάτων, ζώων, την μεταφορά πακέτων.

-Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί, στις υπηρεσίες σοφέρ δεν εφαρμόζονται περιορισμοί.

-Οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν ανοικτές, αλλά η κυβέρνηση συνιστά την χρήση των online υπηρεσιών.

-Σχολεία, πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και προτείνεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

-Σινεμά, βιβλιοθήκες, αρχεία, θέατρα, πολιτιστικά κέντρα είναι κλειστά.

-Τα χιονοδρομικά κέντρα είναι κλειστά, όπως και οι πισίνες, τα αθλητικά κέντρα, οι θέρμες, τα κέντρα ευεξίας.

Κομμένα εκκλησία και ποδόσφαιρο

-Ολες οι πολιτιστικές, αθλητικές, θρησκευτικές ή φεστιβαλικές εκδηλώσεις σταματούν. Οι αθλητικές διοργανώσεις διεθνών οργανισμών θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

-Οι χώροι λατρείας παραμένουν ανοικτοί, υπό τον όρο της τήρησης του κανόνα του ενός μέτρου. Ομως οι θρησκευτικές τελετές (λειτουργίες, γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, ομαδικές μουσουλμανικές προσευχές της Παρασκευής) απαγορεύονται.