Οταν τελειώσει αυτός ο «πόλεμος», αρχίζει ένας άλλος...

0
Οι μέρες της καραντίνας περνούν μέσα στη «νύχτα», ενώ το πέπλο της κοροναϊκής κρίσης έχει τυλίξει σαν ιστός αράχνης σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη.
Κι ενώ η εκθετική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών συνεχίζει να προβληματίζει και να οδηγεί σε...


λήψη πρόσθετων μέτρων από χώρες, που στην αρχή δεν έδωσαν σημασία και τώρα αγωνιούν να μην ξεπεράσουν την Ιταλία, κι ενώ η δαμασκηνή μεταστροφή του Μπόρις Τζόνσον, που κατάλαβε ότι η ανο(η)σία της αγέλης δεν βοηθά, κάποιοι - πολλοί - αμφιβάλουν, προβληματίζονται και προβληματίζουν.

Ποιοι προβληματίζονται; Εκείνοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αμφισβητούν τα προφανή και καταφεύγουν σε ακραίες (όχι κατ’ ανάγκη ανεδαφικές) σκέψεις του τύπου:«Ολο αυτό είναι στημένο, η υπερβολή και τα αυστηρά μέτρα θα γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα».

Ποιοι προβληματίζονται; Εκείνοι που είχαν επενδύσει με σώμα και ψυχή στην «πανάκεια» του:«Εξω από την Ελλάδα είναι καλύτερα», που τώρα αποδεικνύεται φενάκη!

Ο «βασιλιάς» στην Αγγλία ήταν γυμνός, εδώ και χρόνια πολλά, αλλά κρυβόταν. Ο Μπόρις Τζόνσον τον αποκάλυψε. Η Ρωσία κρύβει τα πραγματικά στοιχεία της πανδημίας που πλήττει τη χώρα της· είναι πασιφανές. Οι ΗΠΑ έδωσαν δείγμα γραφής μονάχα με ένα περιστατικό: ζευγάρι ήπιε χλωροκίνη (ουσία που χορηγείται αποκλειστικά ενδοφλεβίως) για να αντιμετωπίσει τον ιό και ο μεν ένας έσπευσε να... ανταμώσει τον Τζον Κένεντι, η δε σύζυγός του χαροπαλεύει. Το σύστημα υγείας τους; «Εχεις χρήμα; Είσαι μέγας! Δεν έχεις; Εχει ο Θεός…». Ισπανία; Ερωτηματικό! Γαλλία; Κολυμπούν σε φουρτουνιασμένο Σηκουάνα… Και η Γερμανία; Η Γερμανία στηρίζεται στον τεχνολογικό εξοπλισμό της. Το ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation), δηλαδή η εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης, γνωστή και ως εξωσωματική υποστήριξη ζωής, προσφέρει περισσότερα ποσοστά επιβίωσης στους βαρέως και διασωληνωμένους ασθενείς.

Και για όσους αμφισβητούν: Οπου υπάρχει θάνατος δεν τίθεται άλλο θέμα προς συζήτηση! Και η Ιταλία μας στέλνει καθημερινά εκατοντάδες «μηνύματα» θανάτου. Ακόμα, για εκείνους που επίσης προβάλουν αντιρρήσεις και, δίχως επιστημονική επάρκεια, μάχονται κατά των εμβολιασμών: Ο πλανήτης ολόκληρος τους ανατρέπει τα- a priori - έωλα επιχειρήματά τους.

Και στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα το σύστημα για την ώρα (και περιέργως) λειτουργεί εύρυθμα. Και όλοι εύχονται έτσι να συνεχίσει και ακόμη όταν η πίεση θα είναι μεγαλύτερη από περισσότερα κρούσματα και θανάτους. Καλό λοιπόν είναι οι ώρες του «εγκλεισμού» να γίνουν ώρες στρατηγικού σχεδιασμού για την ημέρα, που θα ξημερώσει δίχως κρούσμα κορονοϊού, δίχως θάνατο και χωρίς «13033»… Είναι η μέρα που τρέμουν όσοι γνωρίζουν και σιωπούν, είναι η μέρα που την αναζητούν όσοι μιλούν γι αυτήν και δεν ξέρουν τίποτα…

Για την ώρα προέχει να τελειώσει αυτός ο «πόλεμος» και να βγούμε δυνατοί στον επόμενο. Γιατί πόλεμος δεν είναι μόνο τα βομβαρδισμένα μέτωπα οι ριπές του πολυβόλου ή στις μέρες μας τα φέρετρα των νεκρών και οι εντατικές των νοσοκομείων . Της οικογένειας η επιβίωση, του σπιτικού η αναστήλωση, η οικονομική ανάκαμψη, για όλους ένας πόλεμος σκληρός θα είναι κι εκείνος!...

Νίκος Τζιανίδης
Πηγή: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)