Ο καπιτάλας Μπιλ, ξέρει...

0
Πήγα το πρωί στο Χαλάνδρι, τίγκα η εκκλησία. Μετά πήγα για καφέ (τίγκα το καφέ) με μια φίλη, η οποία είναι μοριακή βιολόγος, όχι ο περιπτεράς της γειτονιάς, ούτε το ότιναναινιούζ τελεία τζι αρ. Μιλήσαμε και για τον κορώνα φυσικά. Ας...

τα πάρουμε από την αρχή, λοιπόν. Πρώτα απ’ όλα να πούμε το πιο μεγάλο μπράβο κι ένα τεράστιο ευχαριστώ, σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται πρώτη γραμμή στη δημόσια υγεία.

Όλους εκείνους που φάγανε τη ζωή τους (και θα την τρώνε ως το τέλος) μελετώντας, για να πάνε μετά να πολεμήσουν έναν πανίσχυρο εχθρό, και συχνά να ρισκάρουν τις ζωές τους, ξυπόλητοι και με σφεντόνες στα χέρια, άυπνοι, απλήρωτοι, ή πληρωμένοι με ψίχουλα, λιγότερα απ' όσα παίρνουμε πολλοί από μας για να παρασιτίζουμε στα ΜΜΕ και αλλού.
Αυτοί το τραβάνε ήδη και θα το τραβάνε ακόμα πιο τρελά στο άμεσο μέλλον.

Δεν έχει σημασία αν εσύ προσωπικά δεν χρησιμοποιείς τη δημόσια υγεία. Καμία σημασία απολύτως. Η δημόσια υγεία, όπως και η δημόσια παιδεία, είναι τα δύο πόδια πάνω στα οποία στηρίζεται ο κόσμος μας, είναι αυτά τα δύο πράγματα που φτιάχνουν την κοινωνία μέσα στην οποία ζεις, έστω κι αν εσύ ονειροφαντασιώνεσαι ότι επειδή η τσέπη σου αντέχει παραπάνω, μπορείς να ζεις αποκομμένος. Δεν μπορείς. Είσαι σε αλληλεξάρτηση με τους φτωχούς, τους αναξιοπαθούντες, εκείνους που η τσέπη τους δεν αντέχει παραπάνω.

Διάβαζα ένα άρθρο του Μπιλ του Γκέιτς προχθές, για τον κορώνα. Ναι, καπιτάλας ο Μπιλ, του κερατά, το λέω για να μην πλακωθεί κανείς στα χαζά σχόλια. Γιατί, εσύ ας πούμε είσαι κομμουνιστής; Ιδεολογικώς μπορεί να είσαι, αλλά για δειξ' το μου στην πράξη και μετά κάνε ό,τι σχόλιο θες. Ο Μπιλ είναι πιο κομμουνιστής από σένα, στάνταρ το λέω. Πάμε παρακάτω.

Αφού, λοιπόν, επισημαίνει τα επιστημονικώς αυτονόητα, ότι δηλαδή ο κορώνα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν μια παγκόσμια απειλή με απρόβλεπτη δυναμική (το ίδιο λένε κι όλοι οι σοβαροί επιστήμονες, όπως η φίλη μου η μοριακή), ο Μπιλ ο Γκέιτς, που έχει δώσει και δίνει δισ. για βάριους δράσεις μέσω του ιδρύματός του, λέει κάτι ακόμα πολύ σημαντικό:

Ότι πρέπει, είναι επιτακτική ανάγκη, ο ανεπτυγμένος κόσμος να βοηθήσει τον τρίτο κόσμο να αναπτύξει ικανά συστήματα υγείας που να μπορούν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες απειλές.
Δεν τίθεται γενικώς θέμα εάν η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει πανδημίες. Είναι δεδομένο. Το μόνο βάριαμπλ είναι το πότε, λέει ο καπιτάλας Μπιλ, που εύχεται να μην είναι τούτη εδώ η μεγάλη.

Κι αν δεν βοηθήσουμε τον τρίτο κόσμο και τις οικονομικά αδύναμες χώρες να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, αυτό θα συμπαρασύρει κι εμάς, λέει ο καπιτάλας Μπιλ, που ΞΕΡΕΙ, παρά τα δισ. του, ότι δεν ζει αποκομμένος.

Το καλοκαίρι αυτό θα πάει στη Λατινική Αμερική, θα χτυπήσει τη Βενεζουέλα, ας πούμε, που δεν έχει όχι νοσοκομεία, αλλά ούτε ασπιρίνες, θα τους αποδεκατίσει. Μετά θα ξανάρθει εδώ, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχει πλέον εμβόλιο.

Έχει μαλλιάσει το πληκτρολόγιό μου να τα γράφω, αυτή την εποχή εμείς εδώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μια φάση που κοιτάμε τα σύνορά μας με αγωνία. Να κρατήσουμε έξω από αυτά τους πρόσφυγες και τον κορώνα. Τους πρώτους θα τους κρατήσουμε, οκ. Ο δεύτερος ΔΕΝ καταλαβαίνει σύνορα. Δεν καταλαβαίνει χρώμα, φυλή, φύλο, φοβάμαι -κι ας σας τη χαλάσω μερικών- ότι δεν πολυκαταλαβαίνει και ηλικία, είναι ΠΟΛΥ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ.
Όποιος αναπαράγει, ως πάγιες βεβαιότητες, συμπεράσματα και δήθεν στατιστικές κάνει κουταμάρα.
Κάθε μέρα τα συμπεράσματα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Ξέρουμε, όμως, ότι το μόνο που δουλεύει ως τώρα είναι το containment, ο περιορισμός. Και μέσα στις επόμενες μέρες, μόλις δηλαδή επεξεργαστούν τον τρόπο οικονομικής στήριξης, θα γίνει κι εδώ shut down, θα το δείτε, πάλι θα λέτε “καλά τα έλεγε η Δεδούση”. Άμα δεν το κάνουν θα είναι ρώσικη ρουλέτα με έξι σφαίρες, θ' αρρωστήσει όλη η χώρα κι ελάτε μετά να μου πείτε για στατιστικά.

Είμαστε όλοι μαζί σ' αυτό, βασικά είμαστε όλοι μαζί στα πάντα, άλλο που δεν το καταλαβαίνουμε.
Κι αν υποθέσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κατηγορίες Ελλήνων, αυτοί που το παίρνουν υπερβολικά σοβαρά και αυτοί που στα παπάρια τους, καλύτερα να είστε οι πρώτοι.
Μην μπερδεύετε την ψυχραιμία με τον ωχαδερφισμό, συχνά ο ωχαδερφισμός σκοτώνει.

Δεν το λέω εγώ, η φίλη μου η μοριακή το λέει. Και μου είπε και κάτι καινούργια στατιστικά και προβλέψεις που δεν θα σας τα πω, διότι μπορεί να μην ξαναβγείτε από το σπίτι σας ούτε με σκάφανδρο.

Ψυχραιμία ναι. Αλλά όχι άγνοια, όχι κακή ενημέρωση, όχι ξερολίαση, όχι στα παλιά μου τα παπούτσια όλα, διότι εγώ δεν κινδυνεύω επειδή είμαι νέος/ωραίος/μοιραίος/πιστός Χριστιανός.

Θα ψοφήσεις και θα μας ψοφήσεις κι εμάς όχι τίποτ' άλλο.

Μαρία Δεδούση (FB)

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)