Την εποχή του κορωνοϊου...

«ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ», «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ», «Δραματικό», «Ανείπωτο». Περίσεψαν οι χαρακτηρισμοί από αρκετά μέσα ενημέρωσης –υπεράνω πάσης υποψίας μερικά από αυτά– περιγράφοντας το βίντεο ενός...

Ισπανού γιατρού, ο οποίος με λυγμούς μπροστά στην κάμερα διηγείται τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της χώρας του. Αυτά που λέει πραγματικά είναι ασύλληπτα, σίγουρα δικαιολογούν ισχυρές δόσεις από δράμα. Οι ασθενείς άνω των 65 χρόνων αποσυνδέονται από τους αναπνευστήρες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να σωθούν οι νεότεροι. Κάνουν στους μεγαλύτερης ηλικίας μια ηρεμιστική ένεση μέχρι να έρθει να τους βρει ο θάνατος. Τα λέει και κλαίει ο Ισπανός γιατρός, που δεν φοράει ιατρική στολή, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία. 

Πριν εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης, σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη δική μας μαγική χώρα, αναπαράξουν τη φοβερή είδηση, είχαν προλάβει να το κάνουν πολλές χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε μια Αμερικανίδα από το Λος Άντζελες που δηλώνει δημοσιογράφος δημοσιοποίησε το συγκεκριμένο βίντεο από αυτά τα μέσα που στις ημέρες μας συχνά παίζουν πιο επιδραστικό ρόλο από τα παραδοσιακά. Αυτό είναι μια αλήθεια που δεν αρέσει στους δημοσιογράφους αλλά δεν παύει να είναι αλήθεια. 

«Οι ψεύτικες πληροφορίες είναι συχνά πολύ πρωτότυπες και συνήθως εξαιρετικά αρνητικές. Οι κακές ειδήσεις που περιγράφουν νέες απειλές μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας» έλεγε ο επιστήμονας δεδομένων Soroush Vosoughi – πόσο ταιριαστό στην εποχή του κορωνοϊού. Η έρευνα έδειχνε ότι μια ψεύτικη είδηση μεταδίδεται έξι φορές ταχύτερα από μια αληθινή. 

Μια δημοσιογράφος, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία Δώρα Μακρή, έκανε κάτι πολύ απλό. Και πολύ σπάνιο ωστόσο. Διερεύνησε την αλήθεια αυτού του βίντεο με τον Ισπανό γιατρό που κλαίει. Διαπίστωσε πως πράγματι κλαίει, πράγματι είναι Ισπανός, αλλά δεν είναι γιατρός, την ιδιότητα αυτή τη διαψεύδει το υπουργείο Υγείας της χώρας και ο σύμβουλος υγείας της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης. Όπως διαψεύδει και κάθε λέξη απ' όσα λέει ο «γιατρός» ενδιάμεσα από τα γογγυτά του. Ο τύπος είναι απλά ένας ακροδεξιός, μέλος τους Vox, που και με τέτοιες μεθόδους προσπαθεί να αντιπολιτευτεί την ισπανική κεντροαριστερή κυβέρνηση και να διατηρήσει την –πρωτοφανή για την Ισπανία– εκλογική επίδοσή του, όταν τον περασμένο Νοέμβριο κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Παντελάκη, πατήστε ΕΔΩ...