Ιταλία: «Λουκέτο» τωρα στις επιχειρήσεις...

Ως «μια τραγωδία δίχως τέλος», περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό στην Ιταλία οι δήμαρχοι της χώρας, στην κοινή επιστολή τους προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Η...

πρώτη –για συμβολικούς λόγους– υπογραφή που διακρίνει κανείς είναι εκείνη του δημάρχου του Μπέργκαμο Τζόρτζιο Γκόρι. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους 793 άτομα στην χώρα από τον ιό, με τους 546 να προέρχονται από την περιφέρεια της Λομβαρδίας, στην οποία ανήκει και το Μπέργκαμο.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Με αυτό το μακάβριο ρεκόρ, κλείνει ένας μήνας από τότε που η χώρα μπήκε στη δίνη του κορωνοϊού και τίποτα δεν προμηνύει ότι θα εξέλθει σύντομα. Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου έδειχνε το ημερολόγιο, όταν ο Αντριάνο Τρεβίζαν, ένας συνταξιούχος οικοδόμος, πέθανε σε νοσοκομείο κοντά στην Πάδοβα.

Λίγες ώρες μετά την επιστολή ακολούθησε τηλεοπτικό διάγγελμα του Κόντε στο οποίο ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Όπως τόνισε κλείνουν μέχρι τις 3 Απριλίου σε όλη την χώρα όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις οι οποίες δεν θεωρούνται βασικής σημασίας.

Ο Κόντε εξήγησε ότι μένουν ανοικτά σούπερ μάρκετ, μαγαζιά τροφίμων και φαρμακεία. Τράπεζες και ταχυδρομεία θα λειτουργούν, όπως και οι δημόσιες μεταφορές. Οι υπόλοιποι τομείς, αν το επιθυμούν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τηλε-εργασία.

«Είναι μια απόφαση η οποία μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οξύτερη φάση της επιδημίας. Προέκυψε και κατάσταση οικονομικής, έκτακτης ανάγκης, αλλά η κυβέρνησή μας θα παρέμβει καθοριστικά για να μπορέσει, η Ιταλία, να σηκωθεί και πάλι όρθια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Η κοινωνία μας πρέπει να υποστηρίξει, ενωμένη, το πιο πολύτιμο αγαθό, το οποίο είναι η ζωή. Δεν χάνουμε το θάρρος και την ελπίδα στο μέλλον», ολοκλήρωσε ο Κόντε.

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό των μαζικών γρήγορων τεστ. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica αναμένεται να γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες τεστ σε άτομα από τις πληγείσες περιοχές που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ένα ακόμα μέτρο που εξετάζεται είναι όσοι αποδειχθούν θετικοί στον ιό να παρακολουθούνται μέσω GPI, ώστε να μην παραβιάσουν την καραντίνα, ούτε έστω για έναν περίπατο.

Ουσιαστικά πρόκειται για το μοντέλο που ακολούθησε η Νότια Κορέα, η οποία περιόρισε εντυπωσιακά τη διασπορά του ιού. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί άμεσα σε ανακοινώσεις. Εξάλλου, τα χέρια του είναι λυμένα. Ακόμα και αν οι χιλιάδες νεκροί δεν αρκούσαν, η ισχυροποίηση των μέτρων υποστηρίζεται από το σύνολο σχεδόν των Ιταλών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της La Repubblica.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για γενικό lockdown μέχρι την 1η Μαΐου, ενώ δήμαρχοι και περιφερειάρχες το Σάββατο βράδυ ήρθαν σε συμφωνία, ανακοινώνοντας λουκέτο διαρκείας από την Κυριακή 22 Μαρτίου μέχρι και την 15η Απριλίου. Σταματούν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, κλειδώνουν τα πάρκα και τις επιχειρήσεις και τα κατασκευαστικά έργα. Όποιος αψηφήσει τα μέτρα θα καταβάλει πέντε χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα σημεία πώλησης Τύπου, ενώ σε όλα τα παραπάνω τοποθετούνται θερμικές κάμερες. Οι 114 στρατιώτες που κλήθηκαν να συμβάλουν στο έργο της αστυνομίας είναι ήδη στους δρόμους και ενδέχεται να προστεθούν και άλλοι.

Τη στιγμή που το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση εξαιτίας της πρωτοφανούς πίεσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στόχος η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Ο ηγέτης της Ίντερ Μάσιμο Μοράτι, ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, ανακοίνωσε ότι προσέφερε ένα εκατομμύριο ευρώ στο κράτος. Το ίδιο έχουν κάνει πολλοί άλλοι, ενισχύοντας τα υπάρχοντα νοσοκομεία, ενώ διαδικτυακές καμπάνιες δημοφιλών Ιταλών καλλιτεχνών έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια.

Η παρατεταμένη έκτακτη ανάγκη στην οποία βρίσκεται η χώρα έχει ήδη πληγώσει ανεπανόρθωτα και την οικονομία. Μπορεί η ιταλική κυβέρνηση να έσωσε από το χείλος του γκρεμού την αεροπορική εταιρεία Alitalia, εθνικοποιώντας την, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιορίσει τον τυφώνα κορωναϊού που γονατίζει την οικονομία. Σύμφωνα με το ιταλικό ινστιτούτο οικονομικών και κοινωνικών ερευνών Ref, το πρώτο εξάμηνο το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8%, εξαιτίας της πανδημίας.
Οι Ιταλοί πάντως συνεχίζουν να κρατούν το κεφάλι ψηλά και το εθνικό φρόνημα υψηλότερα. Οι αυθόρμητες εκδηλώσεις στα μπαλκόνια έχουν μετατραπεί σε ένα καθημερινό ραντεβού, το οποίο έχει εμπλουτιστεί με όργανα, χορό, σημαίες, μεγάφωνα και ό,τι άλλο σκεφτεί ο καθένας, ενώ σχεδόν πάντα ολοκληρώνεται με παρατεταμένο χειροκρότημα. Έτσι, ώστε να πάρει κουράγιο ο ένας από τον άλλον.