Ασκήσεις «ομοψυχίας» με «γαλάζιες» παραφωνίες...

Το ενδιαφέρον εσωκομματικό μωσαϊκό στη ΝΔ αναδεικνύει η κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί αίσθηση η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και...του ΣΥΡΙΖΑ να διαμηνύσει στην Άγκυρα -αλλά και στο εσωτερικό- πως «απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, οι Έλληνες στεκόμαστε ενωμένοι».

Καταρχάς, στη μεγάλη εικόνα: στο γιατί, δηλαδή, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έκριναν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η Κουμουνδούρου πρέπει να στείλουν μήνυμα εθνικής ενότητας, παρά το γεγονός ότι το πολιτικό σκηνικό μυρίζει «μπαρούτι». Στην Κουμουνδούρου, λοιπόν...
, εκτιμούν ότι η διαρκής κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων δεν αποκλείεται να είναι μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου με αρχή, μέση και τέλος. Και αυτό το τέλος μπορεί να είναι ένα «θερμό επεισόδιο», ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει σε συνομιλητές του την βαθιά ανησυχία του για τα τεκταινόμενα. Συν τοις άλλοις, η κατάσταση στον Έβρο είναι τόσο οξυμμένη και οι «εμπλοκές» ελληνικών και τουρκικών ακταιωρών στο Αιγαίο τόσο «θερμές», που ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου ατυχήματος.

Βεβαρημένο κλίμα

Κάπως έτσι, με πολλούς στην Κουμουνδούρου να βλέπουν ότι τα χειρότερα έρχονται, αποφασίστηκε χθες να αποσταλεί στον Ερντογάν μήνυμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλά στελέχη να ξεκαθαρίζουν πως ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να έχουν τα δύο κόμματα, οι Έλληνες στις εθνικές κρίσεις είναι ενωμένοι.

Σημειωτέον ότι η απόφαση της Κουμουνδούρου είναι διπλά σημαντική αν εξετάσει κανείς την συγκυρία. Δηλαδή, το γεγονός ότι μόλις την περασμένη Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προέβη σε μία απαράδεκτη και άκρως διχαστική δήλωση, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «Δούρειο ίππο του Ερντογάν». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση περιέγραψε τον μείζονα πολιτικό της αντίπαλο ως «προδότη» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εχθρού της πατρίδας! Σαν να μην έφτανε αυτό, σειρά «γαλάζιων» στελεχών επιχείρησαν να «στηρίξουν» αυτή τη γραμμή, συνδέοντας την κριτική προς την κυβέρνηση για την διαχείριση του προσφυγικού με την... προώθηση των συμφερόντων του Ταγίπ Ερντογάν.

Στα δύο η ΝΔ

Αυτή η «εκστρατεία» «γαλάζιων» στελεχών έφερε στην επιφάνεια και την διχοστασία που επικρατεί στη ΝΔ ως προς την σύμπηξη ενός «εθνικού μετώπου» έναντι των τουρκικών προκλήσεων: η πρωτοβουλία του κυβερνητικού εκπροσώπου να προβεί στη δήλωση περί «Δούρειου Ίππου» προκάλεσε την δυσφορία πολλών κεντροδεξιών μετριοπαθών στελεχών, που βλέπουν πίσω από τις δηλώσεις Πέτσα «περιττή τοξικότητα» αλλά και «φάουλ» του πορτ παρόλ του Μεγάρου Μαξίμου. Βεβαίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην τον αποδοκιμάσει ούτε να διαφοροποιηθεί –όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ- ενώ ο ίδιος ο κ. Πέτσας ουδέποτε προσπάθησε, με έναν εύσχημο τρόπο, να πάρει πίσω τις βαριές κατηγορίες του. Παραλλήλως, η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε και από τις διαρκείς επιθέσεις του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο βουλευτής της ΝΔ ονομάτιζε συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα κατηγορούσε για προώθηση της τουρκικής προπαγάνδας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και άλλοι βουλευτές, δείχνοντας ότι δεν θέλουν καν την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες το βράδυ, μιλώντας στο Kontra, ο βουλευτής της ΝΔ και τακτικός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης επιχείρησε να κόψει κάθε γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη φράση «μη μας πουλάει τώρα και εθνική ομοψυχία ο ΣΥΡΙΖΑ» και επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση για την προσφυγική-μεταναστευτική της πολιτική. Σε όλα αυτά, λοιπόν, ήρθε να απαντήσει ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος, από βήματος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απέδωσε τα εύσημα στην αξιωματική αντιπολίτευση επειδή στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά είπε...

matrix24.gr