Μέτρα - ασπιρίνες για την οικονομική πανδημία...

0
Mε βάση τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, από τις αρχές του μήνα μέχρι τις 18 Μαρτίου χάθηκαν 41.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα - δηλαδή, είχαμε πάνω από 2.000 απολύσεις κάθε μέρα.

Μετά την...

απόφαση για αναγκαστικό κλείσιμο όλων των καταστημάτων λόγω του κορονοϊού, άλλες 600 έως 800 χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής απασχόλησης με μοναδικό πιθανό εισόδημα το βοήθημα των 800 ευρώ έως το τέλος Απριλίου.


Με βάση επίσης τα στοιχεία που έδωσε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) οι ζημιές από την κρίση για τον τουριστικό κλάδο φθάνουν ήδη στα 522 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα αποτυπώνεται ήδη την πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στο 8-3% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας, σε σχέση με το 2019. Και, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει αντίστοιχη πτώση 36% για το σύνολο του έτους.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένει μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 2% για κάθε μήνα που διαρκεί η καραντίνα, ενώ η Citigroup προβλέπει ήδη, και με συντηρητικούς όρους, ύφεση 1,4% στην Ελλάδα για το 2020.

Όλα αυτά δεν είναι παρά το πρώτο, και απολύτως σχετικό ακόμη, δείγμα των βαρύτατων κλυδωνισμών που προκαλεί ήδη στην ελληνική - όπως και στην παγκόσμια - οικονομία η κρίση της πανδημίας. Και δείχνουν με απόλυτη καθαρότητα πως τα μέτρα των 2,8 δις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την στήριξη της αγοράς και των εργαζομένων είναι λιγότερο από ασπιρίνη - είναι σταγόνα στον ωκεανό μιας γενικής οικονομικής κατάρρευσης.

Η Ελλάδα, σ’ αυτή την πρωτόγνωρη και χαοτική κατάσταση, προχωρά σε έκτακτες δαπάνες της τάξης του 1% του ΑΕΠ της, την ώρα που οι αντίστοιχες δαπάνες σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία έχουν φθάσει ήδη στο 20% του δικού τους ΑΕΠ. Η δε Πορτογαλία, η οποία κινείται σε αντίστοιχα κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη με την χώρα μας, ανακοίνωσε χθες πακέτο μέτρων ύψους 9,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων και την παροχή ρευστότητας για τις εταιρείες που επηρεάζονται από το ξέσπασμα της πανδημίας.



Το πακέτο, που παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο και ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σίζα Βιέιρα, προβλέπει 5,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικής τόνωσης, 3 δισ. κρατικές εγγυήσεις για πιστώσεις και 1 δισ. που σχετίζεται με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Κι ακόμη κι η Γερμανία της Μέρκελ φέρεται έτοιμη να παρακάμψει το περίφημο, και συνταγματικά κατοχυρωμένο, “φρένο χρέους”, και να αυξήσει απεριόριστα το δημόσιο χρέος της λόγω της έκτακτης ανάγκης, που προκαλεί η κρίση.

Με αυτά τα δεδομένα αποτελεί καίριο πολιτικό ερώτημα το γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίζει να αξιοποιήσει το «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ που παρέλαβε από την κυβέρνηση Τσίπρα για πιο επιθετικά και εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομίας.

«Μιλάμε για μία κρίση που μπορεί να αποδειχθεί δομική για την κοινωνία και την οικονομία γι αυτό και τα μέτρα πρέπει να έχουν δομικό χαρακτήρα. Μια τέτοια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, καλώντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το «μαξιλάρι».

Απάντηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη επ’ αυτού μέχρι στιγμής δεν δίνεται, γεγονός το οποίο ενισχύει τα σενάρια που θέλουν το οικονομικό επιτελείο να κρατά τα 37 δις ως «εφεδρεία» για την στήριξη των τραπεζών που αναμένεται επίσης να δοκιμαστούν ξανά από την κρίση. Πρόκειται για τις ίδιες τράπεζες οι οποίες μέχρι σήμερα αρνούνται κατηγορηματικά να προχωρήσουν σε διευκολύνσεις στα δάνεια των φυσικών προσώπων, παρ’ ότι οι ίδιες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί δύο φορές με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Μαρίνα Αλεξανδρή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)